Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το νέο μοντέλο χρηματοδότησης έργων της Intralot

Η νέα στρατηγική της διοίκησης για τη χρηματοδότηση των εργασιών. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές και πού διαμορφώνεται ο δείκτης χρέος προς EBITDA. Ξεκινά η δημόσια προσφορά για το εταιρικό ομόλογο.

Το νέο μοντέλο χρηματοδότησης έργων της Intralot

«Εμείς ως Intralot έχουμε ολοκληρώσει τις επενδύσεις μας σε ό,τι αφορά τα προϊόντα που προσφέρουμε και τα όποια πρόσθετα κεφάλαια χρειαστούμε στο μέλλον, θα αφορούν τη χρηματοδότηση νέων μακροπρόθεσμων συμβολαίων που θα διεκδικήσουμε και στα οποία οι δαπάνες θα έχουν εμπροσθοβαρή χαρακτήρα». Αυτό υποστηρίζει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Intralοt Χρυσόστομος Σφάτος, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων:

  • Μέσα από την ήδη ολοκληρωθείσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 130 εκατ. ευρώ, από το υπό έκδοση εταιρικό ομόλογο (η δημόσια προσφορά ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή) και από την αμέσως επόμενη σύναψη κοινοπρακτικού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες, αποπληρώνεται πλήρως το ομολογιακό δάνειο που επί τόσα χρόνια είχε απασχολήσει την εισηγμένη.
  • Η Intralοt έκλεισε το 2023 με έναν δείκτη καθαρού χρέους προς EBITDA κοντά στο 2,5, ενώ πέρυσι οι καθαρές ελεύθερες ταμειακές ροές ήταν θετικές και διαμορφώθηκαν γύρω στα 35-40 εκατ. ευρώ.
  • Τουλάχιστον κατά την επόμενη τριετία, οι ελεύθερες ταμειακές ροές προβλέπεται να συνεχιστούν.

«Έχουμε αλλάξει ριζικά τον τρόπο που θα χρηματοδοτούμε στο εξής τις εργασίες μας. Δεν θα συμβαίνει αυτό που γινόταν στο παρελθόν, όταν η Intralοt δανειζόταν η ίδια κάθε φορά απ’ όπου μπορούσε. Αντίθετα, στο εξής οι θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές θα μειώνουν τον δανεισμό μας και οι όποιες νέες χρηματοδοτικές ανάγκες προκύπτουν, θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με νέες συμβάσεις που θα αναλαμβάνουμε και θα καλύπτονται από τις τράπεζες (έχει υπάρξει συνεννόηση με αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα) με τη μέθοδο του project finance. Με την πρόοδο των νέων συμβάσεων θα αποπληρώνονται τα δάνεια του project finance και παράλληλα θα προκύπτουν κέρδη για την εταιρεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρυσόστομος Σφάτος.

Αντίθετα, τα όποια σχέδια για αυτόνομη εισαγωγή της θυγατρικής των ΗΠΑ σε αμερικανικό χρηματιστήριο φαίνεται να αναβάλλονται επ’ αόριστον. «Είναι μεν κάτι που το έχουμε στο μυαλό μας, αλλά εκτιμώ ότι θα πρέπει να μεγαλώσουμε πρώτα, πριν προχωρήσουμε σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Ίσως το να εισέλθουμε στο χρηματιστήριο με μια αποτίμηση χαμηλότερη του ενός δισ. δολαρίων να μην αποφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη», υποστηρίζει ο CEO της θυγατρικής της Intralοt στις ΗΠΑ Νίκος Νικολακόπουλος.

Με λυμένο το χρηματοδοτικό ζήτημα, με ήδη ολοκληρωθείσες επενδύσεις στο μέτωπο των προϊόντων (o γενικός διευθυντής τεχνολογίας του ομίλου Κων/νος Φαρής ανέφερε ότι όλες οι νέες συμβάσεις θα διεκδικηθούν με βάση τη νέα πλατφόρμα που δημιούργησε η εισηγμένη), η Intralοt αποβλέπει σε σειρά νέων συμβολαίων τόσο στο μέτωπο των λοταριών στις ΗΠΑ όσο και σε αυτό των συστημάτων εποπτείας και ελέγχου των παιγνιομηχανών, καθώς στη χώρα υπάρχουν σήμερα γύρω στις 600.000 μηχανές που δεν είναι συνδεδεμένες με το σύστημα.

Το business plan της Intralοt έχει υπολογιστεί -για λόγους συντηρητικότητας- με βάση την παραδοχή πως θα κερδηθούν δύο μόνο συμβόλαια λοταριών και ένα διαχείρισης-εποπτείας παιγνιομηχανών στις ΗΠΑ, ωστόσο η διοίκηση της εισηγμένης δηλώνει πως κατά πάσα πιθανότητα θα διεκδικήσει και τα 12-13 συμβόλαια που λήγουν την επόμενη διετία, θεωρώντας πως τουλάχιστον τα πέντε έως έξι θα τα διεκδικήσουν με μεγάλες αξιώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v