Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Intrakat: Εγκρίθηκε η εξαγορά της Άκτωρ από την Επ. Ανταγωνισμού

(upd) Ο νέος πυλώνας θα διαθέτει συνολικό ανεκτέλεστο της τάξης των 5 δισ. ευρώ και 3.000 εργαζόμενους. «Η Intrakat μετεξελίσσεται σε καταλυτικό παίκτη της αγοράς», τονίζει ο Αλ. Εξάρχου. «Πρόκειται για ορόσημο στην πορεία του ομίλου μας».

Intrakat: Εγκρίθηκε η εξαγορά της Άκτωρ από την Επ. Ανταγωνισμού
O αντιπρόεδρος & CEO της Intrakat, Αλ. Εξάρχου

Η Intrakat ανακοινώνει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε χθες την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εταιρείας Άκτωρ ΑΤΕ, θέτοντας έτσι σε τροχιά άμεσης ολοκλήρωσης το όραμα του Ομίλου Ιntrakat για τη δημιουργία ενός ισχυρού πυλώνα στις Κατασκευές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που θα παράγει αξία για την οικονομία και τη χώρα.

Ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Ιntrakat κ. Αλέξανδρος Εξάρχου χαιρέτισε την απόφαση και δήλωσε: «Με την εξαγορά της Άκτωρ, η ολοκλήρωση της οποίας θα υλοποιηθεί άμεσα, η Ιntrakat μετεξελίσσεται σε καταλυτικό παίκτη της αγοράς, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πρόκειται για ένα ορόσημο στην πορεία του Ομίλου μας, το οποίο επισφραγίζει τη δυναμική αναπτυξιακή μας πορεία και τη στρατηγική επιλογή μας να δημιουργήσουμε έναν κορυφαίο επιχειρηματικό πυλώνα, με διευρυμένο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων, παράγοντας αξία για τους μετόχους, την οικονομία και την κοινωνία».

Ο κ. Εξάρχου πρόσθεσε: «Η εξαγορά της Άκτωρ αντανακλά την ισχυρή εμπιστοσύνη των μετόχων μας στις προοπτικές του Ομίλου Ιntrakat, του κατασκευαστικού κλάδου και της ίδιας της χώρας. Και με αυτήν την επιχειρηματική πρωτοβουλία, ο Όμιλός μας στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για το μέλλον: Τη φιλοδοξία και τη δέσμευσή μας να αποτελέσουμε καταλύτη για την πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία, την εμπειρία και το ταλέντο των ανθρώπων μας. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που βλέπουμε αυτό το όραμά μας να υλοποιείται».

Οπως σημειώνει η σχετική ανακοίνωση, ο νέος, ισχυρός, επιχειρηματικός πυλώνας στις κατασκευές φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει και να επεκτείνει το αποτύπωμά του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διευρύνοντας και ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων του και επενδύοντας στην εξωστρέφεια, τη βιωσιμότητα και τη δημιουργία υποδομών που θα είναι ανθεκτικές στο μέλλον και στην κλιματική αλλαγή.

Ο νέος πυλώνας θα διαθέτει συνολικό ανεκτέλεστο της τάξης των 5 δισ. ευρώ (εκτίμηση για τις 31/12/23) και θα προσφέρει σημαντικές συνέργειες στον τομέα των κατασκευών, των ΣΔΙΤ, των παραχωρήσεων και της ενέργειας, με χαρτοφυλάκιο 370 έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, συνδυαστικό κύκλο εργασιών της τάξης του 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και πάνω από 3.000 εργαζομένους.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία εξαγοράς της Άκτωρ από τον Όμιλο Ιntrakat προβλέπει την καταβολή τιμήματος ύψους 100 εκατ. ευρώ το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ ποσό ύψους 114 εκατ. ευρώ, που αφορά ενδοομιλικές υποχρεώσεις της Άκτωρ προς τον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, θα αποπληρωθεί σταδιακά από την Άκτωρ με την εγγύηση της Ιntrakat, εντός 19 μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής

Στις 7/11/2023 και με την υπ’ αριθ. 830/2023 απόφασή της, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενέκρινε ομόφωνα, κατ’ άρθρο 8 παρ. 6 του ν. 3959/2011, την από 2/5/2023 γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση, η οποία αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου επί της «ΑΚΤΩΡ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» από την «INTRAKAT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ».

Η INTRAKAT είναι ανώνυμη εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μητρική εταιρία του Ομίλου INTRAKAT. Ο Όμιλος δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς των κατασκευών δημόσιων και ιδιωτικών έργων, ανάπτυξης ακινήτων, τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, διαχείρισης αποβλήτων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ΑΚΤΩΡ αποτελεί τον κατασκευαστικό βραχίονα του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Κύριο αντικείμενο δραστηριότητας της εταιρίας και των θυγατρικών της είναι η κατασκευή κτηριακών και βιομηχανικών έργων καθώς και έργων υποδομής, η παραγωγή αδρανών υλικών και η παροχή υπηρεσιών διαχείρισης εγκαταστάσεων και υποδομών.

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αφού έλαβε υπόψη την Έκθεση του αρμόδιου Εισηγητή, τα στοιχεία του φακέλου και τα διαλαμβανόμενα στη συζήτηση της υπόθεσης στις 1/11/2023 έκρινε ότι η συγκέντρωση δεν δύναται να περιορίσει σημαντικά τη λειτουργία του ανταγωνισμού στις σχετικές αγορές που εντάσσονται στον κλάδο των κατασκευών. Ειδικότερα, λήφθηκαν υπόψη, μεταξύ άλλων, τα μερίδια αγοράς των επιχειρήσεων και των ανταγωνιστών τους, το επίπεδο συγκέντρωσης, ο αριθμός και η συχνότητα των διαγωνισμών, η εγγύτητα του ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου, η ανάλυση ιστορικών στοιχείων διαγωνισμών την περίοδο 2018-2022, καθώς και των δυναμικοτήτων των επιχειρήσεων. Επίσης, η ΕΑ έκρινε ότι δεν υφίστανται σημαντικές κάθετες ή διαγώνιες επιπτώσεις της συγκέντρωσης στις λοιπές σχετικές αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται τα μέρη.

Με την ως άνω απόφασή της, και σε συνέχεια πλήρους διερεύνησης της συγκέντρωσης κατ’ άρθρο 8, παρ. 6 ν. 3959/2011, η ΕΑ έκρινε ότι αυτή, παρότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3959/2011, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις σχετικές αγορές στις οποίες αφορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v