Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ψάχνεται» για εξαγορές η CPI, το προφίλ των στόχων

Υψηλότερα έσοδα και διεύρυνση του προϊοντικού φάσματος έχουν προκύψει από τη σύναψη τριών νέων συνεργασιών, σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης. Πώς μπορούν να χρηματοδοτηθούν τυχόν εξαγορές.

«Ψάχνεται» για εξαγορές η CPI, το προφίλ των στόχων

Σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών την επόμενη τριετία, με παράλληλη διεύρυνση του λειτουργικού περιθωρίου κέρδους της CPI προέβλεψε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αριστείδης Παπαθάνος, στα πλαίσια της χθεσινής παρουσίασης της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας διέψευσε τις φήμες περί εξαγοράς της και αντίθετα τόνισε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις προκειμένου πέρα από την οργανική, να επιδιώξει και την ανόργανη ανάπτυξή της.

Ειδικότερα, με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης, ο κύκλος εργασιών της CPI από τα 18,5 εκατ. ευρώ που έκλεισε τον Ιούνιο 2023 (έκδοση ετήσιων λογιστικών καταστάσεων κάθε 30η/6), θα διαμορφωθεί στη φετινή χρήση κοντά στα 19,5 εκατ. ευρώ, στην επόμενη στα 21 εκατ. και στη μεθεπόμενη στα 25-26 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το περιθώριο EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων προς τον κύκλο εργασιών) προβλέπεται να διευρυνθεί από 6% στη φετινή χρήση, στο 6,3% στην επόμενη και στο 6,7% σε αυτή που θα λήξει τον Ιούνιο του 2026.

Σύμφωνα με τον Αριστείδη Παπαθάνο, οι προβλέψεις αυτές βασίζονται μόνο σε οργανική ανάπτυξη, όταν παράλληλα η CPI έχει εντείνει τις προσπάθειές της για την εξαγορά άλλων εταιρειών.

«Ενδιαφερόμαστε φυσικά για θέματα ενδεχόμενων συνεργειών και οικονομιών κλίμακας, ωστόσο αυτά δεν είναι τα πρώτα μας κριτήρια. Προτεραιότητα για εμάς είναι να αποκτήσουμε μια εταιρεία από το χώρο της τεχνολογίας που θα μας βάλει σε ένα νέο κανάλι εσόδων και θα μπορούσε να δραστηριοποιείται είτε σε high end υπηρεσίες, είτε στο χώρο του IT», εξήγησε.

«Ένα επιδιωκόμενο μέγεθος, θα μπορούσε να είναι αυτό που οδηγεί σε έναν πρόσθετο κύκλο εργασιών μεταξύ πέντε και δέκα εκατ. ευρώ, με ένα περιθώριο EBITDA στο 15%, έτσι ώστε μαζί με την υπάρχουσα δραστηριότητα να ανεβούμε στα 25-30 εκατ. σε ό,τι αφορά τα έσοδα και σε ένα περιθώριο EBITDA κοντά στο 8%. Έχουμε μιλήσει με αρκετές εταιρείες και σε κάποιες περιπτώσεις οι συζητήσεις είναι ζεστές».

Από την πλευρά τους, ο οικονομικός διευθυντής της CPI Γιώργος Αντύπας και ο σύμβουλος επενδυτικών σχέσεων και στρατηγικής ανάπτυξης Θεόδωρος Κρίντας, επεσήμαναν ότι για την ενδεχόμενη χρηματοδότηση μιας τέτοιας εξαγοράς εξετάζονται όλα τα δυνατά εργαλεία. Όπως σημείωσαν, υπάρχουν σήμερα γραμμές χρηματοδότησης αλλά σίγουρα δεν θα αρκέσουν, αφήνοντας ανοιχτά τα σενάρια για έκδοση ομολογιακού δανείου, ή και για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Νέες συνεργασίες - Ταμείο Ανάκαμψης

Η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας εστίασε επίσης στη διεύρυνση του προϊοντικού της φάσματος που έχει ήδη λάβει χώρα μέσα από τη σύναψη τριών νέων συνεργασιών (είχε αναφερθεί σχετικά και στην πρόσφατη ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της και ειδικότερα με:

  1. Την πολυεθνική Poly (είναι διεθνής leader στις λύσεις για υβριδικό περιβάλλον εργασίας, αλλά με χαμηλό μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα), με την CPI να αναλαμβάνει την αντιπροσώπευση των προϊόντων της στη χώρας μας. Από την Οκτώβριο του 2023 έως και το φετινό Μάρτιο έχουν σημειωθεί πωλήσεις της τάξεως των 250 χιλιάδων ευρώ και στόχος είναι τα μερίδια αγοράς της Poly να προσεγγίσουν στην Ελλάδα τα αντίστοιχα του εξωτερικού.
  2. Την Milestone (πλατφόρμα λογισμικού στο κομμάτι του physical security), με τις σχετικές πωλήσεις της CPI να έχουν διαμορφωθεί στα 150 χιλ. ευρώ κατά τους πρώτους έξι μήνες της συνεργασίας.
  3. Την Govee, η οποία δραστηριοποιείται στο μέτωπο του έξυπνου φωτισμού.

Από τις τρεις αυτές συνεργασίες έχουν προκύψει μέχρι σήμερα επιπλέον έσοδα της τάξεως των 500 χιλ. ευρώ και υπάρχουν υψηλότερες προσδοκίες για την επόμενη χρήση.

Επιπρόσθετα, ένα κομμάτι της μελλοντικής της ανάπτυξης, η CPI θα επιδιώξει να το καρπωθεί μέσα από τα έργα ψηφιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, είτε μέσα από απ’ ευθείας συμμετοχή σε διαγωνισμούς, είτε ως προμηθευτής σχημάτων που θα αναλάβουν τα σχετικά έργα.

Τέλος, η διοίκηση της CPI, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα αναλυτών, μεταξύ άλλων σημείωσε:

  • Στο εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης που ολοκληρώθηκε στις 31/3/2024, η εταιρεία αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 4,3% (στα 14,55 εκατ. ευρώ) και ειδικότερα τα έσοδα από υπηρεσίες (υψηλότερο περιθώριο κέρδους) κατά 7,7%.
  • Το free float της μετοχής ανέρχεται σε 40%, με τους βασικούς μετόχους να είναι διατεθειμένοι να μειώσουν το ποσοστό τους σε περίπτωση που αυτό ωφελήσει την εταιρεία και την πορεία της μετοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v