Jumbo: Βλέπει στο βάθος επέκταση σε νέες αγορές

Υψηλές επιδόσεις αλλά και διατήρηση των πιέσεων από κόστη στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα αυξημένα ασφάλιστρα. Η στρατηγική για τη συνέχεια της αλυσίδας με ορίζοντα τα «500 χρόνια» και η επόμενη μέρα. Η τοποθέτηση του CEO για το placement.

Jumbo: Βλέπει στο βάθος επέκταση σε νέες αγορές

Πωλήσεις και ανάλογη αύξηση καθαρής κερδοφορίας αυξημένες κατά 8%-10% διατηρεί για το 2024 ο όμιλος της Jumbo, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου κ. Α. Βακάκη, ο οποίος στο περιθώριο της χθεισινής τακτικής γ.σ. επανέλαβε ότι παραμένει συντηρητικός εξαιτίας των πιέσεων που δέχεται η εταιρεία από το αυξημένο μεταφορικό κόστος.

Αν και επιφυλάχθηκε να αναθεωρήσει εκτιμήσεις μετά τον Ιούνιο, παραδεχόμενος πως έως σήμερα οι πωλήσεις και στις 4 αγορές δραστηριότητας συνεχίζουν να είναι ισχυρές, ο ίδιος επανέλαβε πως η διατήρηση της διαταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα (εξαιτίας του πολέμου στη Μ. Ανατολή) αλλά και σειρά παραγόντων κόστους (από τον πληθωρισμό έως τα ασφάλιστρα) δημιουργούν συνθήκες ανησυχίας.

Ειδικότερα στην Κύπρο, που είναι πιο κοντά στην εμπόλεμη ζώνη και επωμίζεται επιπτώσεις στην τουριστική της κίνηση, επιταχύνεται η ανάπτυξη του νέου καταστήματος Jumbο στη Λευκωσία, ώστε να ανοίξει πριν από τον Σεπτέμβριο. Στη Ρουμανία αναμένεται η προσθήκη δύο καταστημάτων μέχρι το τέλος του έτους σε Τιμισοάρα και Βουκουρέστι. Πρόκειται για αγορά διπλάσια σε μέγεθος από την Ελλάδα και επομένως η Jumbο έχει προοπτικές να κερδίσει μερίδιο, γι’ αυτό και επεκτείνει σταθερά το δίκτυό της με 2-3 καταστήματα ανά έτος.

Στο Ισραήλ, όπου ο όμιλος διατηρεί συμφωνία franchise, o κ. Βακάκης ανέφερε πως ενάντια στις συνθήκες ο συνεργάτης Fox Group αναμένεται να δημιουργήσει δεύτερο κατάστημα με προϊόντα Jumbο.

Στο πλαίσιο των συντηρητικών προβλέψεων, ο κ. Βακάκης προανήγγειλε επίσης πως προτίθεται να διατηρήσει κεφάλαια από το ισχυρό ταμείο του ομίλου, ως κάλυψη μελλοντικών κινδύνων, παρά να πληρώσει αυξημένα ασφάλιστρα. Σημείωσε πως σήμερα οι νέες ασφαλιστικές καλύψεις απαιτούν αυξήσεις έως και 25%.

Επενδύσεις

Ο κ. Βακάκης, ερωτηθείς, επανέλαβε πως η τοποθέτηση στην Trade Estates του ομίλου Φουρλή αποτελεί μια συμβολική κίνηση, που αποσκοπεί επιπλέον στη διαμόρφωση μιας προνομιακής σχέσης για την εύρεση καταστημάτων του δικτύου καταστημάτων στο μέλλον.

Εκτίμησε δε πως σε βάθος χρόνου ο όμιλος ενδέχεται να επεκταθεί σε όμορες αγορές μικρότερου μεγέθους όπως η Κροατία ή η Σλοβενία, αφού ωστόσο ολοκληρώσει το πλάνο επέκτασης στις υφιστάμενες αγορές.

Αναφερόμενος στο μέλλον του ομίλου, υπογράμμισε πως στόχος είναι οι επιχειρήσεις να έχουν ορίζοντα «500 χρόνων» και πως ο ίδιος, αν και παραμένει στο «τιμόνι» της εταιρείας, οφείλει να διαμορφώσει μια απλούστερη δομή, ώστε να αναλάβει κάποια στιγμή στο μέλλον ο επόμενος επικεφαλής.

Σε ό,τι αφορά το πρόσφατο placement μετοχών, υπενθύμισε πως επρόκειτο για τακτική που είχε ακολουθήσει και στο παρελθόν, και υπογράμμισε πως δεν αποτελεί ένδειξη αποχώρησης αλλά τουναντίον ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στην Jumbο, καθώς οι μετοχές αγοράστηκαν από ισχυρά διεθνή χαρτοφυλάκια με πολύχρονη παρουσία στο μετοχικό της κεφάλαιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v