Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραγωγική μονάδα στις ΗΠΑ εξετάζει η Cenergy

Στο τραπέζι project που δεν σχετίζεται με αυτό της συνεργασίας με Orsted. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις της διοίκησης για την πορεία των οικονομικών μεγεθών. Στα 3,1 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο.

Παραγωγική μονάδα στις ΗΠΑ εξετάζει η Cenergy

Τη δημιουργία μονάδας παραγωγής επίγειων καλωδίων στις ΗΠΑ εξετάζει η Cenergy (δεν σχετίζεται με τα σχέδια μονάδας υποθαλάσσιων καλωδίων σε συνεργασία με την Orsted) καθώς η ζήτηση στη χώρα παρουσιάζεται ισχυρή και φαίνεται να υπάρχει αναντιστοιχία με την προσφορά. Αυτό δήλωσε η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας στα πλαίσια του conference call για τα αποτελέσματα του 2023.

Πέραν αυτών, η εταιρεία θα συνεχίσει και φέτος το επενδυτικό της πρόγραμμα δαπανώντας πάνω από 100 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε:

α) Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025 να ολοκληρωθεί το project διπλασιασμού της παραγωγικής δυναμικότητας στη μονάδας της Κορινθίας (υποβρύχια καλώδια) και

β) Μέσα στο 2025 να ολοκληρωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα στα επίγεια καλώδια μέσης και υψηλής τάσης στη Θήβα, με στόχο τον υπερδιπλασιασμό του σχετικού capacity.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ομίλου, οι επενδύσεις αυτές μπορούν να χρηματοδοτηθούν άνετα από τις παραγόμενες ελεύθερες ταμειακές ροές, με ενδεικτικό παράδειγμα την περυσινή χρήση όπου οι ταμειακές ροές όχι μόνο χρηματοδότησαν υψηλές επενδύσεις και διανομή μερίσματος, αλλά παράλληλα ψαλίδισαν και το καθαρό χρέος. Δεν υπάρχει κανένα θέμα άντλησης κεφαλαίων προκειμένου να χρηματοδοτήσουμε επενδύσεις αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ενώ σε ότι αφορά το ενδεχόμενο ενός placement η διοίκηση απέφυγε να πάρει θέση: «Γνωρίζουμε ότι η μετοχική διασπορά είναι περιορισμένη, αλλά αυτό είναι θέμα των μετόχων».

Σε ότι αφορά τις προοπτικές της Cenergy, το φετινό guidance μιλά για ένα «προσαρμοσμένο EBITDA» μεταξύ 230 και 250 εκατ. ευρώ, ενώ γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας εκφράστηκε τουλάχιστον και για το 2025, καθώς:

  1. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (3,1 δισ. ευρώ, έναντι 2 δισ. στο τέλος του 2022 και ένα δισ. ευρώ στο τέλος του 2021) και αφορά τόσο τον κλάδο των υποβρύχιων καλωδίων, όσο και σωλήνων χάλυβα.
  2. Η ζήτηση και στους δύο κλάδους προβλέπεται να παραμείνει πολύ ισχυρή και στο μέλλον.
  3. Από το 2025 η εταιρεία θα διαθέτει πολύ μεγαλύτερη παραγωγική δυναμικότητα στα υποβρύχια καλώδια και από το 2026 στα επίγεια καλώδια.
  4. Το κόστος χρηματοδότησης αναμένεται να συρρικνώνεται σταδιακά, καθώς προβλέπεται η εταιρεία να συνεχίσει να μειώνει το καθαρό της χρέος, πέρα από τις κινήσεις για μείωση του spread των δανείων και από τις προβλέψεις σταδιακής αποκλιμάκωσης του Euribor.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v