Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Q&R: Το νέο «εφοπλιστικό» χρήμα και η ταυτότητα των πωλητών

Σημαντικές μετοχικές ανακατατάξεις στην εισηγμένη, με την είσοδο της Σοφίας Σωτηράκου-Τριάντη και ερώτημα αν θα ακολουθήσουν και νέες εξελίξεις. Ποιοι πούλησαν, ποιοι κράτησαν τη θέση τους.

Q&R: Το νέο «εφοπλιστικό» χρήμα και η ταυτότητα των πωλητών

Σημαντικές διαφοροποιήσεις στη μετοχική σύνθεση της Q&R έλαβαν χώρα χθες, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχόλιο της στήλης «Χαμαιλέων» για επικείμενες αλλαγές στην εισηγμένη εταιρεία.

Έτσι, με βάση τη χθεσινή επίσημη χρηματιστηριακή ανακοίνωση, η Σοφία Σωτηράκου-Τριάντη (μέλος της εφοπλιστικής οικογένειας Καραγιώργη και σύζυγος του Γιάννη Καραγιώργη) απέκτησε το 31,999% της εταιρείας, ποσοστό που δεν της επιβάλλει να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση.

Ποιοι όμως ρευστοποίησαν τις θέσεις τους, προκειμένου η Σοφία Σωτηράκου-Τριάντη να αποκτήσει το 31,999% της εταιρείας;

Πρώτον, ο John Arthur Bray Croker (το 26,147%), γνωστός στον επιχειρηματικό κόσμο λόγω της ενεργούς παρουσίας του στον χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Δεύτερον, ο Νικόλαος Πασχαλάκης (το 2,74% και έμεινε με το 3,124%), ο οποίος υπήρξε κατά το παρελθόν μέλος του Δ.Σ. της Q&R, πλην όμως αποχώρησε στη συνέχεια. Ο Νικόλαος Πασχαλάκης είναι αδελφός του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου της εισηγμένης εταιρείας Παναγιώτη, ο οποίος δεν ρευστοποίησε μετοχές του.

Και τρίτον, ο Θεόδωρος Καραγιάννης (και αυτός πρώην μέλος του Δ.Σ. της Q&R), o οποίος εκποίησε το 3,1%, περιορίζοντας έτσι τη συμμετοχή του στο 4,009%.

Πέραν αυτών, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η οικογένεια Νικολακάκη (γνωστή στο επενδυτικό κοινό από την παρελθούσα συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της αλυσίδας Everest) είχε ανακοινώσει τη μείωση του ποσοστού της κάτω από το επίπεδο του 5%.

Αντίθετα, δεν προχώρησαν σε πωλήσεις μετοχών ούτε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Q&R Μάνος Ξιώνης (εμφανίζεται να κατέχει το 11,481%), ούτε και ο διευθύνων σύμβουλος Παναγιώτης Πασχαλάκης (εμφανίζεται με 9,996%).

H χθεσινή ανακοίνωση της Q&R δεν αναφέρεται ούτε στη σκοπιμότητα της επενδυτικής τοποθέτησης από την πλευρά της Σοφίας Σωτηράκου-Τριάντη, ούτε και για το αν μετά τη συγκεκριμένη κίνηση θα επακολουθήσουν και άλλες εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Q&R, που δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο στο μέτωπο των έργων του δημοσίου, έχει καταφέρει -ξεπερνώντας μια πολύ δύσκολη προηγούμενη δεκαετία- να ανακάμψει σημαντικά και να αναλάβει μια σειρά μεγάλων νέων έργων. Ως αποτέλεσμα, η εκκίνηση του 2024 βρίσκει την εισηγμένη εταιρεία με ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων που υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ (εξασφαλίζεται υψηλή κερδοφορία κατά την επόμενη τριετία, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η δυνατότητα της εταιρείας να αναλάβει και νέες συμβάσεις).

Πέραν αυτών, η Q&R έχει εισέλθει δυναμικά και στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης (βλέπε σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr), ενώ στη στρατηγική της εντάσσονται τόσο η περαιτέρω δραστηριοποίηση σε δουλειές του ιδιωτικού τομέα όσο και η επέκτασή της σε αγορές του εξωτερικού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v