Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαράντης: Τα σχέδια για εξαγορές και οργανική ανάπτυξη μέχρι το 2028

Νέα βάση μεγέθυνσης για την προσεχή 5ετία θέτει η διοίκηση της εισηγμένης, με άξονες τόσο την οργανική ανάπτυξη όσο και τις συνέργειες από εξαγορές. 

Σαράντης: Τα σχέδια για εξαγορές και οργανική ανάπτυξη μέχρι το 2028

Η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου επισφράγισε την αλλαγή διοικητικής «σκυτάλης», που συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα ανταμοιβής των βασικών διοικητικών στελεχών, η οποία ουσιωδώς καθορίζει και το business plan του ομίλου για το επόμενο διάστημα.

Η ανταμοιβή βασίζεται σε συγκεκριμένους στόχους αύξησης του περιθωρίου EBITDA αλλά και στη μείωση του λειτουργικού κεφαλαίου κίνησης σε σχέση με τον κύκλο εργασιών, και διαιρείται σε τρεις φάσεις έως το 2027. Ως εκ τούτου, δημιουργείται ένας νέος πήχης απόδοσης για τον όμιλο, ο οποίος αναμένεται να παρουσιαστεί στις λεπτομέρειές του προς την επενδυτική κοινότητα τον Μάρτιο του 2024, σύμφωνα με τον CFO του ομίλου Χ. Βάρσο.

Το στίγμα πάντως έχει δοθεί ήδη από την προηγούμενη τριετία, όπου ο όμιλος, σύμφωνα και με τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλό του, Γ. Μπούρα, στόχευσε στην οργανική ανάπτυξη του ομίλου, πέραν της ήδη διαχρονικά επιτυχούς διαδικασίας εξαγορών και συγχωνεύσεων. Και τα δύο κορυφαία στελέχη διοίκησης αναφέρθηκαν στην αναπλήρωση απωλειών (Estee Lauder) και στη στρατηγική θέση που έχει δημιουργήσει ο όμιλος στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την οργανική ανάπτυξη, ο όμιλος παρότι έχει μειώσει κατά 40% το κωδικολόγιό του, έχει επιτύχει ανάπτυξη των heroes products σε Ελλάδα και Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, διατηρώντας μάλιστα λελογισμένο pricing. Σύμφωνα με τον κ. Μπούρα, τουλάχιστον στο ελληνικό ράφι σούπερ μάρκετ ο όμιλος διατηρεί αισθητά μειωμένη τιμή έναντι του ανταγωνισμού. Παρ' όλα αυτά ο όμιλος αναγνωρίζει ότι το 50% της αύξησης των πωλήσεων (ενοποιήμενες) έγκειται στις πληθωριστικές ανατιμήσεις, εκτιμώντας δε πως οι τάσεις θα διατηρηθούν και το 2024.

Η Stella Pack και οι νέες εξαγορές

Στις 11 Ιανουαρίου 2024 αναμένεται να περάσει η Stella Pack στην κυριότητα του ομίλου, μετά την πρόσφατη έγκριση της πολωνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, με ουσιαστική επίδραση στα μεγέθη του ομίλου από τη νέα χρονιά. Το μέγεθος της  Stella Pack υπολογίζεται πλέον υψηλότερα σε επίπεδο τζίρου (78 εκατ. ευρώ έναντι εκτίμησης 73 εκατ. ευρώ), ενώ τα κέρδη EBITDA υπολογίζονται σε 8 εκατ. ευρώ και οι προσδοκώμενες συνέργειες στα 2 εκατ. ευρώ. 

Κατά τη διοίκηση του ομίλου, διατηρείται ενεργή η διαδικασία διερεύνησης εξαγορών εταιρειών σε  τοπικό επίπεδο, όπου ο όμιλος έχει δημιουργήσει το σύμπαν του, ωστόσο, παραμένουν ανώριμες οι όποιες επαφές.

Επενδύσεις 

Ο όμιλος έχει ήδη ανακοινώσει και προχωρά σε επενδύσεις 35 εκατ. ευρώ έως το 2027 για τη δημιουργία αποθηκών στα Οινόφυτα (απέναντι από τη μονάδα παραγωγής), αλλά και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του. Σημαντικό μέρος αυτών θα χρηματοδοτηθεί με χαμηλότοκα δάνεια από το TAA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v