Συνεργασία Hellas Sat και Thales Alenia Space

Στόχος η από κοινού ανάπτυξη ενός φορτίου οπτικών επικοινωνιών που θα τοποθετηθεί στον υπό κατασκευή δορυφόρο Hellas Sat 5, ο οποίος θα λειτουργεί σε γεωστατική τροχιά.

Συνεργασία Hellas Sat και Thales Alenia Space

Η Hellas Sat και η Thales Alenia Sρace [μια κοινοπραξία μεταξύ της Thales (67%) και της Leonardo (33%)] υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για την από κοινού ανάπτυξη ενός ωφέλιμου φορτίου οπτικών επικοινωνιών το οποίο θα τοποθετηθεί στον υπό κατασκευή δορυφόρο Hellas Sat 5, ο οποίος θα λειτουργεί σε γεωστατική τροχιά στις 39 μοίρες ανατολικά.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η συνεργασία μεταξύ της Hellas Sat και της Thales Alenia Sρace στοχεύει στην παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας αιχμής με πολύ υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων από γεωστατική τροχιά. Στόχος είναι αυτό το καινοτόμο ωφέλιμο φορτίο να συνδεθεί με τον οπτικό επίγειο σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Ελλάδα, τους οπτικούς επίγειους σταθμούς στη Γαλλία, τους οπτικούς επίγειους σταθμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο LEO HydRON της Thales Alenia Sρace.

Μετά το πρόγραμμα Vertigo H2020, η Thales Alenia Sρace προωθεί τεχνολογίες ανάπτυξης μετάδοσης πολύ υψηλού ρυθμού δεδομένων (έως 1 terabit/δευτερόλεπτο) που έχουν τη δυνατότητα να διανύουν μεγάλες αποστάσεις από το έδαφος προς τη γεωστατική τροχιά και τις διατμηματικές ατμοσφαιρικές αναταράξεις, με την υποστήριξη της France Relance (CO-OP), CNES (DYSCO) και ESA (HydRON).

Η τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας έλαβε χώρα στην έδρα της Hellas Sat στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων, από το Γραφείο του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), της CNES, της Thales Alenia Sρace France, της Ιταλίας και της Ελβετίας, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθώς και διαφόρων Ελληνικών υπουργείων και τοπικών αρχών.

Ο κ. Χριστόδουλος Πρωτόπαπας, Διευθύνων Σύμβουλος της Hellas Sat δήλωσε:

"Είναι τιμή μας να συνεργαζόμαστε για άλλη μια φορά με την Thales Alenia Sρace στο χώρο της τεχνολογίας των οπτικών επικοινωνιών, εισάγοντας τις υπηρεσίες επικοινωνίας οπτικής συνδεσιμότητας στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά επιτυγχάνοντας έτσι αποτελεσματικά την εφαρμογή νέων τεχνολογιών και σφραγίζοντας μια νέα εποχή".

"Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την Hellas Sat και όλους τους συνεργάτες μας για την ανάπτυξη του ωφέλιμου φορτίου οπτικών επικοινωνιών, ένα κρίσιμο βήμα προς τη δημιουργία ενός ασφαλούς και πολύ υψηλού ρυθμού μετάδοσης δεδομένων οπτικού δικτύου. Αυτό σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες με μια βιώσιμη προσέγγιση", δήλωσε ο Marc-Henri Serre, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Τηλεπικοινωνιών της Thales Alenia Sρace.

"Αναμφίβολα πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα τεχνολογικής προόδου, το οποίο μάλιστα ενισχύει τη συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία. Ο υπό κατασκευή δορυφόρος Hellas Sat 5 θα μας προσφέρει νέες δυνατότητες σε πεδία όπως η έγκαιρη πρόγνωση και η συλλογή επιστημονικών δεδομένων", δήλωσε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Κικίλιας.

Ελεύθερες Διαστημικές Οπτικές Επικοινωνίες

Οι Ελεύθερες Διαστημικές Οπτικές Επικοινωνίες με λέιζερ αναδύονται ως διαστημικό πρότυπο, προσφέροντας σημαντικά μεγαλύτερες χωρητικότητες σε σύγκριση με τα σημερινά συστήματα δορυφορικής επικοινωνίας (terabit/sec έναντι gigabit/sec). Η τεχνολογία αυτή είναι έτοιμη να φέρει επανάσταση στις υποδομές τηλεπικοινωνιών του διαστήματος, παρόμοια με τον αντίκτυπο των οπτικών ινών στο έδαφος.

Το ESA HydRON και η CNES Dysco στοχεύουν σε οπτικές δορυφορικές συνδέσεις υψηλής απόδοσης, έρευνα και ανάπτυξη καθώς και επίδειξη δυνατοτήτων, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις που αφορούν την παροχή συνδεσιμότητας σε πολλαπλούς χρήστες σε διαφορετικές τροχιές, επίγεια μέσα και εφαρμογές. Το σύστημα παρουσιάζει τις δυνατότητες της τεχνολογίας οπτικών επικοινωνιών σε ολοκληρωμένες υλοποιήσεις συστημάτων.

Διάφορες περιπτώσεις χρήσης περιλαμβάνουν καθολική πρόσβαση στο διαδίκτυο, άμεση μετάδοση δεδομένων από δορυφόρους παρατήρησης ανά πάσα στιγμή, ιδιωτικές συνδέσεις με κέντρο δεδομένων και πλεονασμό οπτικών ινών στο έδαφος σε περίπτωση κρίσεων.

Η εισαγωγή οπτικών ινών στο διάστημα αναμένεται να μειώσει την ανάγκη για μεγάλο αριθμό δορυφόρων σε τροχιά, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα της διαστημικής υποδομής και ελαχιστοποιώντας τη ρύπανση του ουρανού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v