Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Γεμίζει το ποτήρι» της ΕΖΑ και σχεδιάζει είσοδο στο νερό

Επανέρχεται σε σημαντική οργανική κερδοφορία, με τις πωλήσεις να ενισχύονται φέτος και την εταιρεία να σχεδιάζει διεύρυνση του χαρτοφυλακίου προϊόντων της.

«Γεμίζει το ποτήρι» της ΕΖΑ και σχεδιάζει είσοδο στο νερό

Με σημαντική αύξηση στα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων EBITDA προβλέπεται να κλείσει η φετινή χρήση για την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ), πλησιάζοντας τα 2 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2022, όπου το EBITDA ήταν αρνητικό 1,8 εκατ. ευρώ, αναφέρουν πηγές με γνώση στο Euro2day.gr.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πωλήσεις της εταιρείας θα διαμορφωθούν για το σύνολο της φετινής χρονιάς στα 31 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 3% έναντι του 2022. Ήδη στο εννεάμηνο το EBITDA κινήθηκε στα 3 εκατ. ευρώ και οι πωλήσεις στα 30 εκατ. ευρώ.

Σε αντίθεση με το 2021, το οποίο ήταν μία καλή χρονιά για την ΕΖΑ, το 2022 ήταν μία δύσκολη χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την ουκρανική κρίση και τις επιπτώσεις της στις τιμές των σιτηρών, ενέργειας και υλικών συσκευασίας, της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών κ.λπ. Η κάθε μία ξεχωριστά αλλά και όλες μαζί συνέβαλαν στην οικονομική επίδοση της εταιρείας για το 2022, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Μετά την εταιρική αναδιοργάνωση που συντελέστηκε στο τέλος του 2022, το 2023 η εταιρεία επανήλθε σε σημαντική οργανική κερδοφορία, εστίασε στη διατήρηση των μεριδίων αγοράς της, αλλά και στη βελτίωση του κόστους παραγωγής και διανομής, βελτιώνοντας τα περιθώρια μικτού κέρδους, ξεπερνώντας το 37% για το εννεάμηνο του 2023 από 27% το 2022, αυξάνοντας έτσι τα αποτελέσματα αλλά και τις ταμειακές ροές, ενώ η επίδοση αυτή αναμένεται να συνεχισθεί και στο υπόλοιπο διάστημα του έτους, σημειώνουν.

Επίσης η εταιρεία πραγματοποίησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 3,5 εκατ. ευρώ, που επιβεβαιώνει τη δέσμευση των μετόχων της για το μέλλον και την πίστη τους στη μελλοντική αναπτυξιακή της πορεία, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Στρατηγικός στόχος τα επόμενα τρία χρόνια είναι η ανάπτυξη των δύο μαρκών EZA και Pils Hellas, τόσο στη ζεστή όσο και στην κρύα αγορά, η ανάπτυξη νέων προϊόντων αλλά και στρατηγικών συνεργασιών στην παραγωγή και στη διανομή, τόσο στην μπύρα όσο και στην αγορά μη αλκοολούχων ποτών, και η συνεπακόλουθη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου προϊόντων της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συμφωνία για την εμφιάλωση της μπύρας Carib για την ελληνική αγορά, ενώ στα σχέδια είναι και η είσοδος στο εμφιαλωμένο νερό με premium προϊόν στις αρχές του 2024.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην περαιτέρω βελτιστοποίηση του κόστους και στην αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών (FCF), με στόχο την αύξηση της αξίας της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v