Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωσύμβουλοι: Επιστροφή κεφαλαίου και μία συν μία εξαγορά

Πολύ κοντά στην εξαγορά εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο των συμβούλων βρίσκεται η εισηγμένη. Στα σκαριά τουλάχιστον μία ακόμη κίνηση. Πώς πέτυχε το turnaround.

Ευρωσύμβουλοι: Επιστροφή κεφαλαίου και μία συν μία εξαγορά

Την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους της θα προτείνει η διοίκηση των Ευρωσυμβούλων στην επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση της 3ης Νοεμβρίου, δείγμα της βελτιωμένης κεφαλαιακής διάρθρωσης που κατάφερε να πετύχει η εισηγμένη εταιρεία κατά τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα, προ τριετίας, η εταιρεία αντιμετώπιζε ζητήματα σημαντικού δανεισμού, τα ίδια κεφάλαιά της ήταν αρνητικά και η μετοχή της διαπραγματευόταν στην κατηγορία της επιτήρησης. Όμως, από τότε μέχρι σήμερα η πορεία της εισηγμένης έχει διαφοροποιηθεί δραστικά, μέσα από μια μικρή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και κυρίως μέσα από τη δραστική βελτίωση των οικονομικών της επιδόσεων (έντονη τόνωση της ζήτησης για υπηρεσίες συμβούλων, λόγω της εισροής υψηλών κοινοτικών κονδυλίων, που αναμένεται να συνεχιστεί και κατά την επόμενη τετραετία).

Έτσι, η μετοχή έχει ήδη επανέλθει σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης, ενώ στο πρώτο φετινό εξάμηνο οι Ευρωσύμβουλοι αύξησαν τα έσοδά τους από τα 2,24 στα 2,47 εκατ. ευρώ και την κερδοφορία τους από τα 441 χιλ. στο 1,154 εκατ. ευρώ. Παράλληλα στις 30/6/2023 τα ίδια κεφάλαια είχαν διαμορφωθεί στα +4,855 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός είχε περιοριστεί μόλις στα 525 χιλ. ευρώ.

Το ύψος της επιστροφής κεφαλαίου που θα αποφασιστεί στην επικείμενη γενική συνέλευση δεν είναι γνωστό, ωστόσο -σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς- το διανεμόμενο ποσό θα οδηγήσει σε μια πολύ σημαντική «μερισματική απόδοση».

Η κίνηση πάντως της διοίκησης για επιστροφή μετρητών στους μετόχους έρχεται την ίδια χρονική περίοδο που η εισηγμένη βρίσκεται πολύ κοντά στην εξαγορά εταιρείας που δραστηριοποιείται και αυτή στον χώρο των συμβούλων (ενίσχυση ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων που σήμερα κυμαίνεται γύρω στα 7-7,5 εκατ. ευρώ, εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας και συνεργειών). Η χρηματοδότηση αυτής της κίνησης εκτιμάται ότι μπορεί να προκύψει εύκολα από ίδια κεφάλαια, καθώς η εισηγμένη αναμένει να εισπράξει πολύ σημαντικό τίμημα από τη δρομολογούμενη πώληση μέρους του ακινήτου της στη Θεσσαλονίκη.

Οι Ευρωσύμβoυλoι επίσης σχεδιάζουν μία τουλάχιστον ακόμη εξαγορά -μεγαλύτερου ποσού-, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί και αυτή να χρηματοδοτηθεί χωρίς δυσκολία, καθώς πέρα από την πώληση του ακινήτου, η εισηγμένη έχει εισέλθει σε μια περίοδο ισχυρών θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών (π.χ. 566 χιλ. ευρώ κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο).

Σύμφωνα, τέλος, με κύκλους προσκείμενους στους Ευρωσυμβούλους, η διοίκηση έχει δεχτεί προτάσεις ενδιαφέροντος από επενδυτές που θα ήθελαν και αυτοί να συμμετάσχουν σε μια ενδεχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, πλην όμως κάτι τέτοιο δεν εξετάζεται επί του παρόντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v