Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Τα «μαξιλάρια» για τα κέρδη του 2024

Οι εκτιμήσεις για αύξηση των προθεσμιακών σε ΕΤΕ, Πειραιώς. Η συντηρητική πρόβλεψη για μείωση καθαρών εσόδων από τόκους κατά 5% σε Alpha και ο μπαλαντέρ Ελληνική για Eurobank.

Τράπεζες: Τα «μαξιλάρια» για τα κέρδη του 2024

Παραδοχές που θα λειτουργήσουν ως... αμορτισέρ για την επίτευξη στόχων της φετινής κερδοφορίας ενέχουν τα business plans των τραπεζών, κίνηση μάλλον αναγκαία, λόγω του ρευστού περιβάλλοντος ως προς την πορεία πληθωρισμού, επιτοκίων και των επιπτώσεών τους σε οικονομία.

Τα πλάνα των τραπεζών προβλέπουν ότι φέτος το μέσο Euribor τριμήνου θα διαμορφωθεί σε επίπεδα αντίστοιχα των περσινών (3,4%). Η Alpha αναμένει 3,5%, η Eurobank 3,25%, ενώ οι διοικήσεις Εθνικής και Optima εκτίμησαν ότι στο τέλος του έτους το Euribor τριμήνου θα κινείται στην περιοχή του 3%.

Εξαίρεση αποτελεί η Πειραιώς, το business plan της οποίας προβλέπει μέσο Euribor τριμήνου 3,8% για φέτος, με την υποσημείωση ότι αποτελεί πρόβλεψη Νοεμβρίου, όταν και οριστικοποιήθηκε το πλάνο, ενόψει της διάθεσης μετοχών από ΤΧΣ.

Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς έχει προχωρήσει σε συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίου επί καταθέσεων χωρίς συγκεκριμένη λήξη, ύψους 10 δισ. ευρώ (σ.σ. με στοιχεία Φεβρουαρίου). Σημείο αναφοράς αποτελεί η πορεία του Euribor τριμήνου. Όσο παραμένει πάνω από 3,1%, η τράπεζα επωμίζεται κόστος που έχει προϋπολογισθεί (σ.σ. ως 70 με 80 εκατ. ευρώ αν το μέσο Euribor 12μήνου παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα). Αν πέσει κάτω από το 3,1%, βγάζει κέρδη. Με τον τρόπο αυτό αντισταθμίζει μέρος της επίπτωσης σε καθαρό επιτοκιακό περιθώριο.

Το πώς θα κινηθούν οι προθεσμιακές καταθέσεις αποτελεί τη δεύτερη κρίσιμη παράμετρο ως προς το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο και τους στόχους κερδοφορίας/απόδοσης επί ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, τους οποίους παρείχαν στην επενδυτική κοινότητα οι τράπεζες. Τα business plans των τραπεζών ενέχουν συντηρητικές προβλέψεις ως προς την άνοδο των προθεσμιακών στο μείγμα καταθέσεων και την εξέλιξη του deposit beta τη φετινή χρονιά.

Η Alpha Bank εκτιμά ότι θα ανέβει η συμμετοχή των προθεσμιακών στο μείγμα καταθέσεων από 26% σε 32%, η Εθνική σε 25% από 19%, η Εurobank σε 38% από 28% (deposit beta 28% από 18%) και η Πειραιώς σε 34% από 23% (με πρόβλεψη για διαμόρφωση του μεσοσταθμικού επιτοκίου σε 2,3%).

Πρόκειται για συντηρητικές εκτιμήσεις που λειτουργούν ως «μαξιλάρι». Θα εξομαλύνουν, δηλαδή, οποιαδήποτε αρνητική παρέκκλιση έναντι της αρχικής πρόβλεψης, στο μέτωπο αποκλιμάκωσης Euribor ή του spread στις -εταιρικές- χορηγήσεις. Αν δεν χρειαστεί να δράσουν εξομαλυντικά, θα αποτελέσουν έναν από τους παράγοντες που θα οδηγήσουν σε υψηλότερα της αρχικής καθοδήγησης αποτελέσματα.

«Φθηνή» καταθετική βάση για ΕΤΕ και Πειραιώς

Η συμπεριφορά των καταθετών το 2023 είναι ενδεικτική της αργής μεταστροφής σε προϊόντα προθεσμίας. Τα στοιχεία πρώτου διμήνου επιβεβαιώνουν την παραπάνω εκτίμηση καθώς δεν αποτυπώνεται επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης μεριδίου προθεσμιακών.

Στην Εθνική το ποσοστό των time deposits στις συνολικές καταθέσεις παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου σταθερό στο 19%, με το ύψος των καταθέσεων να αυξάνεται. Επιπρόσθετα, η Εθνική διαθέτει επενδυτικό χαρτοφυλάκιο-μαμούθ, ύψους 17,2 δισ. ευρώ (σ.σ. με ενήμερα δάνεια 30,5 δισ. ευρώ), το οποίο στη συντριπτική του πλειονότητα ενέχει τίτλους σταθερού επιτοκίου.

Στην Πειραιώς οι προθεσμιακές καταθέσεις διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2023 σε 13,5 δισ. ευρώ (9,96 δισ. από ιδιώτες και 3,54 δισ. από επιχειρήσεις), αντιστοιχώντας σε 23% του συνολικού μείγματος (59,6 δισ. ευρώ). Πολύ χαμηλότερα από τον προϋπολογισθέντα και χαμηλότερα του αναθεωρημένου στόχου. Το μέσο κόστος προθεσμιακών διαμορφώθηκε σε 1,62%, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διεύρυνση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (2,7% στο σύνολο της χρονιάς).

Αlpha: Μείωση του NII κατά 5%, με σταθερό μέσο Euribor!

Στην περίπτωση της Alpha Βank, το «μαξιλάρι» που ενέχουν οι προβλέψεις για τη φετινή κερδοφορία είναι πιο σύνθετο. Η διοίκηση καθοδήγησε την αγορά για μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους (Net Interest Income-NII) κατά 5%, σε σχέση με το 2023, ενώ περιμένει το μέσο Euribor τριμήνου να διαμορφωθεί σε επίπεδα της τάξης του 3,5%, ελαφρώς υψηλότερα από της περσινής χρονιάς (3,4%).

Η παραπάνω καθοδήγηση εδράζεται στην πρόβλεψη πως θα αυξηθεί η συμμετοχή των προθεσμιακών στο μείγμα καταθέσεων από 26% σε 32% καθώς και το deposit beta από 15% σε 24%.

«Μπαλαντέρ» η Ελληνική για Eurobank

Τα οργανικά λειτουργικά κέρδη του ομίλου αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος σε 1,5 δισ. ευρώ και η απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, βάσει της προσαρμοσμένης κερδοφορίας, σε περίπου 15%. Ο δείκτης CET 1 θα μείνει πάνω από το 17%, αφού αφαιρεθεί η επίπτωση από το μέρισμα χρήσης (άνω του 25% των καθαρών κερδών).

Το παραπάνω πλάνο ενδέχεται να αποβεί συντηρητικό και να αναθεωρηθεί ανοδικά εντός της χρονιάς. Και αυτό επειδή το business plan της περιόδου 2024-26 συμπεριλαμβάνει την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου, με στατική προβολή μεγεθών 2023 καθώς δεν έχουν ληφθεί ακόμη όλες οι εγκρίσεις, ούτε έχει υποβληθεί η υποχρεωτική δημόσια προσφορά, που πιθανότατα θα ανεβάσει το ποσοστό της πάνω από το 60% ή και το 65%.

Επομένως, δεν περιλαμβάνει τις συνέργειες που θα αναπτυχθούν μεταξύ Eurobank Cyprus και Ελληνική, ούτε το growth της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου. Η ορατή έγκριση απόκτησης του 55,3% της Ελληνικής Τράπεζας και η εν συνεχεία υποχρεωτική δημόσια προσφορά θα επιτρέψουν στη Eurobank να ενοποιήσει την κυπριακή τράπεζα εντός του τρίτου τριμήνου της φετινής χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v