Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nova: Στο στόχαστρο έργα πληροφορικής και είσοδο στην αγορά λιανικής

Σε εναλλακτικές πηγές εσόδων επικεντρώνεται η NOVA. Τα έργα πληροφορικής και η λιανική -κατ' αρχάς- στα κινητά τηλέφωνα είναι δύο δραστηριότητες που αναπτύσσονται από την εταιρεία. 

Nova: Στο στόχαστρο έργα πληροφορικής και είσοδο στην αγορά λιανικής
Ο επικεφαλής της Nova, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος

Δυναμική παρουσία σε έργα πληροφορικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τη νέα εταιρεία Nova ICT αλλά και στη λιανική αγορά, λανσάροντας το πρώτο κινητό 5G που αποτελεί την φθηνότερη λύση της ελληνικής αγοράς, επιχειρεί η NOVA.

Έχοντας ήδη κερδίσει τον τίτλο του ταχύτερα αναπτυσσόμενου παρόχου κινητής και συνδρομητικής τηλεόρασης το πρώτο εξάμηνο, εστιάζει πλέον σε νέες δραστηριότητες ενώ παράλληλα δίνει ιδιαίτερη σημασία και στην ανάπτυξη οπτικών ινών, υλοποιώντας το επενδυτικό πλάνο των 2 δισ. ευρώ που είχε εξαγγείλει ένα χρόνο πριν.

Όπως εξήγησε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της Nova Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, τα έργα πληροφορικής και ψηφιοποίησης της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού έχουν μπει στο στόχαστρο της NOVA. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι μπαίνει δυναμικά και στη λιανική με το νέο κινητό 5G, που θα είναι το φθηνότερο της αγοράς και θα δίνεται δωρεάν σε όλους του νέους συνδρομητές με συμβόλαιο για απεριόριστα data και ομιλία.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιόπουλος, στόχος είναι να αυξήσουν το πορτφόλιο της εμπειρίας του πελάτη, οπότε στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και νέες συσκευές που θα δίνονται στην αγορά από την εταιρεία. «Τα 5G  τηλέφωνα είναι αρκετά ακριβά. Μόλις το 15% της χώρας έχουν 5|G τηλέφωνο. Έτσι κάναμε συμφωνία για να αυξήσουμε το ποσοστό αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Τα έργα πληροφορικής και η νέα εταιρεία

Με όχημα τη Nova ICT, η NOVA δίνει έμφαση στις ψηφιακές δράσεις του RRF, αλλά και σε μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του ιδιωτικού τομέα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Στην εταιρεία που αποτελεί τη σύμπραξη δυνάμεων μεταξύ της Nova και του ομίλου Βαρδινογιάννη για τη διεκδίκηση έργων τεχνολογίας επικεφαλής είναι ο Αλέξανδρος Μπρέγιαννης, που εντάχθηκε στο δυναμικό της WIND Hellas τον Φεβρουάριο του 2021.

Η νέα εταιρεία, εκτός από τα μεγάλα ψηφιακά έργα της εγχώριας αγοράς που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, επεκτείνει τη δραστηριότητά της και στο εξωτερικό. Ήδη εδώ και δύο μήνες «χτενίζει»  αγορές του εξωτερικού έχοντας ήδη στο πορτφόλιό της δύο διεθνή έργα και πολλές συμμετοχές σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι η Nova έχει χρηστεί μέσα στο εξάμηνο ως προσωρινός ανάδοχος για το έργο αποθήκευσης φυσικών αρχείων του δημοσίου, συνολικής αξίας 40 εκατ. ευρώ, έχει υπογράψει τη σύμβαση αντικατάστασης των συμβατικών με ψηφιακά υδρόμετρα στο δίκτυο της ΔΕΥΑ Κορίνθου ύψους 9,6 εκατ. ευρώ, ενώ πήρε και κομμάτι για την τηλεϊατρική, αξίας 6 εκατ. ευρώ. Επίσης ήταν η μόνη εταιρεία που κατέθεσε προσφορά σε διαγωνισμό για την ψηφιοποίηση των Γενικών Αρχείων του Κράτους, έργο αξίας 48 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία έχει αναλάβει ή πρόκειται να αναλάβει διάφορα έργα τεχνολογίας, όπως:

  • η Πλατφόρμα Ανοιχτών Δεδομένων (OpenData) για τον ΑΔΜΗΕ,
  • το Smart City που παρέδωσε σε συνεργασία με τις Samsung Hellas, Eyeonix και 3D στον δήμο της Θεσσαλονίκης.
  • το Ηλεκτρονικό Πινάκιο (υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων) που ανέλαβε σε συνεργασία με τη Sρace Hellas, ύψους 16,5 εκατ. ευρώ.
  • τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ιστορικού Μουσείου Επανάστασης Ολύμπου και την ψηφιοποίηση των Αρχείων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με την Profile, ύψους 27,7 εκατ.

Η εταιρεία, μάλιστα, μέχρι σήμερα έχει αναλάβει σημαντικά έργα τεχνολογίας και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για άλλα, μεταξύ των οποίων η Πλατφόρμα Ανοιχτών Δεδομένων (OpenData) για τον ΑΔΜΗΕ, το «SmartCity», στον Δήμο Θεσσαλονίκης και άλλα.

Παράλληλα υπάρχουν και έργα που συμμετέχουν και οι τρεις τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι όπως η ψηφιοποίηση αρχείων του ΕΣΥ, αξίας 235,6 εκατ. ευρώ, ή για την προστασία δεδομένων (12 εκατ. ευρώ), που πρόσφατα βρήκαν αναδόχους, κατέληξαν σε 8 και 12 οικονομικούς φορείς αντίστοιχα, με όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να αναλαμβάνουν τμήμα των έργων.

Επίσης, ένα ακόμα μεγάλο έργο που έχουν οριστεί ανάδοχοι και οι τρεις είναι η ψηφιοποίηση αρχείων δικαστηρίων, συνολικού προϋπολογισμού 97 εκατ. ευρώ, το οποίο κατακυρώθηκε σε συνολικά 8 οικονομικούς φορείς.

Τον Μάρτιο του 2023, μπήκαν από τους τρεις παρόχους οι τελικές υπογραφές και στη σύμβαση για το ελεύθερο WiFi, αξίας 18 εκατ. ευρώ.

Οι οπτικές ίνες

Έμφαση στο δικό της δίκτυο οπτικών ινών δίνει η NOVA, η οποία στο τέλος Σεπτεμβρίου είχε 190.000 συνδέσεις που αναμένεται να φτάσουν τις 250.000 στο τέλος του 2023 και 400.000 στο τέλος του 2024.

«Στις οπτικές ίνες έχουμε μικρό μερίδιο. Η στρατηγική που χτίζω, είναι νέες συνδέσεις και μέσα από αυτές αναπτύσσουμε ποσοστό», ανέφερε ο κ. Γεωργιόπουλος. Πρόσφατα προστέθηκαν στο δίκτυο απτικών ινών η Μεγαλόπολη, η  Καλαμάτα, το Λουτράκι και η Κυπαρισσία, ενώ έρχονται και νέες περιοχές μέχρι τέλος του χρόνου.

Στη σταθερή η NOVA έχει πλέον 1,2 εκατ. πελάτες, με το μερίδιο αγοράς να ανέρχεται στο 26%.

Αναφερόμενος στην αύξηση του κόστους είπε ότι είναι εις βάρος του κλάδου και των τηλεπικοινωνιών. «Συνεχίζουν να ανεβαίνουν τα κόστη. Είναι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ η επιβάρυνση και θα συνεχίσει να αυξάνει. Ωστόσο στη χώρα μας δεν ακολουθούμε τη διεθνή πρακτική της ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι είναι υπέρ της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής.

«Αν συνεχίσει η χώρα να μένει πίσω σε ανταγωνιστικότητα, τότε δεν θα φτάσουμε ποτέ στους στόχους της ΕΕ για οπτικές ίνες και νέα δίκτυα», υποστήριξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v