Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 5 2024

Οι εγκλωβισμένοι του Θόδωρου (Σκυλακάκη) στο ρεύμα - Στα χάι τους οι τράπεζες - Tips για ΚΡΙ ΚΡΙ και αλλαγές στην Q&R

Οι εγκλωβισμένοι του Θόδωρου (Σκυλακάκη) στο ρεύμα - Στα χάι τους οι τράπεζες - Tips για ΚΡΙ ΚΡΙ και αλλαγές στην Q&R

ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Σταδιακά, η πολύχρωμη σαλάτα των τιμολογίων, που δημιούργησε ο υπουργός Ενέργειας, μετατρέπεται σε κινούμενη άμμο, στην οποία βουλιάζει η τεχνοκρατική επάρκεια και η πολιτική αξιοπιστία του υπουργείου.

Με την έναρξη της λειτουργίας του νέου συστήματος τον Γενάρη, μια κρατική(!) εταιρεία μπήκε σφήνα στις προδιαγραφές που έβαλε το υπουργείο, προσφέροντας ένα 8μηνο (αντί για 12μηνο) σταθερό τιμολόγιο.

Η εταιρεία έδωσε φτηνή τιμή και «τσίμπησε» περίπου 10.000 πελάτες, κάνοντας έξαλλους άλλους παίκτες της αγοράς και προκαλώντας την αντίδραση της ρυθμιστικής αρχής. Εντούτοις ο Θόδωρος Σκυλακάκης εμφανίστηκε να υπερασπίζεται το νέο τιμολόγιο, επειδή ήταν «φτηνότερο».

Φθηνότερο όμως από τι; Όχι από ομοειδή τιμολόγια, αλλά από εκείνα που ακολούθησαν τις «προδιαγραφές» του ίδιου του υπουργείου και του κώδικα ενέργειας, έχοντας 12μηνη διάρκεια!

Στη συνέχεια, στο κλείσιμο του Γενάρη, ο υπουργός υπέγραψε απόφαση με την οποία πρακτικά τροποποιεί τους κανόνες που ο ίδιος έθεσε. Κι αυτή η απόφαση αποδείχθηκε όμως ασαφής, προκαλώντας αντιδράσεις, οπότε ο υπουργός μας επανήλθε αργά το βράδυ της Παρασκευής με… διαρροές δηλώσεών του, για να προκαταλάβει αποφάσεις της ΡΑΕΕΥ που συνεδρίαζε εκείνες τις ώρες.

 

ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ ΙΙ: Ένα είναι το… πόρισμα: Τα «καθαρά» χρώματα μπερδεύονται (μέσα στα κυμαινόμενα «κίτρινα» μπαίνουν και τα μικτά, κατηγορία που δεν υπήρχε), οι επιτρεπόμενες διάρκειες μεταβάλλονται (στα σταθερά «μπλε» που ήταν μόνο 12 μήνες, τώρα γίνεται από 6 μήνες και πάνω), κι όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στις πρώτες 30-40 μέρες από την εφαρμογή των νέων… «αυστηρά κατηγοριοποιημένων» τιμολογίων.

Είχαμε γράψει ότι θα προκύψουν τέτοια φαινόμενα εδώ και εδώ. Δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε.

Κοινό δε μυστικό στην αγορά (που παρακολουθεί τον σφυγμό των πελατών της) είναι ότι όσο μεγαλώνει το «σούσουρο» για το όλο θέμα, τόσο περισσότερο μπερδεύεται και προβληματίζεται για την αξιοπιστία όσων πληροφορείται ο καταναλωτής. Τίποτα δεν έγινε πιο ξεκάθαρο και ευδιάκριτο στον μέσο ιδιώτη. Η γενική μείωση των τελικών τιμών, δε, είναι κατά βάση αποτέλεσμα της μείωσης στις χονδρικές τιμές.

Αυτή είναι η πικρή αλήθεια, πέρα από πηχυαίους τίτλους και περήφανες δηλώσεις.

 

ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ ΙΙΙ: Στο μεταξύ ο υπουργός κατάφερε να δημιουργήσει μια φουρνιά… εγκλωβισμένων καταναλωτών και να αποδείξει ότι οι ρυθμίσεις που προχώρησε πρακτικά περιόρισαν τον ανταγωνισμό!

Δεν πρόκειται για σχήμα λόγου ή για υπερβολή. Οι υπόλοιπες εταιρείες, υπακούοντας στις ρυθμίσεις του, έδωσαν όλες σταθερά τιμολόγια μόνο για 12 μήνες, που προφανώς θα ήταν ακριβότερα του μοναδικού τιμολογίου που προσφέρθηκε με μικρότερη, 8μηνη διάρκεια.

Τώρα, με τις νέες ρυθμίσεις του, αρκετές εταιρείες θα προσφέρουν 6μηνα και 8μηνα τιμολόγια, όπως αναφέρουν οι έγκυρες πληροφορίες μας, κάποιες με χαμηλότερες τιμές από αυτή που μονοπώλησε την αγορά τον προηγούμενο μήνα.

Μόνο που οι χιλιάδες καταναλωτές οι οποίοι έκαναν 8μηνα συμβόλαια με τη συγκεκριμένη εταιρεία τον προηγούμενο μήνα, χωρίς να έχουν τότε άλλες ομοειδείς εναλλακτικές για να συγκρίνουν, είναι πλέον… εγκλωβισμένοι. Αν σπάσουν το συμβόλαιό τους, θα πρέπει να πληρώσουν ρήτρα αποχώρησης!

Μένει να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει αυτό το θέμα, και το ευρύτερο, των αλλαγών στα τιμολόγια, η ΡΑΕΕΥ.

ΥΓ: Η όλη κατάσταση θυμίζει τη γνωστή ρήση «Ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις».

 

ΚΡΙ ΚΡΙ: Εντυπωσιακές είναι οι εκτιμήσεις που παρουσίασε η διοίκηση της εισηγμένης στο Roadshow της Πειραιώς Securities στο Παρίσι για τα οικονομικά μεγέθη του 2023.

Οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 210 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένονται κέρδη EBIT μεταξύ 41-44 εκατ. ευρώ. Σημειώστε ότι τον Σεπτέμβριο η εταιρεία είχε βάλει τον πήχη για τα ΕΒΙΤ στα 33 εκατ. ευρώ, ενώ στην αρχή της περασμένης χρονιάς στα 24,8 εκατ.

Επόμενο βήμα για την Κρι Κρι, η επέκταση στην αγορά της Γαλλίας με γιαούρτι ιδιωτικής ετικέτας και πρόβλεψη για ετήσια έσοδα της τάξης των 4 εκατομμυρίων ευρώ.

 

B&F ΑΒΕΕ: Στο Χ.Α. θέλει να εισάγει η οικογένεια Μπιθαρά την εταιρεία ένδυσης BSB και το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι το εγχείρημα θα λάβει χώρα προς τα τέλη της χρονιάς. Θα προηγηθούν ενδοοικογενειακές μεταβιβάσεις ποσοστών

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι διενεργήθηκε μερική διάσπαση του κλάδου επενδυτικών ακινήτων από την B&F και η εισφορά του σε νέα εταιρεία, οι μετοχές της οποίας αποδόθηκαν αναλογικά στους μετόχους της B&F ΑΒΕΕ.

 

Q&R: Κατακόρυφη αύξηση του όγκου των συναλλαγών από την αρχή της φετινής χρονιάς έως σήμερα παρατηρείται στην εταιρεία πληροφορικής.

Ενδεικτικό είναι το ότι μέσα σε κάτι παραπάνω από ένα μήνα, η αξία των συναλλαγών έχει ξεπεράσει τα 3,5 εκατ. ευρώ, όταν η συνολική κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης στο ταμπλό του ΧΑ κυμαίνεται κοντά στα 22,6 εκατ. ευρώ.

Έμπειροι παράγοντες της αγοράς πιθανολογούν βάσιμα ένα σταδιακό «μπάσιμο» κάποιων νέων επενδυτών στη μετοχή, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της Παρασκευής ότι το ποσοστό που κατείχε η οικογένεια Νικολακάκη (5,29%) έπεσε κάτω από το όριο του 5%. Όμως όλα αυτά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και στην πράξη.

Σε κάθε περίπτωση, η εκτίναξη του ανεκτέλεστου υπολοίπου των υπογεγραμμένων συμβάσεων έχει αναβαθμίσει τις προβλέψεις για την κερδοφορία της εταιρείας κατά την επόμενη τριετία.

 

ΤΜΕΔΕ MICROFINANCE SOLUTIONS: Η στήλη οφείλει να αναγνωρίσει τα γρήγορα αντανακλαστικά της διοίκησης. Παρασκευή γράψαμε ότι εκ παραδρομής αναρτήθηκαν στο ΓΕΜΗ στοιχεία άλλης εταιρείας και άμεσα κινητοποιήθηκε. 

Εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι στον κωδικό αριθμό καταχώρησης που βρίσκονται αναρτημένα όλα τα στοιχεία και οι οικονομικές καταστάσεις του φορέα, εμφανίζεται λανθασμένα ένα προσάρτημα το οποίο αφορά σε άλλη εταιρεία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Κατέθεσε δε αίτημα στο ΓΕΜΗ προκειμένου να αφαιρεθεί το συγκεκριμένο προσάρτημα από τις οικονομικές καταστάσεις της.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σε νέα «τοπικά υψηλά» βρέθηκαν την Παρασκευή οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, δίνοντας συνέχεια στη θεαματική κίνηση που πραγματοποιούν από τις αρχές του 2024.

Στη θέση του οδηγού η Τράπεζα Πειραιώς, εν αναμονή και του Placement των μετοχών του ΤΧΣ, με την τράπεζα να βλέπει άνοδο 18,8% ήδη από τον πρώτο μήνα του έτους.

Διψήφια κέρδη «γράφουν» επίσης -με σειρά… εμφανίσεως- οι Eurobank (+13%), Εθνική Τράπεζα (+12,6%) και Alpha Bank (+10,5%).

Εθνική και Eurobank κινούνται σε υψηλά εννέα ετών, με την πρώτη να έχει δει υψηλότερα επίπεδα τελευταία φορά στις 3 Δεκεμβρίου του 2015 (στα 8,47 ευρώ) και τη δεύτερη στις 18 Νοεμβρίου του ίδιου έτους (στα 2,0912 ευρώ).

Η Αlpha Bank είδε την Παρασκευή το υψηλότερο κλείσιμο από τις 20 Φεβρουαρίου του 2020, όταν και είχε κλείσει στο 1,75 ευρώ, ενώ στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, θα πρέπει να ανατρέξουμε στον Απρίλιο του 2021 για να βρούμε υψηλότερες τιμές (4,7852 ευρώ).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v