Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Roadshow: Πώς αντιμετώπισαν τις εταιρείες πληροφορικής οι θεσμικοί

Σημαντικά ποσοστά κατέχουν ήδη ξένοι σε εταιρείες όπως η Epsilon Net, η Profile και η Entersoft. Συναντήσεις με funds που δεν έχουν επενδύσει έως τώρα στη χώρα. Τι δηλώνουν υψηλόβαθμα στελέχη εισηγμένων του κλάδου.

Roadshow: Πώς αντιμετώπισαν τις εταιρείες πληροφορικής οι θεσμικοί

Ζεστό κλίμα υποδοχής συνάντησαν οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής, στο πλαίσιο του συνεδρίου της Morgan Stanley στο Λονδίνο, τόσο λόγω των πολλών συναντήσεων που είχαν με εκπροσώπους ξένων funds όσο και εξαιτίας του ευρύτερου ενδιαφέροντος που επέδειξαν τα στελέχη των θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Στο road show του Λονδίνου μετείχαν από τον χώρο της πληροφορικής τρεις εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ, η Epsilon Net, η Profile και η Ideal, με την τελευταία να έχει και δραστηριότητες σε άλλους κλάδους.
Χαρακτηριστικά του κλίματος που επικράτησε είναι τα όσα δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας:

«Το κλίμα ήταν ομολογουμένως πολύ καλό, τόσο σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο ως σύνολο όσο και ειδικότερα ως προς τον κλάδο της πληροφορικής. Ο Έλληνας πρωθυπουργός άλλωστε στην ομιλία του δεν περιορίστηκε μόνο στις προοπτικές της οικονομίας και στις τράπεζες, αλλά επεκτάθηκε και στις κινήσεις ψηφιοποίησης του κράτους και των επιχειρήσεων, πράγμα που αφορά άμεσα τις επιχειρήσεις πληροφορικής.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι εμείς ως εταιρεία πέρα από τις προκαθορισμένες συναντήσεις είχαμε και αρκετές άλλες, οι οποίες προέκυψαν εκ των υστέρων. Κάποια από τα funds που συναντήσαμε έχουν ήδη θέσεις σε ελληνικές εταιρείες πληροφορικής και απλά βρήκαν μια ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις και να επικαιροποιήσουν τις αναλύσεις τους. Μην ξεχνάτε και τα πολύ σημαντικά ποσοστά που κατέχουν ήδη ξένοι θεσμικοί σε εταιρείες όπως η Epsilon Net, η Prοfile και η Entersoft.

Αυτό που επίσης έχει σημασία είναι ότι υπήρξαν και συναντήσεις με funds -ορισμένα εκ των οποίων ήταν μεγάλου μεγέθους- που δεν έχουν επενδύσει μέχρι σήμερα στη χώρα. Ήταν έντονο το ενδιαφέρον τους, ζητώντας να πληροφορηθούν πράγματα τόσο για τη συνολικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας όσο και για την αγορά πληροφορικής στη χώρα μας, εστιάζοντας παράλληλα και στις επιμέρους δραστηριότητες κάθε εταιρείας».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο το road show του Λονδίνου θα μπορούσε να επηρεάσει τις τιμές των μετοχών πληροφορικής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, το συγκεκριμένο στέλεχος απάντησε:

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο και σε καμιά περίπτωση δεν θα θέλαμε να καλλιεργήσουμε προσδοκίες που ενδεχομένως να μην επαληθευτούν στην πράξη. Από την άλλη πλευρά, είδαμε ενδιαφέρον για ουσιαστική ενημέρωση, χωρίς παράλληλα να αντιληφθούμε κάποια δείγματα δυσφορίας εξαιτίας των αποτιμήσεων. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη δική μας εταιρεία, κανείς δεν μας έθεσε ζήτημα χρηματιστηριακής αποτίμησης και αυτό πιθανολογώ ότι οφείλεται στο ότι οι ξένοι αναλυτές έχουν συνηθίσει στις αγορές τους σαφώς υψηλότερους δείκτες P/E από τους δικούς μας.

Επίσης, φαίνεται να κατανοούν πως οι ελληνικές εταιρείες έχουν ένα αρκετά ασφαλές προφίλ, που συνοδεύεται από θετικές ταμειακές ροές, άριστη ρευστότητα, πολύ μεγάλο ποσοστό επαναλαμβανόμενων εργασιών και φυσικά ένα Ταμείο Ανάκαμψης που βρίσκεται σχεδόν στην αρχή του».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v