Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπουτσάνης: Ανοικτή η διοίκηση για εξαγορές, πού θα κινηθεί το μέρισμα

Οι προβλέψεις της διοίκησης για την πορεία των οικονομικών μεγεθών τη φετινή χρονιά. Επένδυση για κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου. Οι κινήσεις στον χώρο των απορρυπαντικών.

Παπουτσάνης: Ανοικτή η διοίκηση για εξαγορές, πού θα κινηθεί το μέρισμα

Την εκτίμησή της για βελτίωση των φετινών οικονομικών επιδόσεων της Παπουτσάνης σε σχέση με πέρυσι εξέφρασε η διοίκηση της εταιρείας, στο πλαίσιο της χθεσινής παρουσίασης της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της γνωστής σαπωνοποιίας Μενέλαος Τασόπουλος προέβλεψε για τη φετινή χρονιά κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 12% σε σχέση με πέρυσι (επίδοση άνω των 70 εκατ. ευρώ, έναντι 62,3 εκατ. το 2023), με ανοδικό EBITDA (το 2023 ξεπέρασε τα εννέα εκατ. ευρώ) και βελτιωμένα καθαρά κέρδη, ενώ μέσα στη χρήση θα διανεμηθεί στους μετόχους ποσό που θα ισούται ή και θα υπερβαίνει το 0,05 ευρώ ανά μετοχή που δόθηκε το 2023.

Επιπρόσθετα, για φέτος προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, βασικός στόχος των οποίων είναι η κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου και η εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγική διαδικασία.

Αντίθετα, δεν αναμένονται επενδύσεις που αποσκοπούν στη διεύρυνση της παραγωγικής δυναμικότητας, με δεδομένο ότι η εισηγμένη λειτουργεί στο 50% του υπάρχοντος capacity. Σε ό,τι αφορά το κομμάτι του κόστους χρηματοδότησης, η Παπουτσάνης θα προσπαθήσει φέτος να μειώσει το ύψος του δανεισμού και παράλληλα να κλειδώσει το spread των δανείων της για μεγάλο χρονικό διάστημα, ευελπιστώντας παράλληλα -όπως όλες οι επιχειρήσεις- και σε αποκλιμάκωση του Euribor.

Ειδικότερα, οι βασικότεροι παράγοντες πάνω στους οποίους βασίζονται οι ανοδικές προβλέψεις της διοίκησης για τη φετινή χρονιά είναι οι παρακάτω:

  • Η νέα συνεργασία με πολυεθνικό Οίκο που θα ξεκινήσει σύντομα και σε ετησιοποιημένη βάση θα αποφέρει έσοδα κοντά ή και πάνω από τα έξι εκατομμύρια ευρώ.
  • Η άνοδος των πωλήσεων των εμπορικών σημάτων της ίδιας της εταιρείας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
  • Η προβλεπόμενη περαιτέρω άνοδος του εισερχόμενου τουρισμού.
  • Η εισαγωγή στον χώρο της οικιακής φροντίδας (homecare), η οποία ξεκίνησε το 2023 και προβλέπεται να επιταχυνθεί μέσα στη φετινή χρονιά.
  • Η περαιτέρω υποχώρηση του παραγωγικού κόστους, μέσα από τις επενδύσεις που υλοποιούνται στο εργοστάσιο της Αυλίδας.

Πέραν αυτών, η εταιρεία ευνοείται συγκυριακά και από τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις θαλάσσιες μεταφορές λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, καθώς παρατηρούνται αυξημένες πωλήσεις σαπωνόμαζας χαμηλής προστιθέμενης αξίας από ευρωπαίους πελάτες.

Από την άλλη πλευρά, ο CEO της Παπουτσάνης δεν έκρυψε την αυξημένη αβεβαιότητα που επικρατεί ανά τον κόσμο (π.χ. γεωπολιτικές αβεβαιότητες, πολιτικό ρίσκο στις ΗΠΑ, πληθωρισμός, κ.λπ.), η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τα πράγματα μέσα στη χρονιά.

Τέλος, η διοίκηση της Παπουτσάνης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναλυτών, σημείωσε μεταξύ άλλων:

  • Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εξαγοράς άλλης εταιρείας, σε περίπτωση που προκύψει κάποια ευκαιρία που να ταιριάζει στη στρατηγική της εισηγμένης.
  • Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα των απορρυπαντικών, μέσα από το brand «Αρκάδι» η εισηγμένη μπήκε αρχικά σε ένα μικρό κομμάτι της αγοράς που αφορά τα μωρά. Σε ό,τι αφορά το πολύ μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς (με ανταγωνιστές μεγάλες πολυεθνικές), ξεκίνησε να εισέρχεται και σε αυτό με τρεις κωδικούς, στοχεύοντας σε ένα μερίδιο 2%-5% την επόμενη τριετία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v