Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανδ. Σιάμισιης: Τέλη του χρόνου οι αποφάσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις στην Κρήτη

Στο επίκεντρο της στρατηγικής του ομίλου η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας επεσήμανε η διοίκηση στους αναλυτές. Οι κινήσεις για αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και τα πρατήρια.

Ανδ. Σιάμισιης: Τέλη του χρόνου οι αποφάσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις στην Κρήτη

Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έδωσε η διοίκηση της Helleniq Energy, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Ειδικότερα, όπως ανέφεραν τα στελέχη της εταιρείας για να γίνουν ερευνητικές γεωτρήσεις θα χρειαστούν 12-18 μήνες προετοιμασίας. Επομένως, δεν υπάρχουν άμεσες αποφάσεις.

Να σημειωθεί πως έχει ολοκληρωθεί η απόκτηση τρισδιάστατων γεωφυσικών καταγραφών στις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο», «Block 2», «Block 10», καθώς και δισδιάστατων καταγραφών σε δύο θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη, με την επεξεργασία των δεδομένων να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ τα στελέχη της εταιρείας επεσήμαναν πως 260MW είναι υπό κατασκευή και θα ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του έτους. Μερικά θα ολοκληρωθούν το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ευρύτερα, τονίστηκε πως η εταιρεία θα επικεντρωθεί στην αξιοποίηση του pipeline των έργων ΑΠΕ, με στόχο το 1GW το 2025 και τα 2GW, μέχρι το 2030. Η Helleniq Energy με την ολοκλήρωση σειράς συμφωνιών σε Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία, στο τέλος του 2023 διέθετε εγκατεστημένη ισχύ 356 MW.

Εξελίξεις θα υπάρχουν και στο σκέλος της αξιοποίησης των εναλλακτικών καυσίμων με τα στελέχη της εταιρείας να αναφέρουν πως στις εγκαταστάσεις της Ελευσίνας θα δοθεί έμφαση στην παραγωγή μπλε υδρογόνου. Στόχος σε πρώτο βαθμό είναι η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, όπως επεσήμαναν. Σε δεύτερο βαθμό θα εξεταστεί η παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Υπό προϋπόθεση και εφόσον γίνει βιώσιμο θα υπάρξει ανάπτυξη του, σύμφωνα με τα στελέχη.

Επίσης, υπήρξε αναφορά σε σχέση με τα πρατήρια και η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως σταδιακά θα μειώνονται μέχρι το 2025, από τη στιγμή που θα υπάρξει περαιτέρω εδραίωση της ηλεκτροκίνησης.

Παράλληλα, συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού, με τη μέχρι τώρα επένδυση να ανέρχεται στα 50 εκατ. και με ετήσιο όφελος 44 εκατ. για το 2023, το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει. τα 50 εκατ. το 2025, καθιστώντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα μια από τις πιο αποδοτικές επενδύσεις, αλλά και τις πιο ουσιαστικές στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας. Να σημειωθεί πως στελέχη της εταιρείας μίλησαν για ένα νέο πρόγραμμα εθελουσίας.

Σε γενικές γραμμές υπήρξε η εκτίμηση πως και τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για την εταιρεία. Η Helleniq Energy ανακοίνωσε πως για το 2023 τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA ανέρχονται σε 1.237 εκατ. και τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη σε 606 εκατ.Σημαντικοί παράγοντες που συνετέλεσαν στην επίδοση αυτή ήταν το θετικό διεθνές περιβάλλον διύλισης, η βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης των διυλιστηρίων, με αυξημένη διαθεσιμότητα μονάδων, η αύξηση των εξαγωγών και των δραστηριοτήτων του εξωτερικού, αλλά και η υψηλότερη συνεισφορά από τον τομέα των ΑΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v