Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Προαναγγελία χρηματικής διανομής προς τους μετόχους

Σε θέση να επιστρέψει κέρδη βρίσκεται πλέον ο όμιλος. Οι εξελίξεις σε Παραχωρήσεις και Real Estate και οι ζημιές της Άκτωρ. Αναμονή για το project της Μαρίνας Αλίμου.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Προαναγγελία χρηματικής διανομής προς τους μετόχους

Χρηματική διανομή προς τους μετόχους του ομίλου Ελλάκτωρ προανήγγειλε ο CEO του ομίλου Ευθ. Μπουλούτας, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών για τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, αφήνοντας ωστόσο τις λεπτομέρειες για επόμενη ενημέρωση έως το τέλος του 2023.

Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος μετά την αποεπένδυση και την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων του στο τέλος του α’ εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης εμφανίζει καθαρό ταμείο ύψους 180 εκατ. ευρώ, ενώ παραλλήλως βρίσκεται στη διαδικασία πώλησης του τομέα κατασκευής (Άκτωρ) προς την Ιντρακάτ αλλά και σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την πώληση του Smart Park της θυγατρικής Reds στον όμιλο Φουρλή.

Όσον αφορά τις επιδόσεις του α’ εξαμήνου, ο τομέας Παραχωρήσεων με κύριο asset την Αττική Οδό αλλά και ο τομέας του real estate συνέχισε να αποδίδει, με τον κλάδο κατασκευών ωστόσο να εμφανίζει αρνητικό αποτέλεσμα EBITDA.

Αναλυτικότερα, τα έσοδα από Παραχωρήσεις αυξήθηκαν κατά 6,6%, ενώ οι διελεύσεις από την Αττική Οδό υπολογίζονται κατά 12% περίπου αυξημένες στο α’ εξάμηνο της χρονιάς. Τα κέρδη EBITDA του τομέα ανήλθαν σε 85 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 23,7%. Η διοίκηση του ομίλου ανάφερε πως το ετήσιο έσοδο από την Αττική Οδό, η σύμβαση της οποίας για την Άκτωρ Παραχωρήσεις λήγει τον Οκτώβριο του 2024, υπολογίζεται σε 150 εκατ. ευρώ, ωστόσο παρά την απώλεια της νέας σύμβασης Παραχώρησης, θα εισπράττει έσοδα από επιστροφή κεφαλαίου έως το 2027.

Στον τομέα του Real Estate, το προς πώληση asset του εμπορικού κέντρου Smart Park, το οποίο αποτελεί και τη μοναδική πηγή εσόδου, τα έσοδα αυξήθηκαν στα 4,9 εκατ. ευρώ από 4,2 εκατ. ευρώ το περυσινό α’ εξάμηνο ενώ τα κέρδη EBITDA στα 8,6 εκατ. ευρώ από 2,7 εκατ. ευρώ πέρυσι, επηρεαζόμενα θετικά και από το κέρδος πώλησης ακινήτων στη Ρουμανία (5,8 εκατ. ευρώ). Ωστόσο εξαιρουμένων των έκτακτων εσόδων και πάλι ο τομέας εμφανίζει αύξηση κερδών EBITDA κατά 5%.

Η Άκτωρ εμφάνισε αύξηση κύκλου εργασιών κατά 6% αλλά ζημιές σε επίπεδο EBITDA ύψους 9,6 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποδίδεται στην επιρροή «παλιάς γενιάς» έργων σε Ελλάδα και Ρουμανία. Το ανεκτέλεστο του ομίλου διαμορφώθηκε στα 2,2 δισ. ευρώ, το οποίο ωστόσο θα ενισχυθεί κατά 400 εκατ. ευρώ περίπου από νέες συμβάσεις που έχει κατοχυρώσει.

Σχετικά με την πώληση της Άκτωρ, ο κ. Μπουλούτας διευκρίνισε πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει σε δεύτερο βαθμό τη συγκέντρωση αυτή, γεγονός που σημαίνει πως θα χρειαστεί περισσότερος όγκος πληροφόρησης και στοιχείων προς την Επιτροπή από τα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά εκτίμησε πως το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής θα γίνει έως το τέλος του έτους.

Επανέλαβε πως ο όμιλος βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Trade Estates της Fourlis για την πώληση του εμπορικού κέντρου Smart Park στα Σπάτα και υποστήριξε πως πέρα από αυτές τις δύο συναλλαγές (Άκτωρ, Smart Park), δεν υπάρχει σχεδιασμός για την πώληση κάποιου άλλου asset του ομίλου το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Σχετικά με την αξιοποίηση της Μαρίνας Αλίμου, ο κ. Μπουλούτας ανέφερε πως αναμένεται η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) από τρία υπουργεία -εκτιμώμενος χρόνος 2 με 3 μήνες- και μετά από έξι μήνες θα ξεκινήσει το κατασκευαστικό έργο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v