Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επιστροφή των Πολωνών της LOT στην τουριστική Αθήνα

Δύο χρόνια μετά τη διακοπή των εποχικών δρομολογίων της προς την Αθήνα, η πολωνική αεροπορική εταιρεία επιστρέφει και στοχεύει στην προσθήκη κι άλλων ελληνικών προορισμών στο δίκτυό της.

Η επιστροφή των Πολωνών της LOT στην τουριστική Αθήνα

Δέκα χρονιά με τη διακοπή των απευθείας year round (καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους) δρομολογίων μεταξύ Αθήνας και Βαρσοβίας, η LOT Polish Airlines επιστρέφει στην ελληνική πρωτεύουσα, αρχής γενομένης από σήμερα, με πτήσεις όλο τον χρόνο, στοχεύοντας αφενός στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από και προς την Πολωνία και αφετέρου στην προσθήκη νέων ελληνικών προορισμών στο δίκτυό της.

«Η είσοδος της LOT Polish Airlines στην αγορά και η επανέναρξη των απευθείας πτήσεων Αθήνα - Βαρσοβία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Μάλιστα, η ενίσχυση της πολωνικής αγοράς στο αεροδρόμιό μας το α’ τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα αναδεικνύει την πολύ καλή αναπτυξιακή προοπτικής της συγκεκριμένης αγοράς», επεσήμανε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου η Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), Ελευθέριος Βενιζέλος. Τόνισε, δε, ότι η πολωνική αγορά συμπεριλαμβάνεται στις 20 κύριες αγορές του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας, θέση την οποία διατήρησε και πέρυσι, παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να αποκαταστήσει πλήρως τα νούμερα που είχε καταγράψει πριν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το α’ τρίμηνο του 2024 οι αφίξεις από την πολωνική αγορά έχουν ενισχυθεί σημαντικά σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τη διεθνή κίνηση (Έλληνες και ξένοι), η πολωνική αγορά αναρριχήθηκε στη 13η θέση με αύξηση 66%, ενώ ως προς τις αφίξεις ξένων η πολωνική αγορά κατατάχθηκε 9η μεταξύ των 20 κορυφαίων αγορών του «Ελευθέριος Βενιζέλος», ανεβαίνοντας 4 θέσεις και σημειώνοντας άνοδο 13% σε σχέση με το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου του 2023.

Ως προς τις επιδόσεις της πολωνικής αγοράς το 2023, αν και δεν κατάφερε να ανακάμψει πλήρως στα προ πανδημίας επίπεδα, διατήρησε τη δυναμική της. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τη διεθνή κίνηση πέρυσι κατέγραψε μείωση 7% σε σχέση με το 2019 και βρέθηκε στη 16η θέση των κύριων πηγών του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας. Ως προς την επιβατική κίνηση των ξένων, η πολωνική αγορά σημείωση υστέρηση 1% σε σχέση με τα προ πανδημικά νούμερα και κατατάχθηκε στη 14η θέση.

Σε απόλυτους αριθμούς, σύμφωνα με την Ιωάννα Παπαδοπούλου, η πολωνική είναι σημαντική αγορά για την Αθήνα, με την επιβατική κίνηση να διαμορφώνεται σε 400 χιλιάδες σε ετήσια βάση. Το 2023 η ελληνική πρωτεύουσα συνδεόταν με 5 προορισμούς της Πολωνίας, με 4 αεροπορικές εταιρείες να πραγματοποιούν τα σχετικά δρομολόγια.

«Είναι σωστό το timing επαναφοράς απευθείας πτήσεων μεταξύ Αθήνας και Βαρσοβίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για την LOT. Είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσει στην Αθήνα, επωφελούμενη από την ισχυρή ζήτηση που καταγράφεται για την ελληνική πρωτεύουσα ως προορισμό. Αλλωστε, στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Αθήνα ως έναν city break προορισμό για όλο τον χρόνο», είπε η Ιωάννα Παπαδοπούλου.

Υπενθυμίζεται ότι η πολωνική εταιρεία πραγματοποιούσε πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Βαρσοβίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μέχρι το 2014. Τότε, ο στρατηγικός επαναπροσδιορισμός της εταιρείας έστρεψε το ενδιαφέρον της αεροπορικής στην ενίσχυση του long haul δικτύου της με την εκκίνηση υπερπόντιων πτήσεων.

Εκτοτε και μέχρι το 2021, η LOT πραγματοποιούσε εποχικές πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας για να επιστρέψει φέτος στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με καθημερινά δρομολόγια όλο τον χρόνο. Μάλιστα, προκειμένου να αντεπεξέλθει στην ισχυρή ζήτηση, η αεροπορική το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, την περίοδο αιχμής της τουριστικής σεζόν, θα πραγματοποιεί δύο φορές την εβδομάδα (Σάββατο και Δευτέρα) δύο καθημερινά δρομολόγια από και προς την Αθήνα.

Εκτός, όμως, από την ελληνική πρωτεύουσα, η αεροπορική συνδέει πλέον, από πέρυσι, και την Πρέβεζα με την Πολωνία καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με απευθείας δρομολόγια, ενώ στόχος της εταιρείας είναι η προσθήκη περισσότερων ελληνικών προορισμών στο δίκτυό της, κάτι στο οποία θα συμβάλει η ενίσχυση του στόλου της με 35 αεροσκάφη σε βάθος 4ετίας.

Το προφίλ της LOT

Το 2023 η LOT Polish Airlines μετέφερε πάνω από 10 εκατ. επιβάτες, πραγματοποιώντας περισσότερες από 85 χιλιάδες πτήσεις, με το Βίλνιους, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο να αναδεικνύονται οι δημοφιλέστεροι προορισμοί των ταξιδιωτών της εταιρείας.

Στόχος είναι μέχρι το 2028, η εταιρεία να προσθέσει στο δίκτυό της πάνω από 20 προορισμούς, ενισχύοντας το μερίδιό της στην πολωνική αγορά στο 30% και μεταφέροντας 17 εκατ. επιβάτες σε ετήσια βάση. Σε επίπεδο στόλου, η εταιρεία, η οποία σήμερα διαθέτει 75 αεροσκάφη, στοχεύει στη δημιουργία ενός στόλου με 110 αεροπλάνα.

Μάλιστα, όπως τόνισε η Αγγελική Συνοδινού, εμπορική διευθύντρια, GSA, LOT, πρωταρχικός στόχος της αεροπορικής είναι να επιστρέψει στα προ της πανδημίας αποτελέσματα του 2019. Στο πλαίσιο αυτό, η LOT Polish Airlines κινείται προς την κατεύθυνση προσαρμογής των προσφερόμενων υπηρεσιών και συστημάτων προς τους πελάτες και στοχεύει στην έναρξη συνεργασίας με το CPK (Central Communication Port), κίνηση η οποία θα επιτρέψει την ανάπτυξη του στόλου της LOT και τη βελτιστοποίηση των δρομολογίων του δικτύου. Στην ίδια λογική η εταιρεία επιδιώκει την ενίσχυση της επιχειρηματικής της θέσης στην αγορά τσάρτερ και την επίτευξη του στόχου της για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

H LOT Polish Airlines είναι ένας σύγχρονος αερομεταφορέας που συνδέει την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη με τον υπόλοιπο κόσμο. Ο πολωνικός αερομεταφορέας είναι μία από τις 12 μακροβιότερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο, καθώς μετρά 95 χρόνια λειτουργίας. Το εκτεταμένο δίκτυο πτήσεων της LOT συνδέει τη Βαρσοβία με αεροδρόμια στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αμερική και στην Ασία. Το 1973 πραγματοποιήθηκε η πρώτη υπερατλαντική πτήση της LOT προς Νέα Υόρκη.

Το προφίλ των Πολωνών

Ως προς τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των Πολωνών -οι οποίοι στην πλειονότητά τους (79%) επιλέγουν να κάνουν την κράτησή τους απευθείας από την ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρείας-, το 73% ταξιδεύει στην Αθήνα για αναψυχή, το 12% για επαγγελματικούς λόγους και το 13% για να επισκεφθεί φίλους και συγγενείς. Αντίστοιχα, ένα μεγάλο μερίδιο Ελλήνων, περί το 21% ταξιδεύει για επαγγελματικούς λόγους στην Πολωνία. Κατά μέσο όρο οι Πολωνοί πραγματοποιούν 4 ταξίδια σε ετήσια βάση, καθένα από τα οποία έχει διάρκεια 9 ημερών, εκ των οποίων τις 4-5 ημέρες παραμένουν στην ελληνική πρωτεύουσα.

Οι επιδόσεις του α’ τριμήνου

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών για το 2024, το α’ τρίμηνο του έτους η επιβατική κίνηση κατέγραψε άνοδο 16,5% σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2023 που ήταν η νέα χρονιά ρεκόρ για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας. Αντίστοιχα, οι πτήσεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» σημείωσαν αύξηση 12,8% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ενδεικτικό της ισχυρής δυναμικής του ΔΑΑ είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο Μάρτιος ξεπέρασε τα 2 εκατ. επιβάτες. Το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας έχει ένα ισχυρό δίκτυο με 102 προορισμούς στην Ευρώπη και για το 2024 το «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετρά 5 νέους προορισμούς (Σαγκάη, Βρέστη, Ανκόνα, Σεράγεβο και Σάρτζα), 7 αεροπορικές που προσγειώνονται για πρώτη φορά σε αυτό και 18 πρόσθετα δρομολόγια σε υπάρχουσες γραμμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v