Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς χτίστηκε το turn around στόρι της Intralot

Έχοντας βάλει τάξη στην αναχρηματοδότηση η Intralot προχωρά στην διεκδίκηση νέων συμβολαίων κυρίως στην Αμερική.  Εντάσσει στην «φαρέτρα των όπλων της» την τεχνητή νοημοσύνη.

Πώς χτίστηκε το turn around στόρι της Intralot

Γυρίζει σελίδα η Intralot  μετά την υλοποίηση της τριπλέτας των παρεμβάσεων που άλλαξε την εικόνα της εταιρείας κερδίζοντας και πάλι την θέση της στην παγκόσμια αγορά παιγνίων. 

Η επιτυχή ολοκλήρωση στο ομόλογο των 130 εκατ. ευρώ ανοίγει το δρόμο για την λήψη του νέου δανείου 100 εκατ. ευρω από ελληνικές τράπεζες δίνοντας την «ελευθερία» στην εταιρεία να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις απαλλαγμένη από τα «βαρίδια» του παρελθόντος καθώς θα έχει ολοκληρώσει τις ενέργειες για την αναχρηματοδότηση του ομολόγου λήξης 2024.

Έχοντας υλοποιήσει κεφαλαιακή, διοικητική και επιχειρησιακή αναδιάρθρωση, η Intralot είναι πλέον μέσα στις λίγες εταιρείες της αγοράς που έχουν πετύχει να αναστρέψουν τον κλίμα και να έχουν ένα success story, εμφανίζοντας σημαντικά μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους, αισθητή μείωση της μόχλευσης και δυναμική  στη διεθνή αγορά τυχερών παιχνιδιών.

Όπως ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη η διοίκηση της εταιρείας έχει ήδη προετοιμάσει προσφορές για να διεκδικήσει τουλάχιστον πέντε με έξι συμβόλαια από τα δεκατρία που λήγουν μέσα στην διετία. Όμως δεν θα σταματήσει εκεί, αλλά θα συμμετέχει με κοινοπραξίες και στους διαγωνισμούς των υπόλοιπων συμβολαίων καθώς πλέον αποτελεί έναν από τους δυνατότερους παγκόσμιους «παίκτες» στην αγορά παιγνίων.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Σωκράτη Κόκκαλη ο οποίος ανέφερε ότι μετά τη δύσκολη περίοδο που ξεπέρασε η εταιρεία, έχουν αποκτήσει και τις απαραίτητες και ιδιαίτερες γνώσεις που απαιτούνται για τη λειτουργία στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον.

Σύμφωνα  με τον αναπληρωτή διευθύνοντα συμβολικό Χ. Σφατο η Intralot  έχει πετύχει 36 - 40% απομόχλευση ενώ ο χαμηλός δανεισμός πλέον δίνει την δυνατότητα να μπορεί να προχωρεί σε απευθείας δανεισμό ανάλογα με το κόστος του έργου που διεκδικεί.

«Γυρίσαμε σελίδα και πλέον έχουμε έναν υγιή ισολογισμό. Η απομόχλευση είναι στο 36-40% και ο χαμηλός δανεισμός δίνει την δυνατότητα η εταιρεία να μπορεί να δανείζεται μόνο όταν θα θέλει να κάνει έργα»  είπε ο κ. Σφάτος.

Αυτή τη στιγμή η Intralot δραστηριοποιείται σε 39 χώρες, ενώ ο τζίρος από τα συμβασιοποιημένα συμβόλαια εκτιμάται στα 2 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να κερδίσει όσα περισσότερα συμβόλαια στις περιοχές που δραστηριοποιείται και κυρίως στην Αμερική αυξάνοντας τα μεγέθη της εταιρείας προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία εισόδου στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Οι παράγοντες αισιοδοξίας για το μέλλον

Όπως είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης δημοσιογράφων ο CEO της αμερικανικής θυγατρικής Intralοt Inc, Νίκος Νικολακόπουλος, το κομμάτι των λοταριών είναι η πρώτη αγορά που δραστηριοποιείται η εταιρεία και τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης 5% τα τελευταία. «Οι προοπτικές είναι ότι η αγορά αυτή θα συνεχίσει με τον ίδιο ή και μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης» ανέφερε χαρακτηριστικά δικαιολογώντας την κίνηση να διεκδικήσουν στην Αμερική σχεδόν το σύνολο των συμβολαίων που λήγουν.

Μάλιστα ανέφερε ότι με τα νέα συμβόλαια που αναμένεται να κερδηθούν, η αξία της εταιρεία θα ανέβει σημαντικά και έτσι θα υλοποιηθεί το σχέδιο εισαγωγής στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης που προς το παρόν έχει παγώσει.

Ο κ. Νικολακόπουλος υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή η Αμερική είναι πολύ πίσω όσον αφορά το κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού και πώς από την αγορά των 108 δισ. μόνο τα 7 δισ. παίζονται μέσω ψηφιακών καναλιών και αυτό λόγω του κανονισμού. «11 πολιτείες επιτρέπουν το iLottery συν την Νέα Υόρκη που έχει ένα συνδρομητικό μοντέλο. Αυτό στο μέλλον θα αλλάξει και θα υπάρξει ψηφιακός μετασχηματισμός που θα αποτελέσει πηγή ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια» σημείωσε ο κ. Νικολακόπουλος.

Ανέφερε επίσης ότι τα επόμενα δύο χρόνια λήγουν δεκατρία συμβόλαια στην αγορά, ενώ η Intralot δεν έχει κανένα συμβόλαιο προς λήξη σε αυτό το διάστημα.

«Αυτοί είναι οι παράγοντες που μας κάνουν αισιόδοξους για το μέλλον» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε και στην εποπτεία και διαχείριση των VLT όπου έχουν τέσσερα μεγάλα έργα σε Τζώρτζια, Οχάιο, Βικτώριο (Αυστραλία), Νέα Ζηλανδία.

«Υπάρχει πολύ μεγάλο κομμάτι των VLTs στις ΗΠΑ που δεν είναι συνδεδεμένα (600 χιλιάδες). Πολλές πολιτείες θέλουν να διασφαλίσουν αυτή την αγορά και σχεδιάζουν να τα εντάξουν σε διασύνδεση. Είναι μία  μεγάλη δεύτερη αγορά που πιστεύουμε ότι θα παίξουμε σημαντικό ρόλο» είπε με νόημα.

Αξιοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη

«Η Intralot έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη λύσεων υψηλής τεχνολογίας και για το λόγο αυτό αναφέρεται σε χώρες του προηγμένου κόσμου και πιο προηγμένες από την Ελλάδα και αυτό την έχει καθιερώσει στον κλάδο των τυχερών παιχνίδι παγκοσμίως» είπε ο κ. Κ. Φαρρης,  CTO της Intralοt.

Ανέφερε ότι  η Intralot είναι μπροστά από τους ανταγωνιστές καθώς σήμερα οι λοταρίες έχουν ανάγκες να εμπλουτίζουν γρήγορα και εύκολα το πορτφόλιο τους και πρέπει να συνδυαστούν όλα τα μηχανήματα μέσα από μία πλατφόρμα. «Εμείς  προσφέρουμε τέτοιες λύσεις. Η πλατφόρμα νέας γενιά - LotusX Omni εξυπηρετεί αυτές της ανάγκες. Υποστηρίζει όλα τα παιχνίδια. Δίνει την δυνατότητα να προσφέρουν και παιχνίδια τρίτων με τρόπο απόλυτο, ασφαλή,  ελεγχόμενο και επικεντρωμένο» υποστήριξε ο κ. Φαρρής.

Ηδη η Intralot έχει προχωρήσει στην δημιουργία δυο εφαρμογών με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης, στον τομέα του operation με  μεθοδολογίες ΑΙ προκειμένου να καταλαβαίνουν το προφίλ των παικτών. Παράλληλα χρησιμοποιεί ΑΙ για καλύτερο έλεγχο των συστημάτων που προσφέρουν στους πελάτες.

«Παράγουμε τεχνολογία στην Ελλάδα την οποία εξάγουμε και έχει ελληνική υπογραφή. Η Intralot είναι στην Ελλάδα και θα μείνει. Οι ρίζες μας είναι εδώ. Πλέον οι ανταγωνιστές έρχονται εδώ και φτιάχνουν hub γιατί είναι φθηνή χώρα με καλές προοπτικές» ανέφερε ο κ. Φαρρής. 

50 συμβόλαια ύψους €2 δισ.        

Η εταιρεία αυτή τη στιγμή έχει πενήντα συμβόλαια σε 38 αγορές σε πέντε ηπείρους του ύψος των οποίων ξεπερνά τα 2 δισ. και λήγουν από 2027 έως το 2033 είπε από την πλευρά του ο Γ. Παπαβασιλείου Οικονομικός Σύμβουλος της  Intralot.

«Έχουμε δημιουργήσει τις βάσεις προκειμένου η εταιρεία να μεγαλώσει περαιτέρω. Φύγαμε από την τριετία της εσωστρέφειας και προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που δεν χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις αλλά και ευκαιρίες που χρειάζονται κεφάλαια και μάλιστα μπροστά» διευκρίνισε και μίλησε για ισχυρές ταμειακές ροές που βοηθάνε να μειώσουν τον δανεισμό.

Αποκάλυψε ότι είναι ήδη σε συζητήσεις με αμερικανικές τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν νέα συμβόλαια.                                                                

Από την ίδρυση στην αναδιάρθρωση     

Έως το 1992 η Intralot αποτελούσε μια από τις διευθύνσεις της Intracom. Η ανάπτυξή της ήταν ταχύτατη και σταδιακά άρχισε να αποκτά διεθνή παρουσία και να κερδίζει μεγάλα συμβόλαια, ενώ κομβική ήταν η είσοδός της τόσο στο Χ.Α. όσο και στην αμερικανική αγορά όπου φαίνεται να κερδίζει σύντομα την εμπιστοσύνη φτάνοντας σήμερα να έχει παρουσία σε 11 Πολιτείες των ΗΠΑ και μία στον Καναδά.

Το 2013, θα μπορούσε να αναφερθεί ως χρονιά καταλύτης για την Intralot με παρουσία σε 57 κράτη και 84 συμβόλαια παγκοσμίως, ενώ υλοποιούσε κι ένα ευρύτατο πλάνο αναδιοργάνωσης.

Όμως οι συγκυρίες σε Ελλάδα και διεθνώς άλλαξαν τα δεδομένα στις αγορές καθώς καταργήθηκαν τα μονοπώλια. Σταδιακά οι δανειακές υποχρεώσεις από 400 εκατ. το 2013 έφτασαν τα 800 εκατ. ευρώ το 2019.

Τότε έρχεται η απώλεια του Τουρκικού Στοιχήματος και ο Σωκράτης Κόκκαλης αναλαμβάνει και την θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Επόμενο βήμα ήταν το ομολογιακό δάνειο που έληγε το 2021. Η Intralot ήρθε σε συμφωνία και προχώρησε σε σύναψη σύμβασης δέσμευσης «lock-up» με την πλειονότητα των ομολογιούχων. Ακολούθησε τους επόμενους μήνες η οριστική συμφωνία για το ομόλογο που έληγε την ίδια χρονιά, τους επόμενους μήνες ρυθμίστηκε και το ζήτημα του δεύτερου ομολόγου, ενώ στο πλαίσιο της συμφωνίας αναδιάρθρωσης οι ομολογιούχοι απέκτησαν συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της αμερικανικής Intralot Inc.

Τότε επετεύχθη η αναχρηματοδότηση των ομολογιών λήξης Σεπτεμβρίου 2021 και μείωση κατά 163 εκατ. ευρώ στις συνολικές δανειακές της υποχρεώσεις.

Την  άνοιξη του 2022 η εταιρεία προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ ) μέσω της οποίας μπήκε στο μετοχικό της κεφάλαιο το αμερικανικό fund Standard General, κύριος μέτοχος της Bally’s Corporation. Τότε προχωρά στην επαναγορά του ποσοστού 34% της θυγατρικής στις ΗΠΑ.

Ακολούθησε και  δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 135 εκατ. ευρώ, στην οποία μετείχαν σημαντικά επιχειρηματικά και εφοπλιστικά κεφάλαια. Η εταιρεία επιστρέφει σε κερδοφορία και η μετοχή στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.

Επόμενος στόχος ήταν η έκδοση του retail bond, ύψους 130 εκατ. ευρώ που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ενώ ήδη έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τη σύναψη κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 100 εκατ. ευρώ, από πέντε ελληνικές τράπεζες, ώστε να αποπληρωθεί το ομολογιακό που έχει εκδώσει η εταιρεία και λήγει το 2024.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v