Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Trade Estates: Ο στόχος για χαρτοφυλάκιο 1 δισ. και το νέο placement

Αυξάνουν οι προγραμματισμένες επενδύσεις μετά και τη συμφωνία για νέο logistics center της InterIKEA. Σταδιακή ενίσχυση εσόδων και λειτουργικών ταμειακών ροών από τα νέα projects. Επαναβεβαιώθηκε η πρόθεση για placement το 2024.

Trade Estates: Ο στόχος για χαρτοφυλάκιο 1 δισ. και το νέο placement

Βελτίωση των ταμειακών ροών από λειτουργικές δραστηριότητες ήδη από το 2024 αναμένει η Trade Estates ΑΕΕΑΠ, καθώς θα ενσωματώσει σταδιακά τα οφέλη από τις πρόσφατες επενδυτικές της κινήσεις.

Στη χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων 2023 στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, η διοίκηση του ομίλου ανάφερε πως αν και στο τέλος του 2023 ο δείκτης FFO (λειτουργικές ταμειακές ροές) παρουσίασε μείωση κατά 9% στα 8,9 εκατ. ευρώ έναντι του 2022, η εικόνα θα αλλάξει άρδην το 2024, καθώς θα ενσωματωθεί πλήρως και το μέγεθος του Smart Park που εξαγοράστηκε στα τέλη του 2023 από τη Reds.

Παρά την τελική φωτογραφία του 2023, η εταιρεία αποφάσισε τη διανομή μερίσματος ύψους 9,6 εκατ. ευρώ (+20% σε σχέση με το 2022), προσθέτοντας στη διανομή και κέρδη παλαιών χρήσεων. Ο δε πρόεδρος της ΑΕΕΑΠ κ. Β. Φoυρλής επανέλαβε την πρόθεση μείωσης μετοχικής συμμετοχής των μετόχων της Φουρλής στην κατ’ ουσία spin off Trade Estates σε ποσοστό κάτω του 50%, σημειώνοντας πως μέσα στο 2024 επίκειται placement -εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς- για ποσοστό 14%.

Σημειώνεται ότι η ελεύθερη διασπορά της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ ανέρχεται στο 14%, ενώ μετοχική θέση κατέχει με 10% η Αutohellas και με 3% το family office Latsco.

Οι επενδύσεις

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Trade Estates Δ. Παπούλη, η εταιρεία, που διαθέτει σήμερα 13 ακίνητα εκμετάλλευσης και GAV στο τέλος του 2023 της τάξης των 484 εκατ. ευρώ, οδεύει προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο δημιουργίας χαρτοφυλακίου μικτής αξίας άνω των 700 εκατ. ευρώ εντός χρονοδιαγράμματος, υλοποιώντας επενδύσεις που προσεγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ πλέον, μετά και την πρόσφατη συμφωνία δημιουργίας του νέου περιφεριακού διαμετακομιστικού κέντρου της InterIKEA, συνεπένδυση που αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας, το 2027 θα διαθέτει συνολικά 18 εμπορικά ακίνητα χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, με υψηλές αποδόσεις και ισχυρούς μακροχρόνιους μισθωτές.
Ειδικότερα η εταιρεία ολοκληρώνει στο τέλος του 2024 το εμπορικό πάρκο στην Πάτρα, 17.100 τ.μ., ενώ προχωρά και η κατασκευή του αντίστοιχου εμπορικού πάρκου στο Ηράκλειο Κρήτης. Αμφότερα έχουν ενταχθεί στις χρηματοδοτήσεις του ΤΑΑ. Επιπλέον προχωρά σε επενδύσεις αναδιαμόρφωσης του εμπορικού πάρκου που διαθέτει στα Ιωάννινα μετά την εξαγορά επιπλέον χώρων.

Στον χώρο των logistics η Trade Estates υλοποιεί νέο κέντρο 56.000 τ.μ. στην Ελευσίνα, με μισθωτή την Κωτσόβολος και ορίζοντα ολοκλήρωσης το τρίτο τρίμηνο του 2025. Επίσης προωθεί έργα βελτίωσης υφιστάμενου logistics center της Trade Logistics.

Τέλος, η εταιρεία διαθέτει στο pipeline έργων το retail park στο Ελληνικό για τη δημιουργία big boxes της τάξης των 30.000 τ.μ. αθροιστικά.

Για όλες τις προγραμματισμένες επενδύσεις, η ΑΕΕΑΠ διαθέτει εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις της τάξης των 145 εκατ. ευρώ, μέσω δύο ομολογιακών δανείων, με λελογισμένο επιτόκιο που κινείται κάτω του 4%. Σημειώνεται δε πως η καθαρή δανειακή μόχλευση της εταιρείας διαμορφώθηκε στο τέλος του 2023 στο 40,7%.

Το σκαλοπάτι του 1 δισ. ευρώ GAV

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΕΕΑΠ Β. Φουρλή, μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω «κλειδωμένων» επενδύσεων που θα δημιουργήσουν κρίσιμη μάζα χαρτοφυλακίου μικτής αξίας 700-800 εκατ. ευρώ είναι οι νέες επενδύσεις -και εκτός συνόρων, με τη Βουλγαρία και την Κύπρο να αποτελούν στόχο-, προκειμένου η ΑΕΕΑΠ να αυξήσει το GAV της στο 1 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο μέγεθος, κατά τον κ. Φουρλή, αποτελεί πήχη «ώστε να αποκτήσει η ΑΕΕΑΠ διακριτή θέση στη διεθνή επενδυτική κοινότητα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v