Ούριος άνεμος πνέει στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας για τις deep tech startups (νεοφυείς επιχειρήσεις που βασίζονται σε βαθιά επιστημονική ή τεχνολογική καινοτομία), καθώς υπάρχει έντονη επενδυτική κινητικότητα. Ειδικότερα, έχουν δημιουργηθεί νέα funds, ενώ άλλα έχουν νέες επενδύσεις στα σκαριά.
Συγχρόνως, υπάρχουν επενδυτικά σχήματα που βρίσκονται σε διαδικασία άντλησης κεφαλαίων που αναμένεται να φτάσουν μέχρι και τα 100 εκατ. ευρώ.
Blue Dome Capital
Μια αντίστοιχη περίπτωση είναι το Blue Dome Capital, το οποίο στοχεύει να επενδύσει σε deep tech εταιρείες, οι οποίες συνδυάζουν εμπορικές και αμυντικές εφαρμογές (dual use).
Με την αρχική του μορφή το fund ιδρύθηκε το 2019, όμως η μορφή αυτή ενδέχεται να αλλάξει. Μιλώντας στο Euro2day.gr ο Managing Partner του Blue Dome Capital, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, αποκάλυψε πως το fund βρίσκεται σε διαδικασία άντλησης κεφαλαίων.
«Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί το πρώτο κλείσιμο μέσα στο δεύτερο με τρίτο τρίμηνο του 2026 περίπου στα 60 εκατομμύρια ευρώ και να φτάσουμε τα 100 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου ή αρχές του επόμενου», δήλωσε ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου το fund έχει ήδη κάνει κάποιες επενδύσεις. «Έχουμε κάνει ήδη κάποιες επενδύσεις με δικά μας κεφάλαια και κεφάλαια από τον κύκλο μας, οι οποίες είναι και οι 3 deeptech», σχολίασε o κ. Παπακωνσταντίνου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Managing Partner του Blue Dome Capital προχώρησε σε μια σημαντική διάκριση αναφορικά με το ποιες εταιρείες μπορούν να χαρακτηριστούν ως deep tech. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο η διάκριση προκύπτει από δύο διαφορετικά επίπεδα ερωτήσεων.
Για παράδειγμα στις περισσότερες startups τεχνολογίας, τα βασικά ζητήματα αφορούν την υλοποίηση και την εμπορική αξιοποίηση: αν η ομάδα μπορεί να εκτελέσει την ιδέα και αν υπάρχει πραγματική ζήτηση από την αγορά. Σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται για τεχνολογία, αλλά όχι απαραίτητα για deep tech.
Στο deep tech, όμως, το πρώτο και πιο κρίσιμο ερώτημα είναι το αν η ίδια η τεχνολογία λειτουργεί στην πράξη.
Ακόμα, όπως επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου το στάδιο ανάπτυξης των εταιρειών που σκοπεύει να επενδύσει το Blue Dome θα είναι seed και πιθανόν Series A. Στόχος του είναι να κάνει 30 συνολικά επενδύσεις, ενώ για περίπου το ένα τρίτο αυτών προβλέπονται και συμπληρωματικές επενδύσεις (follow-on), οι οποίες ενδέχεται να φτάσουν έως το στάδιο Series B. Για την ακρίβεια προβλέπονται περίπου 12 επιπλέον follow-on επενδύσεις.
Επιπροσθέτως, το μέσο ποσό ανά επένδυση (ticket) υπολογίζεται περίπου στα 800.000 ευρώ, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον του Blue Dome επικεντρώνεται γεωγραφικά σε όλο τον διάδρομο από την Πολωνία μέχρι την Κύπρο.
Metavallon II
Έπειτα, υπάρχει το Metavallon II, το δεύτερο fund της Metavallon VC, το οποίο έχει 36 εκατομμύρια ευρώ υπό διαχείριση.
Όπως δήλωσε στο Euro2day.gr o Γιώργος Καράντωνης, Partner της Metavallon VC, «το δεύτερο fund προσανατολίζεται σε αυτό που λέμε deeper tech, δηλαδή στο φάσμα που ξεκινάει από την αξιοποίηση υφιστάμενων σύγχρονων τεχνολογιών με έναν ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο μέχρι το deep tech. Και όσο πιο deep tech και IP υπάρχει σε ένα project, σε μια ομάδα, σε μια καινούργια εταιρεία, τόσο και εμείς μπορούμε να δούμε την συγκεκριμένη επένδυση σε αρκετά πρώιμο στάδιο, ενώ όσο πιο "ελαφριά" είναι η τεχνολογία τόσο θα θέλαμε να δούμε ισχυρότερη εμπορική δυναμική για να αποφασίσουμε να επενδύσουμε στην συγκεκριμένη εταιρεία».
To Metavallon II έχει επενδύσει μέχρι στιγμής σε 7 εταιρείες, ενώ σύμφωνα με τον κ. Καράντωνη υπάρχουν δύο ακόμα επενδύσεις που είναι σε φάση τελικής διαπραγμάτευσης και υλοποίησης. Ο τελικός στόχος είναι γύρω στις 20-25 επενδύσεις, με το μέσο ticket είναι από 800.000 ευρώ μέχρι 1,5 εκατ. ευρώ.
Brain Gain Fund
Από την άλλη η Metavallon VC λάνσαρε πρόσφατα και το Brain Gain Fund που προσανατολίζεται deep tech εταιρείες σε σε επίπεδο pre-seed, με συνολικό στόχο κεφαλαίου ύψους 6 εκατ. ευρώ. Το μέσο ticket από το συγκεκριμένο fund κινείται γύρω στα 300.000 με 400.000 ευρώ, ενώ ο στόχος είναι να γίνουν γύρω στις 10 με 15 επενδύσεις.
Elbridge Capital Fund I
Στην συνέχεια, υπάρχει το Elbridge Capital Fund I, το αποτελεί επενδυτικό κεφάλαιο κλειστού τύπου, συνολικού ύψους €24 εκατ., το οποίο συστάθηκε τον Ιούλιο του 2024 και διαχειρίζεται η Elbridge Capital Management. Στο Fund συμμετέχουν η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) ως βασικός θεσμικός επενδυτής, καθώς και λοιποί θεσμικοί επενδυτές.
Το Fund έχει ως αντικείμενο την παροχή μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης, διάρκειας τριών έως πέντε ετών, προς ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με επενδύσεις που κυμαίνονται από €1 εκατ. έως €3,5 εκατ. ανά συναλλαγή. Η στρατηγική του εστιάζει στην κάλυψη ενδιάμεσων κεφαλαιακών αναγκών ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, το κεφάλαιο που προσφέρει λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις υφιστάμενες τραπεζικές ή άλλες πηγές κεφαλαίου, καλύπτοντας το ενδιάμεσο χρηματοδοτικό κενό που συχνά αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη φάση ανάπτυξης. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου 8 έως 12 εταιρειών με προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης.
Το Fund εξειδικεύεται σε λύσεις mezzanine finance, οι οποίες υποστηρίζουν είτε την οργανική επέκταση των επιχειρήσεων είτε την υλοποίηση στρατηγικών συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Με τη χρήση ευέλικτων χρηματοοικονομικών εργαλείων, το Fund επενδύει σε ελληνικές ΜμΕ με θετικές και επαναλαμβανόμενες ταμειακές ροές, ανεξαρτήτως κλάδου και δραστηριότητας.
«Πιστεύουμε ότι οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαθέτουν σημαντική δυναμική ανάπτυξης, αλλά συχνά στερούνται της κατάλληλης κεφαλαιακής ευελιξίας για να υλοποιήσουν τα στρατηγικά τους σχέδια.
Στόχος μας στο Elbridge Capital Fund I είναι να λειτουργούμε ως στρατηγικός εταίρος, παρέχοντας όχι μόνο κεφάλαια, αλλά και δομημένες λύσεις που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν με ισχυρά θεμέλια και μακροπρόθεσμη προοπτική», δήλωσε στο Euro2day.gr ο Managing Partner του Elbridge Capital, Ανδρέας Ματόπουλος.
Corallia Ventures
Τέλος, ένα ακόμα fund που εξειδικεύεται στις deep tech εταιρείες είναι το Corallia Ventures που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2024 και έχει υπό διαχείριση 22,5 εκατ. ευρώ.
«Το πρώτο ticket είναι 300.000, ενώ μπορούμε να ξανακάνουμε follow-on επένδυση. Η πρώτη μας επένδυση γίνεται συνήθως σε αυτό που λέμε pre seed. Και το follow-on συνήθως είναι seed. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να επενδύσουμε με κάποιον άλλον, δηλαδή μέσω συμμετοχής σε κοινοπρακτικό σχήμα (syndication) με κάποιον άλλον επενδυτή», εξήγησε μιλώντας στο Euro2day.gr ο δρ. Jorge-A. Sanchez-P., Partner στην Corallia Ventures TT.
Το είδος των επιχειρήσεων που προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον του fund αφορά startups που αναπτύσσουν τεχνολογία αιχμής (state-of-the-art). Πρόκειται συνήθως για λύσεις που βασίζονται σε πολυετή έρευνα, την οποία έχουν αναπτύξει οι ιδρυτές μέσα από την ενασχόλησή τους σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εταιρείες αυτές μπορεί να προκύπτουν και ως spin-offs από εταιρικούς οργανισμούς.
Μέχρι στιγμής, το Corallia Ventures έχει κάνει 4 επενδύσεις (ALTHEXIS, Phosprint,Tacid, Bitloops).
«Ο στόχος είναι στην επενδυτική περίοδο που θα λήξει προς τα τέλη του 2028 να επενδύσουμε σε 30 εταιρείες. Αυτή την περίοδο έχουμε ήδη 7 ακόμα που είμαστε κοντά στο να ολοκληρώσουμε την επένδυση», επισήμανε ο δρ. Jorge-A. Sanchez-P.