Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ElvalHalcor: Ισχυρή κερδοφορία σε περιβάλλον κρίσης

Τα στελέχη του ομίλου θεωρούν αισιόδοξες τις μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές. Έχουν ήδη επενδύσει σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, των οποίων η ζήτηση θα αυξηθεί στo πλαίσιo της πράσινης μετάβασης.

ElvalHalcor: Ισχυρή κερδοφορία σε περιβάλλον κρίσης

Ισχυρή άμυνα μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον παρουσίασε η ElvalHalcor στο πρώτο φετινό εννεάμηνο, με τα λειτουργικά κέρδη να είναι μεν χαμηλότερα από τα αντίστοιχα περυσινά, αλλά να υπερβαίνουν τα αντίστοιχα ολόκληρου του 2021.

Από το περυσινό «πάρτι» της τρελής ζήτησης περάσαμε φέτος σε μια πολύ δύσκολη αγορά, με τους Ευρωπαίους καταναλωτές να περιορίζουν τις ανάγκες τους λόγω των επιπτώσεων του πληθωρισμού. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η ElvalHalcor είδε στο εννεάμηνο:

  • Τον όγκο των πωλήσεών της να περιορίζεται κατά 4,26% (εκτιμήσεις μιλούν για μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες των Ευρωπαίων ανταγωνιστών του ομίλου).
  • Τα καθαρά κέρδη να μειώνονται από τα 162,7 στα 33,4 εκατ. ευρώ, ωστόσο το μεγαλύτερο τμήμα της προαναφερθείσας πτώσης (τα 107,6 εκατ. ευρώ) να αφορά τα λογιστικά -και μη λειτουργικά- αποτελέσματα που οφείλονται στην πτώση των τιμών των μετάλλων (ζημίες από αποτίμηση αποθεμάτων). Αντίθετα, το «προσαρμοσμένο EBITDA» εμφάνισε στο εννεάμηνο πτώση της τάξεως του 17,8% (από τα 230,7 στα 189,7 εκατ. ευρώ, όταν σε ολόκληρο το 2021 είχε διαμορφωθεί στα 166,8 εκατ. ευρώ). Επίσης, χωρίς την επίδραση των μετάλλων, το ποσοστό μείωσης των προ φόρων κερδών του Ομίλου περιορίζεται στο 23%.
  • Τον καθαρό δανεισμό του ομίλου να ψαλιδίζεται από τα 955,5 εκατ. της 31ης/12/2022 στα 862,4 εκατ. ευρώ.

Η επόμενη μέρα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους δεν αναμένεται κάποια ουσιαστική διαφοροποίηση στις αγορές στις οποίες απευθύνεται η ElvalHalcor και το πιθανότερο είναι πως τα οικονομικά αποτελέσματα της συγκεκριμένης περιόδου δεν θα εμφανίσουν μια πολύ διαφορετική εικόνα.

Σε ό,τι αφορά το επόμενο έτος, αρκετά πράγματα θα εξαρτηθούν από τη γενικότερη πορεία της διεθνούς οικονομίας, από το πότε και κατά πόσο θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται το Euribor, αλλά και από τις κινήσεις του ίδιου του εισηγμένου ομίλου.

Για παράδειγμα, με τις μεγάλες επενδύσεις να έχουν ήδη ολοκληρωθεί, οι αναλυτές θεωρούν ως πολύ πιθανή εξέλιξη μια περαιτέρω αποκλιμάκωση του καθαρού δανεισμού (ένα σημαντικό ποσοστό του έχει κλειδωμένο επιτόκιο), το 2024, η οποία θα επηρεάσει ως ένα βαθμό το κόστος χρηματοδότησης.

Μια δεύτερη κίνηση του ομίλου είναι να εστιάσει στην αριστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας μετά την ολοκλήρωση μεγάλων και συνεχών επενδύσεων, με στόχο τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους.

Γενικότερα, τα στελέχη του ομίλου θεωρούν τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ElvalHalcor ως αισιόδοξες, λόγω του ότι έχουν ήδη επενδύσει σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, των οποίων η ζήτηση θα αυξηθεί στo πλαίσιo της πράσινης μετάβασης της διεθνούς οικονομίας. Επίσης, θεωρούν ότι βραχυπρόθεσμα η δυνατότητα της διαφοροποίησης που διαθέτουν σε ό,τι αφορά τα προϊόντα και τις αγορές αποτελεί ένα ακόμη αμυντικό στοιχείο σε δυσμενείς συγκυρίες όπως η τρέχουσα.

Χρηματιστηριακοί δείκτες

Με βάση το χθεσινό κλείσιμο στο ΧΑ, η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της ElvalHalcor αποτιμάται στα 667,9 εκατ. ευρώ, όταν στις 30/9/2023 τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης είχαν διαμορφωθεί στα 953 εκατ. ευρώ (δείκτης P/BV 0,70).

Παράλληλα, με βάση τις οικονομικές επιδόσεις του εννεαμήνου προκύπτει -χωρίς το συνυπολογισμό των αποτελεσμάτων από την πορεία των μετάλλων- μια καθαρή κερδοφορία της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ, οπότε οδηγούμαστε σε ένα δείκτη P/E που δεν απέχει σημαντικά από το 10, χωρίς να προσμετρηθούν τα όποια κέρδη προκύψουν κατά το τελευταίο τέταρτο της χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v