Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιούλιο η παραγωγή ενέργειας από την οικογένεια Παντελιάδη

Η συγχώνευση με την Universum Solar Hellas. Τι ισχύος είναι ο φωτοβολταϊκός σταθμός που θα κατασκευάσει η METRO Energy. Ποιο το ύψος της επένδυσης και πώς θα καλυφθεί.

Ιούλιο η παραγωγή ενέργειας από την οικογένεια Παντελιάδη

Ένα βήμα πιο κοντά στην είσοδό της στην αγορά ενέργειας μέσω ΑΠΕ, βρίσκεται η METRO Energy, εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Παντελιάδη, έξι μήνες μετά την ίδρυση της. (Νέες business της οικογένειας Παντελιάδη στις ΑΠΕ).

Η κατασκευή του φωτοβολταïκού πάρκου ισχύος 5,19MW στη θέση «Σπαθόλακα» Κάτω Βελιτσών του Δήμου Δυτικής Αχαΐας αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να ξεκινήσει τον Ιούλιο.

Ο Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Φ/Β) θα εγκατασταθεί σε ιδιόκτητη 105.751,26 τ.μ. και αποτελείται από 7.804 Φ/Β πλαίσια μονοκρυσταλλικού πυριτίου ισχύος 665Wp έκαστο, 47 αντιστροφείς 110kVA έκαστος 1 αντιστροφέας 30kVA και δύο Μ/Σ ελαίου 3MVA έκαστος.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 4,774 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό με μέσο επιτόκιο 4% και περίοδο αποπληρωμής τα 20 έτη.

Η είσοδος της METRO Energy στην αγορά ενέργειας γίνεται μέσω της συγχώνευσής της με τη θυγατρική της Universum Solar Hellas -σχετική απόφαση είχε λάβει στις 12 Οκτωβρίου του 2023 το διοικητικού της συμβούλιο- με απορρόφηση της πρώτης από τη δεύτερη.

Ο προφανής στόχος αυτής της επιχειρηματικής κίνησης της οικογένειας Παντελιάδη είναι η παραγωγή φθηνότερης ενέργειας για τη μείωση του κόστους λειτουργίας. Σήμερα οι ανάγκες μόνο της εταιρείας METRO (δηλαδή το δίκτυο των καταστημάτων Metro και My Market μαζί με τις αποθήκες) υπολογίζεται στις 120 εκατ. κιλοβατόρες ετησίως.

Μέσω του φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 5,19MW, του 10ετούς συμβολαίου αγοράς ενέργειας 30 MW από Αιολικό Πάρκο στο Δίστομο και τα πάνελς που τοποθετεί στις στέγες των καταστημάτων και των εγκαταστάσεων της, θα καλύψει σε βάθος 2ετίας-3ετίας σημαντικό μέρος των σημερινών αναγκών της εταιρείας METRO με χαμηλότερο κόστος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v