Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξενοδοχεία: Προχωρά επένδυση 61 εκατ. από τον όμιλο Μήτση στη Μύκονο

Τι περιλαμβάνει το έργο, προϋπολογισμού 61 εκατ. ευρώ, που σηματοδοτεί την απόβαση του ξενοδοχειακού ομίλου στη Μύκονο. Επενδυτικό πρόγραμμα 250 εκατ. τρέχει ο όμιλος.

Ξενοδοχεία: Προχωρά επένδυση 61 εκατ. από τον όμιλο Μήτση στη Μύκονο

Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή του βρίσκεται το νέο project του ομίλου Mitsis Hotels, προϋπολογισμού περί τα 61 εκατ. ευρώ, μετά τη δημοσιοποίηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων για το έργο που έχει δρομολογηθεί στην περιοχή Ελιά του δήμου Μυκόνου.

Το νέο εγχείρημα του ξενοδοχειακού ομίλου, ο οποίος με εφαλτήριο το συγκεκριμένο project αποκτά παρουσία στο νησί των Ανέμων, αφορά την ανάπτυξη ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων, δυναμικότητας περί των 194 κλινών.

Στο τουριστικό συγκρότημα θα υπάρχουν επίσης υποστηρικτικές λειτουργίες (υποδοχή, εστιατόρια, αναψυκτήρια, χώροι διασκέδασης, χώροι παραμονής/ χώροι εκδηλώσεων, υποδομές spa & αναζωογόνησης), ενώ θα πραγματοποιηθούν και συνοδά έργα (ασφαλτόστρωση δρόμων, κατασκευή μονοπατιών, parking, χώρο εισόδου και διοίκησης, Εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού κ.ά.).

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η εταιρεία «ΚΟΡΤΙΑ Ξενοδοχειακή Τουριστική, Οικοδομική & Εμπορική Α.Ε.», ιδιοκτήτρια της συνολικής έκτασης των τριών όμορων ακινήτων, επιφάνειας 148 στρεμμάτων, όπου θα αναπτυχθεί το τουριστικό συγκρότημα.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου, θα εξασφαλιστεί με ίδια και δανειακά κεφάλαια. Ειδικότερα, περίπου το 18% των απαιτούμενων κεφαλαίων για την υλοποίηση της επένδυσης θα χρηματοδοτηθεί από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΚΟΡΤΙΑ Ξ.Τ.Ο.Ε. Α.Ε., ενώ περίπου το 82% του απαιτούμενου κεφαλαίου θα καλυφθεί με δάνεια από τράπεζες που έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεση τους να χρηματοδοτήσουν την επένδυση.

Η επένδυση σε πλήρη λειτουργία αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 550 μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ κατά τη φάση κατασκευής διάρκειας 2 ετών θα δημιουργηθούν 400 νέες θέσεις εργασίας όλων των ειδικοτήτων, συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση της απασχόλησης. Τα στοιχεία αυτά έχουν υπολογιστεί στη μελέτη του business plan της στρατηγικής επένδυσης, καθώς και στη μελέτη άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία.

Στόχο, άλλωστε, του ΕΣΧΑΣΕ του έργου αποτελεί η δημιουργία ενός τουριστικού συγκροτήματος ήπιας ανάπτυξης με συμβατές και συμπληρωματικές χρήσεις και αλληλοτροφοδοτούμενες λειτουργίες. Το συγκρότημα αυτό αναμένεται να λειτουργήσει ως ένα σύνολο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, «που αναπτύσσεται οργανωμένα σε αντίθεση με φαινόμενα κατάτμησης γης και άναρχης/διάσπαρτης οικοδόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές που είναι ιδιαίτερα συνήθη στο συγκεκριμένο κυκλαδίτικο νησί, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη σημασία και ενδιαφέρον στο εγχείρημα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό και με βάση την καταλληλότερη πιθανή εναλλακτική λύση για την ανάπτυξη της έκτασης, υπολογίσθηκε ότι ο συντελεστής δόμησης είναι ίσος με 0,116.

Η υπό μελέτη επένδυση φιλοδοξεί να συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της Μυκόνου, η οποία αποτελεί έναν διεθνούς φήμης προορισμό. Το πλάνο στοχεύει στην τοποθέτηση της νέας μονάδας στο Luxury Segment της τουριστικής αγοράς, έτσι ώστε να αποτελέσει την «επιτομή της πολυτέλειας για την προσέλκυση υψηλής κοινωνικοοικονομικής και πνευματικής στάθμης τουριστών, ενισχύοντας παράλληλα την αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και την εισροή συναλλάγματος».

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος «τρέχει» ήδη ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, το οποίο προβλέπει την πλήρη αναβάθμιση των 21 ξενοδοχείων και resorts που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030. Τον Φεβρουάριο αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το νέο αστικό ξενοδοχείο, Mitsis N'U Piraeus Port, που βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά, το μεγαλύτερο επιβατικό λιμάνι στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.

Μέχρι σήμερα τα Mitsis Hotels έχουν αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο 21 ξενοδοχείων, δυναμικότητας άνω των 6.100 δωματίων, και 12 κέντρων θαλασσοθεραπείας και spa σε κάποιους εκ των πιο δημοφιλών τουριστικών προορισμών της χώρας, την Αθήνα, την Κρήτη, τα Καμένα Βούρλα, την Κω και τη Ρόδο, και μετρά περισσότερα από 45 χρόνια παρουσίας στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά. Σε ετήσια βάση τα Mitsis Hotels φιλοξενούν πάνω από 433 χιλιάδες ταξιδιώτες και απασχολούν 4.800 εργαζομένους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v