Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε δόσεις η ενίσχυση του free float της Helleniq Energy

Αλλαγή ρότας καθώς μπαίνει στο συρτάρι το placement. Πώς θα γίνει η διάθεση μετοχών, με την προσδοκία ότι οι δύο βασικότεροι μέτοχοι θα καρπωθούν υψηλότερο τίμημα. Επιδόσεις και προσδοκίες.

Σε δόσεις η ενίσχυση του free float της Helleniq Energy

Τροποποιείται ο σχεδιασμός για την ενίσχυση του free float της Helleniq Energy. Η μείωση των μετοχικών ποσοστών Λάτση και ΤΑΙΠΕΔ θα γίνει σε δόσεις, αντί της αρχικής απόφασης για ένα άπαξ μεγάλο πακέτο μετοχών.

Αλλαγή ρότας, επίσης, υπάρχει και σε δύο ακόμη ζητήματα. Δεν θα επιλεγεί το placement, αλλά η απευθείας διάθεση μέσω Χρηματιστηρίου, ενώ οι δύο πλευρές θα εκχωρούν μερίδια όχι ισόποσα (50-50), αλλά το 60% η Paneuropean Oil & Industrial Holdings και το 40% το ΤΑΙΠΕΔ.

Ήδη το Ταμείο είναι καλυμμένο νομικά για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του. Ψηφίστηκε ο Ν.5047/2023 για ζητήματα φορολογίας και δημοσιεύθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου σε ΦΕΚ (147/Α/07-09-2023), ο οποίος περιλαμβάνει στο άρθρο 33 τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, στο ΤΑΙΠΕΔ «να υπεισέρχεται σε κοινές διαδικασίες πώλησης με άλλους πωλητές».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, οι ρευστοποιήσεις τίτλων της Helleniq Energy θα γίνουν κλιμακωτά και σε βάθος χρόνου, με την προσδοκία ότι το μέσο τίμημα που θα καρπωθούν οι δύο βασικότεροι μέτοχοι της εισηγμένης θα είναι υψηλότερο από αυτό που θα εισέπρατταν στην τρέχουσα χρηματιστηριακή συγκυρία.

Προς τούτο αποφασίσθηκε να ανιχνευθεί και να καταγραφεί πρώτα το επενδυτικό ενδιαφέρον για τοποθέτηση στην εταιρεία, αυτό, ουσιαστικά, που θα προσδιορίσει το ύψος του αρχικού ποσοστού, καθώς και την τιμή διάθεσης των μετοχών. Ήδη, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, η διοίκηση της Helleniq Energy έχει ξεκινήσει τις επαφές με ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Γίνεται, με άλλα λόγια, pre-marketing, που κρίθηκε πιο επωφελές από το αρχικό placement. Τα αποτελέσματά του θα καθορίσουν και τον χρόνο της πρώτης κίνησης, ώστε να αρχίσει να διευρύνεται το ποσοστό ελεύθερης διασποράς των μετοχών της εταιρείας, με απώτερο στόχο την καλύτερη αποτίμησή της στο ταμπλό.

Συν τοις άλλοις, η κλιμακωτή διάθεση μετοχών επιδιώκεται να εξυπηρετηθεί και από την επίτευξη ακόμη καλύτερων οικονομικών αποτελεσμάτων και επιδόσεων από τη Helleniq Energy, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του χρηματιστηριακού κλίματος, ώστε κάθε νέα έκδοση να γίνεται με ολοένα μεγαλύτερη τιμή διάθεσης.

Να θυμίσουμε ότι σήμερα η πλευρά Λάτση ελέγχει το 47,12% της εταιρείας και το ΤΑΙΠΕΔ το 35,48%, που δίνουν αθροιστικά ένα ποσοστό 82,6%. Θεσμικοί ξένοι επενδυτές κατέχουν μόλις το 3,39%, Έλληνες θεσμικοί το 5,46% και το υπόλοιπο 8,56% ιδιώτες επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v