Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρυσά κέρδη από τα οικόπεδα για τον Αστέρα Βουλιαγμένης

Κύκλο εργασιών 295,4 εκατ. ευρώ κατέγραψε το 2023 η εταιρεία που διαχειρίζεται το πολυτελές Four Seasons Astir Palace Hotel Athens. Σε πολύ υψηλά επίπεδα η κερδοφορία. Οι προοπτικές για το 2024.

Χρυσά κέρδη από τα οικόπεδα για τον Αστέρα Βουλιαγμένης

Οι πωλήσεις των «χρυσών» οικοπέδων εντός της έκτασης του πολυτελούς Four Seasons Astir Palace Hotel Athens σε συνδυασμό με τις υψηλές επιδόσεις που κατέγραψαν τα ξενοδοχεία και ο κλάδος του Food and Beverage (F&B) οδήγησαν σε νέο ρεκόρ τα οικονομικά μεγέθη της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης, μέλους του ομίλου της AGC Equity Partners, η οποία έκλεισε τη χρήση του 2023 με τζίρο 295,4 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Ετήσια Χρηματοοικονομική Έκθεση της εταιρείας, ο κύκλος εργασιών της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης, η οποία εκμεταλλεύεται και διαχειρίζεται το πολυτελές τουριστικό συγκρότημα της Βουλιαγμένης, παρουσίασε σημαντική αύξηση της τάξης του 35,29% και διαμορφώθηκε στα 295,4 εκατ. ευρώ έναντι 218 εκατ. ευρώ για το 2022. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από τις πωλήσεις των υπολειπόμενων οικοπέδων προς πώληση κατά 29,08%, καθώς και από τις επιδόσεις των ξενοδοχείων και του F&B της εταιρείας κατά 5,34%.

Ως εκ τούτου, βάσει των αποτελεσμάτων εκμετάλλευσης, η εταιρεία κατέγραψε κέρδη 177,1 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από την πώληση των υπολειπόμενων καθέτων ιδιοκτησιών, έναντι κερδών 253,4 εκατ. ευρώ το 2022 εκ των οποίων, όμως, τα 136,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν την πώληση της θυγατρικής της «Αστήρ Μαρίνα Βουλιαγμένης Μονοπρόσωπη Α.Ε.».

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων, η εταιρεία παρουσίασε κέρδη ύψους 159,9 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 254,8 εκατ. ευρώ το 2022. Μετά φόρων η εταιρεία παρουσίασε κέρδη 123,8 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 229,3 εκατ. ευρώ για την προηγούμενη χρήση. Σε επίπεδο ισολογισμού, τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα της εταιρείας την 31η Δεκεμβρίου 2023 ήταν της τάξης των 18,6 εκατ. ευρώ έναντι 51,01 εκατ. ευρώ κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022. Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ήταν στα 413 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023 έναντι 322 εκατ. ευρώ το 2022.

Το 2023 με απόφαση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας, εγκρίθηκε η διανομή μερισμάτων της χρήσης 2022 εκ του αφορολόγητου αποθεματικού ειδικών διατάξεων νόμου, συνολικού ποσού 95,5 εκατ. ευρώ στον μοναδικό μέτοχο της Αστή Παλάς Βουλιαγμένης, την AGC Equity Partners. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2022 αποφασίστηκε και η επιστροφή κεφαλαίου 120 εκατ. ευρώ στους μετόχους.

Μάλιστα, στις 2 Ιανουαρίου του 2024, η εταιρεία και η Apollo Investment Holdco S.A. ενέκριναν από κοινού την μερική πληρωμή ύψους 8,783 εκατ. ευρώ του προσωρινού μερίσματος προς τους μετόχους, με συμψηφισμό του ενδοομιλικού ομολογιακού δανείου με την Apollo Investment Holdco S.A., η οποία κατέχει το 100% του κεφαλαίου της εταιρείας.

Το σύνολο του δανεισμού της εταιρείας ανήλθε την 31η Δεκεμβρίου του 2023 σε 347 εκατ. ευρώ έναντι 309 εκατ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου του 2022, με τον μακροπρόθεσμο δανεισμό να διαμορφώνεται σε 344 εκατ. ευρώ. Τον περασμένο Δεκέμβριο, όπως αναφέρεται, η εταιρεία έλαβε εξασφαλισμένο ομολογιακό δάνειο συνολικού ύψους έως 350 εκατ. ευρώ, διάρκειας έως 31 Δεκεμβρίου 2028, με μέσο πραγματικό επιτόκιο 6,12%.

Η Four Seasons Astir Palace Athens, ως ξενοδοχειακή δραστηριότητα, συνέχισε την περαιτέρω ανάπτυξη το 2023 και υπό τη διαχείριση της Four Seasons και των εξαιρετικών επιδόσεων και της ποιότητας των υπηρεσιών του, κατάφερε να αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις κατά τη διάρκεια της χρήσης του 2023.
Ως προς τα 13 οικόπεδα που πωλήθηκαν και προορίζονται για την ανάπτυξη πολυτελών κατοικιών, υπενθυμίζεται ότι τα 11 ανήκουν στον εφοπλιστή Διαμαντή Διαμαντίδη και τα δύο τελευταία στην οικογένεια Λάτση.

Σε ό,τι αφορά το F&B κομμάτι της εταιρείας, το Matsuhisa και το Beefbar κατάφεραν να καταγράψουν ρεκόρ πωλήσεων κατά την περσινή χρήση, παρά την υψηλή ενεργειακή επιβάρυνση και τον αυξανόμενο πληθωρισμό, με το 2023 να χαρακτηρίζεται χρονιά-ορόσημο ως προς τα κέρδη που σημείωσαν.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, με στόχο την αντιμετώπιση των προσωρινών αρνητικών επιπτώσεων του πληθωρισμού, η εταιρεία διαπραγματεύτηκε με τους κύριους προμηθευτές της, προκειμένου να προβεί σε δίκαιες αλλά όχι εκτεταμένες αναπροσαρμογές τιμών. Επιπλέον, για να μετριάσει τον αρνητικό αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων, χρησιμοποίησε προληπτικά εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνου που είχαν τεθεί σε εφαρμογή.

Η αναδιάρθρωση της εταιρείας

Στο πλαίσιο της εταιρικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας, που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2023, η Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης προχώρησε στην τροποποίηση και αναδιατύπωση των όρων καθώς και των σχετικών εγγράφων χρηματοδότησης, του υφιστάμενου κοινού ομολογιακού δανείου με την Alpha Bank, ύψους 362 εκατ. ευρώ, προκειμένου να κατανεμηθεί ορθά το δάνειο μεταξύ των εταιρειών Αστήρ Παλάς και Αστήρ Μαρίνα.

Αποτέλεσμα είναι η μείωση του ομολογιακού δανείου της Εταιρείας καθώς και η σχετική μείωση των ενδοομιλικών απαιτήσεων από την «Αστήρ Μαρίνα Βουλιαγμένης Μονοπρόσωπη Α.Ε.», όπως αναφέρεται στην Ετήσια Χρηματοοικονομική Έκθεση.

Οι προοπτικές

Σε ό,τι αφορά το 2024, η εταιρεία παρά τον έντονο ανταγωνισμό, «παραμένει βέβαιη για την ηγετική της θέση στην αγορά με στρατηγικό στόχο τη συνεχή ενίσχυση των λειτουργικών και οικονομικών της επιδόσεων». Όπως αναφέρεται, δε, στη σχετική Χρηματοοικονομική Έκθεση, η εταιρεία είναι πεπεισμένη ότι θα επιτύχει περαιτέρω ανάπτυξη το 2024, με βάση την τρέχουσα δυναμική της αγοράς καθώς και της συνεχιζόμενης επιτυχημένης πορείας της.

Μάλιστα, η αξιοποίηση των εκδηλώσεων με αφορμή τα «Ποσειδώνια» που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2024, καθώς και η αναδιαμόρφωση των χώρων των F&B καταστημάτων θα συμβάλλουν περαιτέρω στην επίτευξη των στόχων της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v