Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νίκος Σταθόπουλος: Δεν υπάρχει ακόμα προσφορά για τη Nova

Ο σχεδιασμός για την αποεπένδυση από τη United Group και ποιες επιλογές είναι στο τραπέζι. Τέλος στα σενάρια για την εξαγορά της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ιντερ.

Νίκος Σταθόπουλος: Δεν υπάρχει ακόμα προσφορά για τη Nova

Για την υπόθεση της Nova τοποθετήθηκε μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners. Οπως είπε, «η Nova είναι μία επένδυση που έγινε πριν από 2,5 χρόνια. Ξεκινήσαμε αγοράζοντας μόνο τη Nova και μετά από ένα χρόνο που βγήκε η Wind προς πώληση, την εξαγοράσαμε.

Κάναμε τον δεύτερο μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό πάροχο, είμαστε χαρούμενοι για το εγχείρημα. Η κερδοφορία είναι 35-40% πάνω από όταν την αγοράσαμε. Το λέω διότι όταν εξαγοράσαμε τη Nova, δεν το κάναμε ως BC Partners, αλλά μέσω μια άλλης εταιρείας, της United Group, στην οποία επενδύσαμε προ 5ετίας. Η United έχει πάει εξαιρετικά, έχει 4πλασιάσει τον τζίρο και την κερδοφορία με EBITDA άνω του 1 δισ.  ευρώ. Είναι φυσιολογικό πως μετά από 5 χρόνια, ένα fund κοιτά να αποεπενδύσει.

Η Nova είναι σε αυτή την κατηγορία. Η διαδικασία έχει δύο δρόμους. Η αποεπένδυση από τη United ή η μερική αποεπένδυση από μερικές χώρες της United. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες. Είναι όμως πολύ νωρίς». 

Απαντώντας σε ερώτηση για τα όσα γράφονται για το CVC, ο κος Σταθόπουλος είπε πως το θέμα δεν τελειώνει σύντομα. «Διαβάζω κι εγώ τα δημοσιεύματα. Μαθαίνω πράγματα που δεν ξέρω, ποιοι είναι οι αγοραστές, ποια είναι τα τιμήματα. Δεν υπάρχει καμία προσφορά από τη CVC, δεν υπάρχει καν εκδήλωση ενδιαφέροντος από κανένα», σημείωσε.

«Πριν μια εβδομάδα οι τράπεζες έστειλαν Non-Disclosure Agreements (NDAs) σε πάνω από 30 εταιρείες και funds. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και μάλιστα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η Ελλάδα.

Εάν έχει ενδιαφέρον η CVC, ας το εκδηλώσει στις τράπεζες ή σε εμένα απευθείας».

Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Σταθόπουλος έβαλε τέλος στα σενάρια για αγορά την Ιντερ. «Πριν 3-4 χρόνια είχαμε εκδηλώσει ενδιαφέρον. Κάναμε ενδελεχές due diligence. Δεν μας ενδιαφέρει πλέον. Ο κλάδος των σπορ έχει μεγάλο ενδιαφέρον στο να φέρει θεσμικούς επενδυτές».

Η παγκόσμια οικονομία

Ο Νίκος Σταθόπουλος δήλωσε αισιόδοξος για την παγκόσμια οικονομία. «Την τελευταία "υπερδεκαετία" πέρασε πολλές κρίσεις (πανδημία, ενεργειακή κρίση).

Σε αυτή τη φάση, τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα είναι ο πληθωρισμός και τα επιτόκια. Απ’ ό,τι φαίνεται, αμφότερα έφτασαν στο μάξιμουμ και θα αρχίσουν να υποχωρούν. Βέβαια δεν θα πέσουν τόσο γρήγορα όσο πιστεύουν κάποιοι. Θα έχουμε λίγο μεγαλύτερο πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Εξήγησε ότι υπάρχει μεγάλη ρευστότητα. Μόνο τα private equities έχουν 3 τρισ. δολάρια αδιάθετα.

Αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές αναταραχές και την πολιτική. «Εδώ και 25 χρόνια που εργάζομαι, δεν έχω ξαναδεί τέτοια εικόνα. Εχουμε φέτος εκλογές που αφορούν πάνω από 50% του παγκόσμιου πληθυσμού καθώς και τους πολέμους.

Στην Ελλάδα επενδύουμε τα τελευταία 18 χρόνια πάνω από 6 δισ. ευρώ σε 5 διάφορους κλάδους. Σήμερα έχουμε τρεις εταιρείες: τη νέα Nova, ο δεύτερος μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός και συνδρομητικός πάροχος της χώρας, τα Pet City, leader στα είδη για κατοικίδια και η τρίτη, το Μητροπολιτικό Κολέγιο με τα ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Αυτές έχουν πάνω από 1 δισ. ευρώ έσοδα και πάνω από 4 χιλιάδες εργαζόμενους».

Εκτίμησε ότι «υπάρχουν τώρα ευκαιρίες στην Ελλάδα. Πέρασε η κρίση, δεν νομίζω ότι περίμενε κανείς ότι 5-6 χρόνια μετά η χώρα θα ήταν case study για το πώς άλλαξε. Γι' αυτό και βλέπουμε να έρχονται μεγάλες επενδύσεις από εταιρείες κολοσσούς, όχι μόνο funds».

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους, αναφέρθηκε στη φαρμακοβιομηχανία, στα τρόφιμα και στηντεχνολογία. «Κοιτάζω πρώτα εταιρείες με εξαγωγικό προφίλ. Επειτα κοιτάζω κλάδους που είναι πίσω σε σχέση με το εξωτερικό».

Οι παθογένειες της Ελλάδας έχουν ξεκινήσει να αντιμετωπίζονται, σημείωσε, αναφερόμενος στη γραφειοκρατία και την ψηφιοποίηση. «Υπάρχουν ακόμα καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη, στη γραφειοκρατία, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο. Δεν είναι ο βασικός λόγος που οι ξένοι επενδυτές διστάζουν να έρθουν στην Ελλάδα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v