Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλ. Κρήτης: Αναμένει κέρδη 9-10 εκατ. € το 2008

Πωλήσεις της τάξης των 145 - 150 εκατ. ευρώ και ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ύψους 9 - 10 εκατ. ευρώ αναμένει για την τρέχουσα χρήση η Πλαστικά Κρήτης.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Πλ. Κρήτης: Αναμένει κέρδη 9-10 εκατ. € το 2008
Πωλήσεις της τάξης των 145 - 150 εκατ. ευρώ και ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ύψους 9 - 10 εκατ. ευρώ αναμένει για την τρέχουσα χρήση η Πλαστικά Κρήτης, η οποία έκλεισε το 2007 με πωλήσεις 138 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 9,1 εκατ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση των επενδύσεων που διενεργήθηκαν το 2007 στο βασικό εργοστάσιο του ομίλου, στο Ηράκλειο Κρήτης, επιτρέπουν στην Πλαστικά Κρήτης με αυξημένη δυναμικότητα να στοχεύει στην κατάκτηση νέων αγορών. Ήδη, εντός του Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της γραμμής παραγωγής για μαύρα masterbatches στο εργοστάσιο Ηρακλείου.

Ταυτόχρονα, για τη διετία 2008 - 2009 προγραμματίζονται η επέκταση του εργοστασίου Πολωνίας και η εγκατάσταση 2 νέων γραμμών παραγωγής, η κατασκευή νέου εργοστασίου στη Ρουμανία, η αγορά ή ενοικίαση νέου χώρου παραγωγής στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας και νέα γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο της Σαγκάης. Επενδύσεις εκσυγχρονισμού γίνονται επίσης στο εργοστάσιο της Γαλλίας.

Κατά τη διάρκεια του 2007 υλοποιήθηκε σειρά από επενδύσεις στην Ελλάδα, με σημαντικότερες την εγκατάσταση μεγάλης γραμμής παραγωγής masterbatches στο Ηράκλειο, το κέντρο logistics στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου (στη Θεσσαλονίκη) και μία νέα γραμμή πλυντηρίων στη μονάδα ανακύκλωσης πλαστικών για αύξηση της δυναμικότητας.

Η Πλαστικά Κρήτης έκλεισε το 2007 με ενοποιημένες πωλήσεις 138 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 33,9% σε σχέση με τα 103 εκατ. ευρώ του 2006, ενώ οι πωλήσεις της μητρικής αυξήθηκαν από 77 σε 94 εκατ. ευρώ (αύξηση 21,2%).

Το μικτό περιθώριο σε επίπεδο ομίλου μειώθηκε στο 19,23% από 23,17% ως αποτέλεσμα της αύξησης των πρώτων υλών αλλά και από τα αυξημένα κόστη της Polyane. Η αύξηση των πωλήσεων προήλθε τόσο από οργανική ανάπτυξη όλων των εταιριών του ομίλου όσο και από τις εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη του 2006 στη Γαλλία και στη Ρωσία.

Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 9,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 15% σε σχέση με το 2006. Μέρος, πάντως, των κερδών προέρχεται από έκτακτα κέρδη λόγω πώλησης μειοψηφικής συμμετοχής σε εταιρία του εξωτερικού από τη θυγατρική Guinemont BV και από υπεραξία που προέκυψε από την εξαγορά των εταιριών Polyane & Prolene στη Γαλλία. Τα κέρδη μετά τους φόρους της μητρικής διατηρήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2006, στο ύψος των 6,7 εκατ. ευρώ.

Όλες οι κατηγορίες προϊόντων (αγροτικά φύλλα, masterbatches, σωλήνες, γεωμεμβράνες και προϊόντα ανακύκλωσης) εμφάνισαν θετικό αποτέλεσμα, με τα αγροτικά φύλλα και τα masterbatches καθώς και την αιολική ενέργεια να συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v