Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο εξωτερικό πωλούνται 4 στα 10 προϊόντα της ΜΕΒΓΑΛ

Η ολική επαναφορά της ΜΕΒΓΑΛ και η λειτουργία του νέου εργοστασίου. Η άνοδος των εξαγωγών και τα προβλήματα στις σχέσεις με τα σούπερ μάρκετ.

Στο εξωτερικό πωλούνται 4 στα 10 προϊόντα της ΜΕΒΓΑΛ

Παραμένουν τα προβλήματα στην εφαρμογή της νομοθεσίας για την άμεση πληρωμή των προμηθευτών ευπαθών προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ.

«Οι γαλακτοβιομηχανίες στην Ευρώπη πληρώνονται από τα σούπερ μάρκετ σε 20 ημέρες. Στην Ελλάδα η εξόφληση εναρμονίζεται με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πραγματοποιείται σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα από πλευράς της Κυβέρνησης», είπε η επικεφαλής της ΜΕΒΓΑΛ Μαίρη Χατζάκου χθες Πέμπτη, στο περιθώριο της εκδήλωσης της ΕΥ όπου έλαβε το βραβείο στην κατηγορία «Βραβείο Επιχειρηματική Ανθεκτικότητας».

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της ΜΕΒΓΑΛ, στην οποία θέση έχει αποκτήσει και ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, η Μαίρη Χατζάκου ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια η εταιρεία κατάφερε να κλείσει τις πληγές του παρελθόντος που προκλήθηκαν από τις ενδοοικογενειακές έριδες και να καταστεί και πάλι μεταξύ των κορυφαίων γαλακτοβιομηχανιών της χώρας.

Πέρυσι, όπως ανέφερε η ίδια, η ΜΕΒΓΑΛ πέτυχε πωλήσεις 184 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 20%. Μάλιστα οι περσινές επιδόσεις ξεπέρασαν τον τζίρο του 2006, που ήταν ο καλύτερος στην ιστορία της εταιρείας.

«Πέρασαν περίπου 10 χρόνια όπου η ΜΕΒΓΑΛ είχε να αντιμετωπίσει εσωτερικές διοικητικές έριδες. Σταδιακά καταφέραμε να καλύψουμε το έδαφος και να ξανακερδίσουμε το μερίδιο που μας αξίζει», είπε η Μαίρη Χατζάκου. Και συνέχισε: «Το 2023 καταφέραμε να ξεπεράσουμε τον τζίρο που είχαμε το 2006, όταν έφυγα από την εταιρεία. Ο τζίρος του 2006 ήταν 179 εκατ. ευρώ και πέρυσι έφτασε τα 184 εκατ. ευρώ».

Το 2006, από τα 179 εκατ. ευρώ, η εγχώρια αγορά συνεισέφερε με 160 εκατ. ευρώ και το 2023 η εγχώρια αγορά ήταν στα 115 εκατ. ευρώ, με σχεδόν το 40% του τζίρου να προέρχεται από τις διεθνείς αγορές, όπου τα προϊόντα της εξάγονται σε 32 χώρες.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, σε λειτουργία τίθεται από το Σάββατο το νέο εργοστάσιο της ΜΕΒΓΑΛ για την παραγωγή φέτας. Πρόκειται για μια επένδυση 20 εκατ. ευρώ, που θα ενισχύσει σημαντικά την παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας.

Σχετικά με τα προβλήματα νοθείας του προϊόντος, η κυρία Χατζάκου είπε ότι τα συναρμόδια υπουργεία έχουν αντιληφθεί την κατάσταση και έχουν κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών.

Σχετικά με τις τιμές στο γάλα, εκτίμησε ότι θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, ενώ για τα μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια είπε: «Τα μέτρα αφορούν σε νέα προϊόντα. Όταν λανσάρεται ένα νέο προϊόν θα πρέπει να κυκλοφορεί ως mother κωδικός και στη συνέχεια να κυκλοφορήσει σε καθεστώς προσφοράς 2+1».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v