Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ideal: Το σερί των κερδοφόρων deals και η «επόμενη μέρα»

Σημαντικές υπεραξίες για τον όμιλο από την πώληση της Three Cents καθώς και την επικείμενη μεταβίβαση της Αστήρ Βυτόγιαννης. Διαμορφώνει ισχυρό ταμείο για νέες εξαγορές.

Ideal: Το σερί των κερδοφόρων deals και η «επόμενη μέρα»
O πρόεδρος της Ideal, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου

Λέγεται πως σύμπτωση που επαναλαμβάνεται, παύει να είναι σύμπτωση και ενδεχομένως η φράση αυτή να ταιριάζει με το εγχείρημα του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου στο τιμόνι της Ideal.

Όταν πριν από περίπου τρία χρόνια ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου μεσολαβούσε προκειμένου να εισφερθούν στην τότε «περιφερειακή» Ideal οι εταιρείες Three Cents και Αστήρ Βυτόγιαννης, με σκοπό η εισηγμένη να μετατραπεί σε ένα πολυμετοχικό private equity, λίγοι μπορούσαν να προβλέψουν τις θετικές εξελίξεις που θα ακολουθούσαν.

Η Three Cents, που είχε αποκτηθεί έναντι περίπου 15 εκατ. ευρώ, πουλήθηκε στην Coca-Cola HBC προς 45,9 εκατ. ευρώ.

Η Αστήρ Βυτόγιαννης, με κόστος κτήσης χαμηλότερο των 50 εκατ. ευρώ, ανακοινώθηκε χθες ότι θα πουληθεί στην Guala Closures με μια επιχειρηματική αξία (enterprise value) 136 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που με βάση τον καθαρό δανεισμό της Αστήρ Βυτόγιαννης στα 15 εκατ. ευρώ, θα οδηγήσει σε μια κερδοφορία άνω των 60 εκατ. ευρώ.

Μιλάμε για πολύ υψηλές αποδόσεις, σε διάστημα μόλις λίγων ετών.

Η Ideal όμως δεν προχώρησε μόνο σε πωλήσεις θυγατρικών της αλλά και σε νέες επενδύσεις. Για παράδειγμα απέκτησε το 100% των μετοχών της (εισηγμένης τότε) Byte Computer προς 55 εκατ. ευρώ και μάλιστα ένα τμήμα αυτών καταβλήθηκε όχι σε μετρητά αλλά με την έκδοση νέων μετοχών. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, με βάση τις εξελίξεις στον κλάδο της πληροφορικής και τις συγκριτικές αποτιμήσεις άλλων εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, η τρέχουσα αξία της Byte Computer υπολογίζεται πως είναι σήμερα σαφώς υψηλότερη από το τίμημα της εξαγοράς της.

Επίσης, πέρυσι αποκτήθηκε το σύνολο των μετοχών των Αττικών Πολυκαταστημάτων έναντι 100 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων δόθηκε με τη μορφή μετοχών.

Η «επόμενη μέρα»

Με βάση τις λογιστικές καταστάσεις της Ideal, ο εισηγμένος όμιλος έκλεισε το 2023 με ίδια κεφάλαια 146,32 εκατ. ευρώ και με συνολικό δανεισμό 228,8 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του εταιρικού ομολόγου που εκδόθηκε στα τέλη της περυσινής χρονιάς και διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, χωρίς να υπολογίζονται οι υποχρεώσεις από μισθώσεις), ενώ παράλληλα διέθετε μετρητά 155,45 εκατ. ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για έναν καθαρό δανεισμό της τάξεως των 73,4 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται κάποιες τοποθετήσεις της Ideal σε δεσμευμένες καταθέσεις και χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Μετά λοιπόν από τη δρομολογούμενη πώληση της Αστήρ Βυτόγιαννης έναντι επιχειρηματικής αξίας (enterprise value) κοντά στα 136 εκατ. ευρώ, όλα δείχνουν πως η Ideal θα διαθέτει ισχυρό θετικό καθαρό ταμείο (μετρητά περισσότερα από το σύνολο των δανειακών της υποχρεώσεων) και πολύ υψηλότερο ποσό διαθεσίμων προκειμένου να προχωρήσει σε νέες εξαγορές εταιρειών.

Ζητούμενο βέβαια αποτελεί το κατά πόσο θα συνεχιστεί και στο μέλλον το ήδη πολύ επιτυχημένο ιστορικό (track record) της Ideal στο μέτωπο των επιχειρηματικών deals. Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει κατά το παρελθόν ο πρόεδρος της Ideal Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, ένα deal χρειάζεται πολύ μεγάλη προεργασία προκειμένου να επιτύχει και επιδίωξη είναι η συναλλαγή να γίνει σε ένα δίκαιο τίμημα, έτσι ώστε να ικανοποιηθεί ο πωλητής και ο αγοραστής να κερδίσει από την προστιθέμενη αξία που μπορεί να δώσει ο ίδιος στην εταιρεία.

Επί του παρόντος, ωστόσο, η Ideal πέρα από το θετικό καθαρό της ταμείο, δραστηριοποιείται τόσο στον κλάδο της τεχνολογίας (στην κυβερνοασφάλεια μέσω της Adacom, στα έργα λογισμικού του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μέσω της Byte Computer, στον χώρο των ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών μέσω της Ideal Electronics), όσο και στο κομμάτι των λιανικών πωλήσεων μέσω των Αττικών Πολυκαταστημάτων.

Το 2023 η προς πώληση Αστήρ Βυτόγιαννης μαζί τη θυγατρική της Coleus σημείωσαν πωλήσεις ύψους 75 εκατ. ευρώ, προσαρμοσμένο EBITDA 19 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη 16 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v