Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Viohalco: Πού αποδίδεται η πτώση των κερδών 2023

Κάποιοι κλάδοι του ομίλου βελτίωσαν τις λειτουργικές τους επιδόσεις και άλλες τις επιδείνωσαν. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα για τον όμιλο την τρέχουσα χρονιά.

Viohalco: Πού αποδίδεται η πτώση των κερδών 2023

Μετά τα εντυπωσιακά κέρδη του 2022, ο Όμιλος Viohalco κατάφερε και πέρυσι να σημειώσει ισχυρή λειτουργική κερδοφορία, να συνεχίσει τις επενδύσεις του και να μειώσει παράλληλα τον καθαρό του δανεισμό κατά 184 εκατ. ευρώ (δείκτης καθαρού χρέους προς προσαρμοσμένο EBITDA στο ικανοποιητικό 3,49).

Ειδικότερα, με πολύ χαμηλότερες απώλειες σε σχέση με αυτές που καταγράφουν οι λογιστικές καταστάσεις της Viohalcο, έκλεισε το 2023 για τον εισηγμένο όμιλο, καθώς πέρα από τις προκλήσεις της χαμηλής διεθνούς ζήτησης και των αυξημένων επιτοκίων, τα καθαρά κέρδη του επιβαρύνθηκαν με μη λειτουργικά κονδύλια ύψους 101,4 εκατ. ευρώ (κυρίως μείωση εύλογης αξίας αποθεμάτων, λόγω υποχώρησης των τιμών των μετάλλων).

Έτσι, ενώ η λογιστική καθαρή κερδοφορία κατρακύλησε από τα 266,1 στα 48,2 εκατ. ευρώ, ο συνυπολογισμός των προαναφερθέντων μη λειτουργικών δαπανών (101,4 εκατ. ευρώ) και η επιβάρυνση με επιπλέον τόκους ύψους 66,4 εκατ. ευρώ, δικαιολογούν το μεγαλύτερο ποσοστό της μειωμένης περυσινής κερδοφορίας (το προσαρμοσμένο EBITDA υποχώρησε από τα 648,9 στα 537,4 εκατ. ευρώ).

Από τις δραστηριότητες του ομίλου, άλλοι κλάδοι ανέβασαν τις λειτουργικές τους επιδόσεις (π.χ. καλώδια, σωλήνες χάλυβα, σωλήνες χαλκού, Noval Property ΑΕΕΑΠ) και άλλες τις επιδείνωσαν, με τη δραστηριότητα του χάλυβα (ΣΙΔΕΝΟΡ, Sovel) να καταγράφει ζημίες.

Με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στα 5,85 ευρώ, η μερισματική απόδοση του τίτλου (η διοίκηση θα προτείνει τη διανομή 0,12 ευρώ) υπολογίζεται σε 2,1%, όταν η εταιρεία διαπραγματεύεται χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία (P/BV στο 0,77) και ο δείκτης P/E διαμορφώνεται μεν στο 31,4, πλην όμως έχει επηρεαστεί από τα μη λειτουργικά έξοδα των 101,4 εκατ. ευρώ που προαναφέρθηκαν.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος Ιπποκράτης Ιωάννης Στασινόπουλος δήλωσε: «Το 2023, οι εταιρείες της Viohalcο απέδειξαν την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς. Σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και πληθωριστικών πιέσεων, η Viohalcο επέδειξε ανθεκτικότητα όσον αφορά στις επιδόσεις, ενώ μείωσε τα επίπεδα του δανεισμού της».

Οι φετινές προοπτικές

Οι προκλήσεις της οικονομικής στασιμότητας στην Ευρώπη και των υψηλών επιτοκίων συνεχίζονται και μέσα στη φετινή χρονιά. Σύμφωνα πάντως με τους αναλυτές:

  • Η Cenergy έχει ήδη δώσει guidance για φετινό «προσαρμοσμένο EBITDA» μεταξύ 230 και 250 εκατ. ευρώ, υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (213,8 εκατ. ευρώ). Παράλληλα, πιθανολογείται βάσιμα και κάποια μείωση του κόστους χρηματοδότησης εξαιτίας της μικρότερης δανεικής έκθεσης, των προσπαθειών για μείωση των spreads, καθώς και της προβλεπόμενης αποκλιμάκωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων από την ΕΚΤ.
  • Η Noval Property αναμένεται να βελτιώσει το λειτουργικό της αποτέλεσμα, λόγω της αυξητικής τάσης των ενοικίων και των περισσότερων εκμισθωμένων ακινήτων. Η τελική κερδοφορία πάντως θα επηρεαστεί και από τις αποτιμήσεις της εύλογης αξίας των ακινήτων της εταιρείας από τους ορκωτούς εκτιμητές.
  • Δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για την ElvalHalcor, πλην όμως ελπίζεται πως μετά την περυσινή υποχώρησή της, η διεθνής ζήτηση ελπίζεται ότι σταθεροποιήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ενώ πιθανολογείται μια κάποια ανάκαμψή της σε περίπτωση που η ΕΚΤ αρχίσει την αποκλιμάκωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων (β' εξάμηνο). Σε ό,τι αφορά το κόστος χρηματοδότησης θα επηρεαστεί από τη μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 142 εκατ. ευρώ το 2023, τάση που ενδεχομένως να συνεχιστεί και φέτος, καθώς οι επενδύσεις θα κινηθούν και πάλι σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.
  • Τέλος, δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για την πορεία της φετινής χαλυβουργικής δραστηριότητας, η οποία πέρυσι υποχρεώθηκε σε ζημίες. Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα, η διοίκηση της Viohalcο σημειώνει πως «παρόλη την υποχώρηση του κύκλου εργασιών στους κλάδους αλουμινίου και χάλυβα το 2023, λόγω των διακυμάνσεων της ζήτησης, η αυξανόμενη ζήτηση για καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις συσκευασίας, οι ενεργειακά αποδοτικές υποδομές και η στροφή στην αυτοκινητοβιομηχανία, σε συνδυασμό με τις συνεχείς προσπάθειες για βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας, θα συνεχίσουν να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών της Viohalcο σε αυτούς τους τομείς. Ταυτόχρονα, προβλέπεται ότι οι κλάδοι των καλωδίων, του χαλκού και των σωλήνων χάλυβα θα ενισχυθούν, καθώς αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω ώθηση χάρη στην αναπόφευκτη αύξηση της απαίτησης για εξηλεκτρισμό, την ευρεία ανάπτυξη επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ανάγκη για επεκτάσεις των κεντρικών δικτύων, καθώς και από τις αυξανόμενες απαιτήσεις για αγωγούς μεταφοράς υδρογόνου και τεχνολογίες δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v