Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γενική Εμπορίου: Τζίροι ρεκόρ παρά την πτώση του χάλυβα

Νέο ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, από την εισηγμένη. Κοντά στα 50 εκατ. ευρώ ο τζίρος παρά την υποχώρηση στην τιμή του χάλυβα. Οι προοπτικές.

Γενική Εμπορίου: Τζίροι ρεκόρ παρά την πτώση του χάλυβα

Κύκλο εργασιών αυξημένο κατά περίπου 20% σε σύγκριση με την προηγούμενη οικονομική χρήση, σημείωσε πέρυσι η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, επιτυγχάνοντας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης από τα 27 εκατ. ευρώ του 2018 και τα 32,1 εκατ. του 2019, διαμορφώθηκε το 2022 στα 41,9 εκατ. ευρώ και πέρυσι έκλεισε αρκετά κοντά στα 50 εκατ. ευρώ.

Η περυσινή επίδοση της Γενικής Εμπορίου & Βιομηχανίας θεωρείται σαφώς θετική, όχι μόνο γιατί ξεπέρασε την αντίστοιχη της προηγούμενης χρήσης -η οποία αποτελούσε ιστορικό ρεκόρ για την εισηγμένη- αλλά και γιατί έλαβε χώρα σε μια χρονιά που η διεθνής τιμή του χάλυβα σημείωσε μεγάλη πτώση. Και αυτό, γιατί οι τιμές πώλησης των προϊόντων της εταιρείας (δραστηριοποιείται στο χώρο του υδραυλικού εξοπλισμού), όπως και τα περιθώρια του μικτού της κέρδους επηρεάζονται θετικά κάθε φορά που η διεθνής τιμής του μετάλλου ανεβαίνει και πτωτικά όταν αυτή υποχωρεί.

Στις θετικές εξελίξεις της περυσινής χρονιάς συγκαταλέγονται επίσης:

  • Οι εκτιμήσεις ότι η κερδοφορία του 2023 δεν θα εμφανιστεί ιδιαίτερα διαφοροποιημένη από αυτή του 2022, με την έντονη αύξηση του όγκου των εργασιών να καλύπτει τις επιπτώσεις στα περιθώρια κέρδους που προήλθαν λόγω της υποχώρησης της διεθνούς τιμής του χάλυβα. Η τάση αυτή είχε διαφανεί άλλωστε και από τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2023, όταν η ΓΕΒΚΑ είχε επαναλάβει τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη που είχε σημειώσει στο πρώτο μισό του 2022 (2,71 έναντι 2,49 εκατ. ευρώ). Χαρακτηριστικό είναι το ότι ενώ η εταιρεία σημείωνε κατά την τριετία 2018-2020 μια μέση ετήσια καθαρή κερδοφορία κοντά στο ένα εκατ. ευρώ, το 2022 ανέβασε τον πήχη στα 3,93 εκατ. ευρώ (σχεδόν τετραπλασιασμός) και πέρυσι επανέλαβε σε γενικές γραμμές την ίδια επίδοση.
  • Ο μηδενισμός των τραπεζικών υποχρεώσεων της εταιρείας, -εξέλιξη που ανακοίνωσε η εισηγμένη κατά τις πρώτες ημέρες της φετινής χρονιάς- παρά το υψηλό μέρισμα (0,075 ευρώ ανά μετοχή) που είχε διανεμηθεί στους μετόχους της μέσα στο 2023.

Σε ότι αφορά τις προοπτικές, η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας θα ευνοηθεί σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για αύξηση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία κατά τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα για τη φετινή χρονιά, η τρέχουσα τιμή του χάλυβα έχει ως ένα βαθμό ανακάμψει σε σύγκριση με πέρυσι, χωρίς φυσικά να έχει προσεγγίσει τα πολύ υψηλά επίπεδα του παρελθόντος (πρώτο τετράμηνο του 2022).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v