«Ξεσκεπάζει» απατεώνες με τη βοήθεια AI η Revolut

Η νέα λειτουργία έχει δημιουργηθεί από την ομάδα καταπολέμησης απάτης της διεθνούς εφαρμογής χρηματοοικονομικών και μπορεί να προσδιορίσει εάν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μια πληρωμή μέσω κάρτας να είναι δόλια.

«Ξεσκεπάζει» απατεώνες με τη βοήθεια AI η Revolut

Η Revolut, η διεθνής εφαρμογή χρηματοοικονομικών με περισσότερους από 35 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, ανακοινώνει σήμερα την κυκλοφορία μιας προηγμένης λειτουργίας εντοπισμού απάτης, με στόχο την προστασία των πελατών της από περιστατικά εξαπάτησης μέσω καρτών. Οι πελάτες της Revolut απολαμβάνουν πλέον ένα πρόσθετο επίπεδο ασφαλείας, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη (AI). Πρόκειται για μια προηγμένη λειτουργία, η οποία βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τους εγκληματίες εντοπίζοντας τις ύποπτες συναλλαγές. Η νέα λειτουργία προστίθεται στην ήδη υπάρχουσα τεχνολογία για τον εντοπισμό περιστατικών απάτης προώθησης πληρωμής (δηλ. οι εγκληματίες εξαπατούν τον χρήστη να μεταφέρει χρήματα σε άλλο λογαριασμό).

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η νέα λειτουργία της Revolut για τον εντοπισμό της απάτης αξιοποιεί τεχνολογικά εξελιγμένη μηχανική μάθηση για να αξιολογήσει αν ένας πελάτης πέφτει θύμα εξαπάτησης. Με αυτόν τον τρόπο, είναι σε θέση να «ξεσκεπάσει» τους επίδοξους απατεώνες πριν ο πελάτης στείλει τα χρήματα.

Η νέα λειτουργία έχει δημιουργηθεί από την ομάδα καταπολέμησης της απάτης της Revolut και μπορεί να προσδιορίσει εάν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μια πληρωμή μέσω κάρτας να είναι δόλια. Σε αυτή την περίπτωση, η πληρωμή απορρίπτεται και ο πελάτης προστατεύεται από την πραγματοποίηση άλλων παρόμοιων πληρωμών. Παράλληλα, μεταβαίνει στην ειδική ροή παρέμβασης σχετικά με την απάτη εντός της εφαρμογής. Σε αυτό το στάδιο, ο πελάτης πρέπει να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συναλλαγή που επιχείρησε, ώστε να διαπιστωθεί εάν βρίσκεται υπό την καθοδήγηση κάποιου απατεώνα. Στη συνέχεια, προβάλλονται ιστορίες που αφορούν σε περιστατικά απάτης, έτσι ώστε να επιστήσουν την προσοχή και να προτρέψουν τον πελάτη να σκεφτεί προσεκτικά πριν προβεί στην πληρωμή. Επιπλέον, η Revolut έχει τη δυνατότητα να ανακατευθύνει τον πελάτη σε συνομιλία με έναν ειδικό του τμήματος της Revolut κατά της απάτης, ο οποίος θα κάνει περαιτέρω ερωτήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως έχει πέσει θύμα απάτης.

Από την κυκλοφορία της νέας λειτουργίας, η Revolut έχει σημειώσει 30% μείωση στις απώλειες που προκύπτουν από περιστατικά εξαπάτησης μέσω καρτών (πρόκειται για περιπτώσεις όπου τα χρήματα αποστέλλονται σε εμπόρους που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση και τις επενδύσεις).

Ο David Eborne, Επικεφαλής του Τμήματος Κατά της Απάτης της Revolut, δήλωσε:

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με την κυκλοφορία της νέας μας λειτουργίας εντοπισμού απάτης με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Αξιοποιούμε προηγμένη τεχνολογία για να αποτρέψουμε τους απατεώνες που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τους πελάτες μας. Αφιερώσαμε μήνες στη βελτίωση και τη δοκιμή του προϊόντος προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι πελάτες μπορούν να ξοδεύουν και να στέλνουν τα χρήματά τους με ασφάλεια. Για παράδειγμα, όλο και περισσότερες τράπεζες αρχίζουν να περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τη δυνατότητα πραγματοποίησης πληρωμών μέσω κάρτας σε ιστοσελίδες κρυπτονομισμάτων και επενδύσεων. Η προηγμένη λειτουργία που προσφέρουμε μας επιτρέπει να μην αποκλείουμε εντελώς τις συναλλαγές αυτού του τύπου. Αντιθέτως, διασφαλίζουμε ότι οι πελάτες που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν νόμιμες πληρωμές, θα είναι σε θέση να το πράξουν. Παράλληλα, όμως, παρεμβαίνουμε για να προστατέψουμε όσους βρίσκονται υπό την καθοδήγηση εγκληματιών με σκοπό να εκτελέσουν αθέμιτες πληρωμές. Με άλλα λόγια, παρέχουμε στους πελάτες μας ελευθερία και ασφάλεια ταυτόχρονα».

Σύμφωνα με τα παγκόσμια δεδομένα της Revolut για το 2023, το 59% των χρημάτων που χάθηκαν σε περιστατικά απάτης αυτόματης προώθησης, προέκυψαν από επενδυτικές απάτες, παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν μόνο το 14% του συνολικού αριθμού των περιστατικών. Αυτό δείχνει ότι σημαντικά χρηματικά ποσά χάνονταν σε σχετικά λίγα περιστατικά. Αντιθέτως, οι απάτες μέσω αγορών αποτέλεσαν την πιο συνήθη μορφή απάτης αυτόματης προώθησης, αντιπροσωπεύοντας το 62% των περιστατικών σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά την ίδια περίοδο. Ωστόσο, χάθηκε λιγότερο από το 9% της συνολικής χρηματικής αξίας, αποδεικνύοντας ότι οι μικρότερες απάτες ήταν μεν πιο συχνές, αλλά με μικρότερες χρηματικές απώλειες.

Η νέα AI λειτουργία της Revolut για την αποτροπή της απάτης μέσω καρτών είναι διαθέσιμη στους πελάτες της ανά τον κόσμο μέσα στην εφαρμογή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v