Αυξήσεις τιμολογίων ζητά η ΕΥΑΘ

Πρόκειται για κλιμακωτές αυξήσεις, που θα ποικίλουν ανάλογα με την κατανάλωση και θα είναι στη βάση του πληθωρισμού του 2023, ήτοι 4,2%. Πέρασε σε κερδοφορία η εταιρεία το 2023.

Αυξήσεις τιμολογίων ζητά η ΕΥΑΘ

Σε αύξηση του τιμολογίου της μετά από πέντε χρόνια σταθερής τιμολογιακής πολιτικής γνωστοποίησε ότι προχωρά από φέτος η ΕΥΑΘ ΑΕ, η οποία για το περσινό έτος παρουσιάζει βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα, περνώντας μάλιστα στην κερδοφορία έναντι των ζημιών το 2022. Στο πλαίσιο αυτό, το προτεινόμενο μέρισμα για το 2023 -μένει να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση των μετόχων- ανέρχεται συνολικά στο ποσό του ενός εκατ. ευρώ, ήτοι 0,0276 ευρώ/μετοχή, όταν πέρυσι δεν δόθηκε και το 2021 διαμορφώθηκε σε 0,219 ευρώ/μετοχή.

Τα παραπάνω γνωστοποιήθηκαν από τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕYΑΘ ΑΕ, Άγι Παπαδόπουλο και Άνθιμο Αμανατίδη αντίστοιχα, στη διάρκεια της σημερινής ετήσιας ενημέρωσης των αναλυτών, για την πορεία της εταιρείας στο περσινό οικονομικό έτος.

Πρόκειται για κλιμακωτές αυξήσεις, που θα ποικίλουν ανάλογα με την κατανάλωση και θα είναι στη βάση του πληθωρισμού του 2023, ήτοι 4,2%, όπως γνωστοποιήθηκε σήμερα. Διευκρινίστηκε, δε, ότι σε κάθε περίπτωση, τα προαναφερόμενα αφορούν πρόταση της εταιρείας και τον τελευταίο λόγο τον έχει η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), που πλέον είναι η αρμόδια για τις αναπροσαρμογές τιμολογίων, που θα γίνονται σε ετήσια βάση.

«Υπάρχει πλέον ο νόμος που λέει ότι τα τιμολόγια εκδίδονται από την ΡΑΑΕΥ και εμείς ως οφείλαμε, υποβάλαμε την πρότασή μας στην αρχή και στο αρμόδιο υπουργείο και περιμένουμε», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕYΑΘ ΑΕ Άγις Παπαδόπουλος. Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι η εταιρεία νόμιμα επιζητεί την ανάκτηση κόστους (Υ.Α. 2017), το οποίο στα χρόνια της ενεργειακής κρίσης εκτοξεύτηκε, ενώ η πρόταση που κατέθεσε στη ρυθμιστική αρχή στηρίζεται στη μεθοδολογία που προβλέπεται από το νόμο.

«Η πρότασή μας αφορά σε κλιμακωτές αυξήσεις που θα ισχύουν με βάση την κατανάλωση» εξήγησε, από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕYΑΘ ΑΕ Άνθιμος Αμανατίδης και πρόσθεσε: «Ουσιαστικά θα αναπροσαρμόζεται η τιμή όσο αυξάνεται η κατανάλωση».

Σημειώνοντας, δε, ότι την πενταετία από το 2017 η εταιρεία διατήρησε σταθερή την τιμολογιακή της πολιτική, ο κ. Αμανατίδης επισήμανε: «Μέσα σε αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια, όλα αυξήθηκαν και η ΕYΑΘ ΑΕ δεν προχώρησε σε αναπροσαρμογή της τιμολογιακής της πολιτικής ούτε καν στο πλαίσιο του πληθωρισμού. Τρώγαμε τις σάρκες μας, για να μπορέσουμε να διατηρούμε το κοινωνικό μας πρόσωπο. Όμως, τα έσοδα τα χρειαζόμαστε στην εταιρεία προκειμένου να κάνουμε επενδύσεις και να αναβαθμίζουμε τις υποδομές μας προς όφελος των καταναλωτών και του περιβάλλοντος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Περιμένουμε τους αρμόδιους να μας πουν, αν αυτό που λέμε εμείς με την πρότασή μας είναι σωστό ή όχι», έσπευσε, ωστόσο, να διευκρινίσει ο κ. Αμανατίδης -η θητεία του οποίου λήγει φέτος, όπως και άλλων τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕYΑΘ ΑΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v