Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί διασπάται η Shop & Trade

Μεταφέρει σε νέα εταιρεία το συγκρότημα γραφείων στον Ταύρο, μαζί με δανεισμό 18,5 εκατ. Η αποτίμηση των ακινήτων, η καθαρή θέση των 18,24 εκατ. και τι σηματοδοτεί η κίνηση.

Γιατί διασπάται η Shop & Trade

Ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 36,6 εκατ. ευρώ, ένας ομολογιακός δανεισμός άνω των 18,5 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 18,24 εκατ. ευρώ βγαίνουν από τον ισολογισμό του εμπορικού βραχίονα της Shop & Trade και περνούν σε ξεχωριστή εταιρική οντότητα.

Η εταιρεία, γνωστή κυρίως από τη δραστηριότητά της στη διανομή και λιανική επώνυμων brands μόδας, ολοκλήρωσε τη μερική διάσπαση του κλάδου εκμετάλλευσης επαγγελματικών ακινήτων γραφείων και την εισφορά του στη νεοσύστατη Shop & Trade Εκμετάλλευσης Ακινήτων Α.Ε., με διακριτικό τίτλο «Shop & Trade Ακίνητα Α.Ε.».

Στην «καρδιά» της συναλλαγής βρίσκεται το ιδιόκτητο συγκρότημα της Shop & Trade στον Ταύρο, επί της Πειραιώς 222. Το οικόπεδο έχει συνολική επιφάνεια 5.409,52 τ.μ. και πριν από την αναπροσαρμογή εμφανιζόταν με αξία κτήσης 7,977 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση ανεβάζει την εκτιμώμενη αξία του στα 11,003 εκατ. ευρώ.

Πάνω σε αυτό βρίσκεται συγκρότημα γραφείων με δύο υπόγεια, αποτελούμενο από τρία τετραώροφα κτίρια, Κ1, Κ2 και Κ3, συνολικής επιφάνειας 20.555,02 τ.μ..

Η συνολική αποτίμηση γης και κτιρίων φθάνει τα 36,6 εκατ. ευρώ, με την αξία των κτιριακών εγκαταστάσεων να προσδιορίζεται στα 25,597 εκατ. ευρώ και της γης στα 11,003 εκατ. ευρώ. Για την αποτίμηση χρησιμοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, η μέθοδος προεξοφλημένων ταμειακών ροών, με WACC 7,92% και capitalization rate 8%.

Σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης, υπάρχει σύμβαση μίσθωσης για 7.061 τ.μ. γραφείων, βοηθητικών χώρων και δέκα θέσεων στάθμευσης, με διάρκεια έως τον Μάρτιο του 2036. Υπάρχει επίσης δεύτερη εμπορική μίσθωση 520 τ.μ. γραφείων και πέντε θέσεων στάθμευσης, η οποία λήγει τον Νοέμβριο του 2027.

Για τους κενούς χώρους, οι εκτιμητές χρησιμοποίησαν ενδεικτικές τιμές που φθάνουν έως τα 18,50 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα για γραφεία τέταρτου ορόφου, 18 ευρώ στον τρίτο και 17,50 ευρώ στον δεύτερο, με χαμηλότερες τιμές για ημιώροφο και υπόγεια. Για τις θέσεις στάθμευσης η παραδοχή φθάνει τα 80 ευρώ τον μήνα για αυτοκίνητο.

Μαζί με το ακίνητο περνά και χρέος 18,5 εκατ. Η νέα εταιρεία, παίρνει μαζί της και το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης που το συνοδεύει. Στις 30 Νοεμβρίου 2025 ο κλάδος εμφάνιζε συνολικό ενεργητικό 36,792 εκατ. ευρώ.

Η Shop & Trade Ακίνητα Α.Ε. συστήνεται με μετοχικό κεφάλαιο 4,8 εκατ. ευρώ, διαιρεμένο σε 960.000 μετοχές ονομαστικής αξίας 5 ευρώ.

Η διάσπαση γίνεται με απόδοση των μετοχών της νέας εταιρείας στους υφιστάμενους μετόχους της Shop & Trade δηλαδή μεταξύ Γεωργίου Σουρανάκη και Μαριάννας Φούντα, με ποσοστό 50% έκαστος

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο