Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι δίνει η Γαλλία στη Sunlight για να φτιάξει το gigafactory εκεί

Τι χωρίζει την Ελλάδα με τη Γαλλία και πώς αντιμετωπίζουν τις μεγάλες επενδύσεις. Πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις. Στο 1,1 δισ. ευρώ ο φετινός τζίρος, από 150 εκατ. ευρώ το 2020.

Τι δίνει η Γαλλία στη Sunlight για να φτιάξει το gigafactory εκεί

Τους πρώτους μήνες του 2024, το αργότερο μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου της επόμενης χρονιάς, η διοίκηση της Sunlight, μέλος του Ομίλου Olympia, θα έχει αποφασίσει πού θα κατασκευάσει το gigafactory της. «Το πρώτο εξάμηνο του 2024 θα πρέπει να έχουμε αποφασίσει» είπε χθες Παρασκευή, Λάμπρος Μπίσαλας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sunlight.

Ο κ. Μπίσαλας, Manager of the Year  2023, μιλώντας στο περιθώριο της υπογραφής της δανειακής σύμβασης ύψους 25 εκατ. ευρώ της Sunlight του ομίλου Olympia με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ανέφερε: «αυτή τη στιγμή κοιτάζουμε πως θα στηριχθεί μια τόσο μεγάλη επένδυση». Όπως είπε η Γαλλική Κυβέρνηση σε μια πρώτη συζήτηση που έχει κάνει η διοίκηση του ομίλου Sunlight μαζί της, επιδοτεί με 700 εκατ. ευρώ τη συγκεκριμένη επένδυση αν γίνει εκεί. Οι συζητήσεις με τη γαλλική πλευρά έγιναν πριν από δύο μήνες. Οι συζητήσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση οι οποίες διαρκούν ήδη ενάμιση χρόνο, προκειμένου το gigafactory να γίνει στη Δυτική Μακεδονία, δεν έχουν καταλήξει. 

«Εδώ θέλουμε ακόμη δουλειά γι’ αυτό μας προβληματίζει αρκετά. Το πλαίσιο είναι πολύ πιο δύσκολο εδώ. Εκεί (σ.σ. αναφέρεται στη Γαλλία) κάθεσαι κάτω συζητάς και σε έναν μήνα έχεις προσφορά. Εδώ προσπαθείς 1-2 χρόνια και ακόμη δεν ξέρεις» είπε ο κ. Μπίσαλας. Και πρόσθεσε: «υπάρχουν χώρες που το αντιμετωπίζουν αυτό με πολύ μεγάλη ζέση γιατί βλέπουν το μέλλον να έρχεται. Γιατί οι μπαταρίες λιθίου δεν είναι απλώς ένα εργοστάσιο. Μπαίνεις σε ένα πολύ μικρό club χωρών και αποκτά βαθιά τεχνογνωσία στο μέλλον». 

Ο ίδιος σημείωσε: «και εγώ θέλω να κάνω την επένδυση στη Δυτική Μακεδονία, αλλά αν δεν βγαίνει υπάρχει θέμα. Δεν θα πετάξουμε 1,5 δισ. ευρώ για να δούμε εάν θα τα καταφέρουμε ή όχι». «Επιθυμία του κ. Πάνου Γερμανού και δική μας είναι να γίνει το εργοστάσιο στην Ελλάδα. Όμως σαν management πρέπει να βρω διαφορετικές περιπτώσεις και να φέρω στο διοικητικό συμβούλιο και στους μετόχους διαφορετικές περιπτώσεις για να μπορούμε να συγκρίνουμε στο τέλος που θα γίνει το εργοστάσιο» ανέφερε ο επικεφαλής της Sunlight. 

Στην ερώτηση του Euro2day.gr αν η Sunlight θα εξέταζε κάποια άλλη χώρα για να δημιουργήσει το gigafactory της στην περίπτωση που είχε θετική απόκριση από την ελληνική Κυβέρνηση ο κ. Μπίσαλας είπε: «ο κ. Πάνος Γερμανός θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα. Στο τέλος θα πρέπει να δούμε πως μπορεί να γίνει το εργοστάσιο. Τα θέλω μας θα πρέπει να μπουν σε μια λογική».

Ο επικεφαλής της Sunlight ανέφερε ότι τα οφέλη, αν το εργοστάσιο γίνει στη Δυτική Μακεδονία, θα είναι πολλαπλασιαστικά. «Τα παράπλευρα οφέλη είναι τεράστια. Θα έχουμε προμηθευτές μας που θα έρθουν να στήσουν εργοστάσια έξω από το δικό μας. Έχουμε συμφωνήσει ήδη να στήσουν εργοστάσια έξω ακριβώς από το δικό μας εργοστάσιο. Αυτό δεν υπολογίζεται σε αυτό που θα φτιάξουμε εμείς».

Η επένδυση για το gigafactory στοιχείων λιθίου εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1,5 δισ. ευρώ -σ.σ. υπολογίζεται ότι θα φθάσει στα 2 δισ. ευρώ- και θα δημιουργήσει περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας, υψηλής εξειδίκευσης. 

Πέρυσι ο όμιλος Sunlight, ο οποίος σήμερα απασχολεί 3.100 εργαζόμενους, έκλεισε με τζίρο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα 416,5 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 53,2% έναντι του 2021, με τις παραγωγικές του μονάδες σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Βερόνα και Β. Καρολίνα (ΗΠΑ) να επιτυγχάνουν υψηλά επίπεδα απόδοσης. Για τη φετινή χρονιά ο τζίρος του ομίλου Sunlight θα προσεγγίσει το 1,1 δις. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ που ήταν το κύκλος εργασιών του το 2020.

Χθες η Sunlight, στο δυναμικό της οποίας από τις 2 Ιανουαρίου εντάσσεται και επισήμως ο κ. Νίκος Μαντζούφας πρώην ΓΓ Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, υπέγραψε με την ΕΤΕπ δεκαετές δάνειο 25 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν στην αύξηση του παραγωγικού δυναμικού στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ξάνθη. Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ, όπως είπε ο αντιπρόεδρος κ. Κυριάκος Κακουρής, θα στηρίξει ένα επενδυτικό πρόγραμμα που έχει στόχο να αυξήσει το δυναμικό παραγωγής μπαταριών λιθίου, να επεκτείνει τις ερευνητικές και αναπτυξιακές δυνατότητες και να επιτρέψει στην εταιρεία να παράγει ζωτικής σημασίας βιομηχανικά στοιχεία. Η επένδυση, που θα στηρίξει την ανάπτυξη πιλοτικής γραμμής για την παραγωγή πρωτότυπων στοιχείων λιθίου και θα συμβάλει στη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας της εταιρείας για την ανάπτυξη και παραγωγή μπαταριών, αναμένεται να δημιουργήσει 205 νέες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας στην Ξάνθη. Η χρηματοδότηση εντάσσεται στο πλαίσιο του ειδικού πακέτου στήριξης της ΕΤΕπ για το σχέδιο REPowerEU και το βιομηχανικό σχέδιο της Πράσινης Συμφωνίας για την εποχή των μηδενικών καθαρών εκπομπών, τα οποία έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v