Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα αποεπενδυθεί η Castlelake από την Prodea

Γιατί έπρεπε να μεταβιβαστούν τα δικαιώματα ψήφου στην Invel Re Holdings, συμφερόντων Παπαχριστοφόρου. Κίνηση «προγεφύρωμα» για παράκαμψη υποχρέωσης δημόσιας πρότασης. Με τίμημα 5,15 ευρώ ανά μετοχή απέκτησε το 4,9% η Alpha.

Πώς θα αποεπενδυθεί η Castlelake από την Prodea

Προετοιμασία για την αποεπένδυση του private equity fund Castlelake Opportunities Partners από το μετοχικό κεφάλαιο της Prodea Investments αποτελεί, σύμφωνα με στελέχη επενδυτικής τραπεζικής, η μεταβίβαση των δικαιωμάτων ψήφου στην Invel Re Holdings, τελικός δικαιούχος της οποίας είναι ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου.

Με τη μεταβίβαση δικαιωμάτων ψήφου, που αντιστοιχούν στο 87% του μετοχικού κεφαλαίου, η διοίκηση και ο έλεγχος της ΑΕΕΑΠ περνά στην Invel Re Holdings. Εξού και προέκυψε η υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης στους μετόχους μειοψηφίας προς 7,5 ευρώ ανά μετοχή. Η αλλαγή διοίκησης και ελέγχου αποτελεί «προγεφύρωμα» για τη διευκόλυνση της σταδιακής ή εφάπαξ μεταβίβασης του 87% των μετοχών της Prodea από την Castlelake.

Μετά από μια πενταετία, κατά τη διάρκεια της οποίας εισέπραξε σημαντικά ποσά, μέσω μερισμάτων και επιστροφής κεφαλαίου, ο επενδυτικός ορίζοντας του private equity fund στην Prodea ολοκληρώνεται και θα πρέπει κάποια στιγμή, εντός του 2024, να ξεκινήσει η διαδικασία αποεπένδυσης. Δεδομένου του μεγάλου μεγέθους της Prodea, η μεταβίβαση ποσοστού άνω του 33,4% σε έναν αγοραστή ή σε ομάδα επενδυτών, που ενεργούν από κοινού και συντονισμένα, θα επέφερε υποχρέωση δημόσιας προσφοράς. Θα αύξανε επομένως σημαντικά το κόστος και πιθανώς να προκαλούσε θέματα δραστικής μείωσης του free float.

Μετά τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων ψήφου στην Invel Re Holdings, η παραπάνω υποχρέωση παρακάμπτεται, εφόσον ο αγοραστής δεν επιδιώξει να ανακτήσει τα δικαιώματα ψήφου, που αναλογούν στις μετοχές τις οποίες αποκτά. Υπενθυμίζεται ότι οι ΑΕΕΑΠ οφείλουν, εκ του νόμου, να είναι εισηγμένες, ώστε να απολαμβάνουν το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Επιπρόσθετα, βάσει Κανονισμού του ΧΑ, θα πρέπει να διαθέτουν την ελάχιστη απαιτούμενη ελεύθερη διασπορά.

Η Castlelake κατέχει το 87% της Prodea μέσω σειράς εταιρειών (Invel Real Estate Netherlands BV II 78,12%, Invel Real Estate BV 6,78% και Άνθος Properties 2,10%). Επομένως, θα προβεί σε πώληση εταιρειών και όχι απευθείας μετοχών της Prodea.

Με discount το 4,99% στην Alpha

Τον περασμένο Αύγουστο, η Castlelake μεταβίβασε ένα 4,9% της Prodea μέσω της Invel Real Estate BV στην Alpha Bank, έναντι τιμήματος 64,47 εκατ. ευρώ (5,15 ευρώ ανά μετοχή). Με την παραπάνω μεταβίβαση, το ποσοστό των μετοχών της Castlelake έπεσε στο 87% και πλέον η Prodea πληροί το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό ελεύθερης διασποράς που προβλέπει ο Κανονισμός του Χ.Α.

Κανονισμός, όμως, που θα αυστηροποιηθεί, βάσει όσων προανήγγειλε η διοίκηση του Χρηματιστηρίου. Ως εκ τούτου, ενδέχεται να υπάρξουν νέες μεταβιβάσεις μικρών πακέτων, ώστε η ΑΕΕΑΠ να πληροί και τα αναθεωρημένα ελάχιστα επίπεδα free float.

Προμέρισμα για τους νέους μετόχους

Η ΑΕΕΑΠ ανάρτησε στο ΓΕΜΗ οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου, με σκοπό τη διανομή προσωρινού μερίσματος. Μέρισμα που λογικά θα είναι «γαλαντόμο» καθώς στο ταμείο της θα μπουν ως το τέλος του έτους άλλα 154 εκατ. ευρώ από την υλοποίηση της συμφωνίας με την ΕΤΕ. Η Prodea έχει ήδη εισπράξει 83,25 εκατ. ευρώ για το κτήριο στον Γέρακα.

Συνολικά θα εισπράξει από την Εθνική 237,25 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v