Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica-Παγκρήτια: Το ύψος της ΑΜΚ, η κατανομή σε μετόχους και ο γρίφος του Tier ΙΙ

Περίπου στα 600 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το συνολικό ύψος της αύξησης κεφαλαίου. Πόσα εκτιμάται ότι θα εισφέρει ο κάθε μέτοχος. Τη Μεγάλη Εβδομάδα το τελικό πόρισμα της DBRS που κρίνει τις εγγυήσεις από τον Ηρακλή ΙΙΙ.

Attica-Παγκρήτια: Το ύψος της ΑΜΚ, η κατανομή σε μετόχους και ο γρίφος του Tier ΙΙ

Σε διπλό μέτωπο «δουλεύεται» η προετοιμασία για την εξυγίανση και την κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου του εν δυνάμει 5ου τραπεζικού πόλου με αιχμή τις Attica Bank και Παγκρήτια.

Ξεκινώντας από τον απώτερο στόχο, που είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του σχήματος που θα προκύψει από τη συγχώνευση των δύο τραπεζών και η οποία τοποθετείται χρονικά τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από τον τωρινό υπολογισμό το ύψος της ΑΜΚ θα κινηθεί στην περιοχή των 600 εκατ. ευρώ. Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι με τους τωρινούς υπολογισμούς (επί του παρόντος, διότι το εγχείρημα είναι δυναμικό), η κατανομή των κεφαλαίων που θα τοποθετήσουν στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου οι μέτοχοι διαμορφώνεται ως εξής:

  • Κεφάλαια ύψους 320 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα βάλει στην ΑΜΚ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σήμερα το ΤΧΣ ελέγχει το 72,5% της Αttica Βank.
  • Στο ποσό των 50 εκατ. ευρώ θα ανέλθει η συμμετοχή του e-ΕΦΚΑ. Ο ασφαλιστικός φορέας ελέγχει το 7,6% των μετοχών της Attica Βank.
  • Ποσό της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ ενδέχεται να βάλει το ελληνικό δημόσιο μέσω του Tier II, εφόσον αυτό μετατραπεί σε μετοχές. Πρόκειται για κρατική βοήθεια, που έλαβε η Αttica Βank, με έκδοση προνομιούχων μετοχών, κάνοντας χρήση του νόμου Αλογοσκούφη. Οι προνομιούχες αποπληρώθηκαν το 2019 με το ομολογιακό των 100 εκατ. ευρώ, που κάλυψε πάλι το Δημόσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το ζήτημα με τη μετατροπή του Tier II σε μετοχές ή όχι απασχολεί ήδη το δημόσιο, καθώς η όποια συμμετοχή του -στην περίπτωση που το ομόλογο μετατραπεί σε μετοχές- στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν πρέπει να θεωρηθεί κρατική στήριξη (state aid).
  • Σε ό,τι αφορά τη Thrivest Holding, οι ίδιοι υπολογισμοί φέρουν τη συμμετοχή της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στα επίπεδα των 180 εκατ. ευρώ.

Στόχος των εμπλεκόμενων πλευρών είναι ο λογαριασμός της αύξησης κεφαλαίου να μην ξεφύγει από τη ζώνη των 600 εκατ. ευρώ. Βέβαια, όλα θα εξαρτηθούν από τις ανάγκες του νέου σχήματος σε συνεννόηση με την τραπεζική εποπτική αρχή αλλά και τυχόν είσοδο και νέου επενδυτή στην ενιαία τράπεζα.

H DBRS και ο Ηρακλής

Στο μεσοδιάστημα, οι διοικήσεις των δύο τραπεζών (Αttica Βank και Παγκρήτια) αναμένουν το τελικό πόρισμα της DBRS, έτσι ώστε να εισηγηθούν στους μετόχους το ύψος των NPEs που θα ενταχθούν στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής ΙΙΙ.

Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το τελικό πόρισμα αναμένεται να παραδοθεί από την DBRS την επόμενη εβδομάδα. Πηγές με γνώση της διαδικασίας επισημαίνουν πως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές (μέτοχοι, διοικήσεις, οικονομικό επιτελείο, εποπτεία) επιδιώκουν και συμφωνούν στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των δύο τραπεζών με μείωση του δείκτη των NPEs κάτω από το 5%, ενδεχομένως και στο 3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v