Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι «χτύπησε» τα κέρδη της ElvalHalcor το 2023

Πλήγμα από την πτώση της τιμής των μετάλλων και έκτακτους παράγοντες αλλά και αισιοδοξία της διοίκησης για τη μεσοπρόθεσμη πορεία. Η αποτίμηση και οι εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά.

Τι «χτύπησε» τα κέρδη της ElvalHalcor το 2023

Μετά τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη του 2022, η ElvalHalcor κατάφερε πέρυσι να σημειώσει ικανοποιητική επίδοση, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικράτησαν στις διεθνείς αγορές.

Η πτώση των καθαρών κερδών από τα 159,3 στα 28,5 εκατ. ευρώ δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα της περυσινής χρονιάς, καθώς λόγω των αποτελεσμάτων των μετάλλων και άλλων έκτακτων παραγόντων, η επίδοση του 2022 σε επίπεδο προ φόρων είχε ενισχυθεί κατά 55 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι επηρεάστηκε αρνητικά κατά 63 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το 2023:

  • Η διεθνής ζήτηση συρρικνώθηκε λόγω της ύφεσης που χαρακτήρισε κυρίως την ευρωπαϊκή οικονομία, με τον όγκο των πωλήσεων της ElvalHalcor να υποχωρεί κατά 7,9% στα προϊόντα χαλκού και να αυξάνεται κατά 0,4% στον κλάδο αλουμινίου.
  • Το προσαρμοσμένο (απαλλαγμένο από έκτακτους παράγοντες) EBITDA μειώθηκε από τα 271,2 στα 239,3 εκατ. ευρώ.
  • Η εκτίναξη των επιτοκίων οδήγησε σε άνοδο το κόστος χρηματοδότησης από τα 41,5 στα 52,7 εκατ. ευρώ.
  • Η προ φόρων κερδοφορία υποχώρησε στα 42,96 εκατ. ευρώ, πλην όμως η επίδοση αυτή επηρεάστηκε από αρνητικά (μη λειτουργικά) έκτακτα αποτελέσματα ύψους 63 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, παρά τις δυσχέρειες που χαρακτήρισαν την περυσινή χρονιά, υπάρχουν και κάποιες θετικές εξελίξεις στις οικονομικές επιδόσεις της ElvalHalcor, όπως η μείωση του καθαρού δανεισμού από τα 955,5 στα 813,35 εκατ. ευρώ και η διατήρηση του δείκτη «καθαρού δανεισμού προς προσαρμοσμένο EBITDA» σε ικανοποιητικά επίπεδα (κάτω από 3,5) παρά την υποχώρηση του παρονομαστή του συγκεκριμένου κλάσματος.

Πώς όμως αναμένεται να εξελιχθεί η πορεία της ElvalHalcor μέσα στη φετινή χρονιά; Η διοίκηση του Ομίλου αναφέρει πως «το 2024 διαφαίνεται πως θα παραμείνει υποτονικό σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης, τουλάχιστον μέχρι την έναρξη του πτωτικού κύκλου των επιτοκίων. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα κινηθεί με χαμηλούς ρυθμούς αύξησης, χωρίς να υπάρχουν ακόμα ενδείξεις για σημαντική ανάκαμψη της ζήτησης». Επιπλέον, η διοίκηση της ElvalHlcor επισημαίνει μια σειρά από γεωπολιτικούς και λοιπούς κινδύνους.

Από την πλευρά τους, αρκετοί αναλυτές πιθανολογούν πως η περίοδος μείωσης των αποθεμάτων (destocking) από τους πελάτες του ομίλου πιθανόν να έχει ολοκληρωθεί και πως ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του 2023, η βάση σύγκρισης των οικονομικών επιδόσεων έχει αρχίσει να χαμηλώνει. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον φαίνεται πως η ζήτηση εμφανίζει τάση σταθεροποίησης μετά από μια 12μηνη πτώση, ενώ επίσης υπάρχουν ελπίδες ανάκαμψης κατά το δεύτερο μισό της χρονιάς, στον βαθμό που αρχίσουν να αποκλιμακώνονται τα διεθνή επιτόκια (κάτι τέτοιο θα επηρεάσει πτωτικά και το κόστος χρηματοδότησης του ομίλου).

Επίσης, οι φετινές επενδύσεις θα διατηρηθούν και πάλι κάτω από το επίπεδο των εκατό εκατ. ευρώ (ξεχωρίζουν αυτές στη Βουλγαρία για την παραγωγή προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας), οπότε είναι πιθανόν να δούμε μια νέα αποκλιμάκωση του καθαρού δανεισμού, στον βαθμό που δεν παρατηρηθούν έντονες διαφοροποιήσεις στις τιμές των μετάλλων.

Τέλος, η χαμηλότερη φετινή τιμή του φυσικού αερίου επιδρά μέχρι τώρα πτωτικά στο κόστος παραγωγής (το κόστος του ρεύματος διατηρείται «κλειδωμένο» στα περυσινά επίπεδα), πλην όμως η επίδραση του ενεργειακού κόστους επί των συνολικών παραγωγικών δαπανών είναι σαφώς περιορισμένη.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της εισηγμένης διατηρεί την αισιοδοξία της για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ομίλου, σημειώνοντας πως «παρά τη γεωπολιτική κρίση, η ElvalHalcor κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία καθώς βρίσκεται σε κατάλληλη θέση για να αξιοποιήσει το ευρύ και διαφοροποιημένο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο και τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, όπως η πελατοκεντρική φιλοσοφία, η υψηλή τεχνολογία και ο διεθνής προσανατολισμός χωρίς εξάρτηση από χώρες ή γεωγραφικές περιοχές, παράγοντες που της δίνουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσει κάθε μελλοντική ευκαιρία».

Με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στα 2,23 ευρώ, ο τίτλος τελεί υπό διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας χαμηλότερα από τη λογιστική του αξία (836,7 έναντι 939,6 εκατ. ευρώ) και με μερισματική απόδοση 1,8% (θα προταθεί στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων η χρηματική διανομή 0,04 ευρώ ανά μετοχή).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v