Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Τράπεζα: Προϋπολόγισε μέρισμα, αναμένει ΤΧΣ για επαναγορά

Η τράπεζα επιβάρυνε αποτελέσματα χρήσης και κεφαλαιακούς δείκτες με πρόβλεψη διανομής μερίσματος ως €0,37 ανά μετοχή. Θα περιμένει αποφάσεις κυβέρνησης/ΤΧΣ για το 18,39% που κατέχει το Ταμείο.

Εθνική Τράπεζα: Προϋπολόγισε μέρισμα, αναμένει ΤΧΣ για επαναγορά

Άμεσες προδιαγράφονται οι εξελίξεις, αναφορικά με την εναπομείνασα συμμετοχή (18,39%) του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα καθώς μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου θα πρέπει να έχει αποφασισθεί ή/και δρομολογηθεί, αν θα διατεθεί μέρος ή το σύνολό της στην αγορά.

Η ΕΤΕ προϋπολόγισε ως μέρισμα χρήσης 2023 τη διάθεση ως του 30% των καθαρών κερδών (0,37 ευρώ μέρισμα ανά μετοχή) και επιβάρυνε τους κεφαλαιακούς της δείκτες με 90 μ.β. Η έγκριση από τον επόπτη για τη διανομή θα πρέπει να δοθεί ως τον Ιούνιο, ενόψει τακτικής γενικής συνέλευσης.

Στην παραπάνω εξίσωση εμπλέκεται η επαναγορά μετοχών στην περίπτωση που το ΤΧΣ, υπό τις ευλογίες της κυβέρνησης, αποφασίσει να διαθέσει, μετά τη λήξη του lock-up (Μάιος), νέες μετοχές Εθνικής. Αν το Ταμείο προχωρήσει σε διάθεση μέρους του 18,39%, θα συζητηθεί η επαναγορά του εναπομείναντος ποσοστού από την Εθνική, κατά το προηγούμενο της Eurobank.

Την παραπάνω διαδρομή περιέγραψε χθες στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Π. Μυλωνάς, ορίζοντας ως -χρονική- προτεραιότητα τη διανομή μερίσματος και αποδεχόμενος, για πρώτη φορά δημόσια, το ενδεχόμενο επαναγοράς μετοχών ΤΧΣ. Χαρακτήρισε, μάλιστα, την επαναγορά ως εξαιρετική επιλογή για «κατανάλωση» κεφαλαιακού πλεονάσματος.

Η Εθνική ανακοίνωσε, χθες, σετ εντυπωσιακών αποτελεσμάτων τετάρτου τριμήνου, μαζί με τους βασικούς άξονες του business plan της τριετίας 2024-26. Τόσο τα αποτελέσματα όσο και οι προβλέψεις ξεπέρασαν τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς.

Στο Δ' τρίμηνο, τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 623 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 6% σε τριμηνιαία βάση, με το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο να εκτινάσσεται σε 3,37%, ως αποτέλεσμα της καθήλωσης των προθεσμιακών στο 19% του μείγματος καταθέσεων και της τοκοφόρου πλεονάζουσας ρευστότητας.

Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αυξήθηκαν κατά 15%, σε τριμηνιαία βάση, φθάνοντας σε 109 εκατ. ευρώ και τα λειτουργικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 762 εκατ. ευρώ. Το core PPI ανήλθε σε 499 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 4% σε τριμηνιαία βάση και τα καθαρά κέρδη τριμήνου σε 315 εκατ. ευρώ, 14% υψηλότερα του consensus.

Υψηλό RoTE και φέτος

Για φέτος η Εθνική αναμένει ελαφρά μείωση στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (κάτω από 2,9% από 3,03% το 2023), βάσει εκτίμησης ότι τα επιτόκια ΕΚΤ θα υποχωρήσουν στο 3% στο τέλος της χρονιάς και οι προθεσμιακές της ΕΤΕ θα ανέλθουν στο 25% του μείγματος. Cost to income και κόστος πιστωτικού κινδύνου αναμένεται να διαμορφωθούν στα περσινά επίπεδα και η οργανική κερδοφορία να ξεπεράσει το 1,2 δισ. ευρώ (consensus 1,1 δισ. ευρώ).

Η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, βάσει οργανικής κερδοφορίας (core RoTE), αναμένεται να διαμορφωθεί πέριξ του 15% (σ.σ. αν εξαιρεθεί το κεφαλαιακό πλεόνασμα, ξεπερνά το 18%). Προβλέπεται μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των εξυπηρετούμενων δανείων 7%, την περίοδο 2024-26.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v