Ανάσες στις πωλήσεις των παγωτών Froneri, πουλήθηκαν ακίνητα και οικόπεδα

Επιστροφή κεφαλαίου 20 εκατ. ευρώ στη μητρική και «bonus» μέρισμα 1,7 εκατ. ευρώ. Πού ποντάρει η εταιρεία που τον Φεβρουάριο πούλησε 12 οικόπεδα μαζί με τις εγκαταστάσεις που είχε στον Ελαιώνα. 

Ανάσες στις πωλήσεις των παγωτών Froneri, πουλήθηκαν ακίνητα και οικόπεδα

Η εποχή που το παγωτό ήταν υπόθεση των πολυεθνικών κολοσσών έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και η πληθωριστική πίεση που έχουν δεχθεί τα νοικοκυριά τα τελευταία έτη έχει στρέψει κοντά 1 στους 2 καταναλωτές στην αγορά προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας.

Αλλά αυτό συμβαίνει στις σάλες των αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Γιατί στην ελεύθερη αγορά οι Froneri Ελλάς (πρώην Nestle Παγωτού), Unilever και ΚΡΙ ΚΡΙ συνεχίζουν να κονταροχτυπιούνται για το ποιος θα ελέγξει τα περισσότερα τελικά σημεία (βλέπε περίπτερα), από τα οποία άλλωστε έρχεται και η καθαρή τους ανάπτυξη. 

Στο κανάλι Out of Home, στις εξαγωγές και στις καλές επιδόσεις του τουρισμού αποδίδει άλλωστε την περσινή της ανάπτυξη η Froneri, οι πωλήσεις της οποίας αυξήθηκαν 8,75% στα 45,794 εκατ. ευρώ. 

Πάντως παρά την υψηλή μονοψήφια αύξηση των πωλήσεων, τα κέρδη μετά φόρων υποχώρησαν κατά 45,23% στο 1,797 εκατ. ευρώ, το σύνολο των υποχρεώσεων αυξήθηκε 31,16% στα 14,509 εκατ. ευρώ -σ.σ. η εταιρεία δεν έχει δανεισμό- ενώ οι επενδύσεις της, που το μεγαλύτερο μέρος τους αφορά αγορές ψυγείων, ήταν μειωμένες κατά 30%, στο 1,337 εκατ. ευρώ. 

Βέβαια αυτή η σημαντική μείωση των κερδών δεν επηρέασε τα ποσά που έλαβε πέρυσι η μητρική της. Τον Νοέμβριο η εταιρεία αποφάσισε τη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 18 εκατ. ευρώ με συμψηφισμό ζημιών, με ταυτόχρονη ακύρωση 180.748 μετοχών και με επιστροφή κεφαλαίου 20 εκατ. ευρώ στη μοναδική μέτοχό της, τη Froneri International Limited.

Η περσινή χρονιά σημαδεύτηκε και από την απόφαση της ελληνικής θυγατρικής να πουλήσει ακίνητα και οικόπεδα που βρίσκονται στον Δήμο Ταύρου, στον Ελαιώνα. Το προσύμφωνο αγοραπωλησίας οικοπέδων και των επ’ αυτών κτισμάτων, εγκαταστάσεων κ.λπ. υπεγράφη στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου και η πώληση «κλείδωσε» τον περασμένο Φεβρουάριο. 

Για εφέτος η εταιρεία, που μετακόμισε από τον Δήμο Ταύρου στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη και περιόρισε στο μισό τον σκοπό της -σ.σ. αφαίρεσε τις εργασίες υπεργολαβίας, το χονδρικό εμπόριο γλυκόζης, φρουκτόζης κ.ά.- αναμένει ότι θα επιτύχει υψηλότερα αποτελέσματα έναντι του 2023. Σε αυτό εκτιμά ότι θα βοηθήσει ο τουρισμός και το λανσάρισμα της νέας κατηγορίας παγωτών Nuii

Σε ό,τι αφορά τη βασική μέτοχο, τη Froneri International Limited, το διοικητικό συμβούλιο της εν Ελλάδι θυγατρικής της θα προτείνει στην προσεχή συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος 1,706 εκατ. ευρώ. Επίσης η διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής θα προτείνει να διανεμηθεί το ποσό των 426.000 ευρώ υπέρ του προσωπικού της.

Η εταιρεία την 31η.12.2023 απασχολούσε 66 άτομα ενώ το 2022 ο αριθμός αυτός ήταν 70 άτομα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v