Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λ. Λαυρεντιάδης: Η καινοτομία θέλει ...σύστημα

Την δημιουργία Εθνικού Συστήματος Καινοτομίας προκειμένου η Ελλάδα να ακολουθήσει τις εξελίξεις που συντελούνται στο διεθνές περιβάλλον πρότεινε από το βήμα του Economist ο πρόεδρος της Alapis κ. Λ. Λαυρεντιάδης.  

Λ. Λαυρεντιάδης: Η καινοτομία θέλει ...σύστημα
Την δημιουργία Εθνικού Συστήματος Καινοτομίας προκειμένου η Ελλάδα να ακολουθήσει τις εξελίξεις που συντελούνται στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον πρότεινε από το βήμα του Economist ο πρόεδρος της Alapis κ. Λ. Λαυρεντιάδης.
 
Ο γνωστός επιχειρηματίας, αφού υπογράμμισε την σημασία των επενδύσεων έρευνας και ανάπτυξης για την ελληνική επιχειρηματικότητα, εισηγήθηκε ότι απαιτείται η δημιουργία ενός συστήματος το οποίο να αποτελείται από θεσμούς έρευνας και ανάπτυξης, διεπιχειρησιακές σχέσεις, διασυνδέσεις χρηστών και παραγωγών, συστήματα κινήτρων και εργασιακών σχέσεων, καθώς και κυβερνητικές πολιτικές και θεσμούς.

Η υιοθέτηση και ενεργοποίηση ενός τέτοιου συστήματος θα αποτελέσει το έναυσμα για τη δημιουργία ενός εθνικού, περιφερειακού, τοπικού περιβάλλοντος, το οποίο θα λειτουργεί ως εκκολαπτήριο για νέες τεχνολογίες, νέους βιομηχανικούς κλάδους, νέα προϊόντα και συστήματα παραγωγής.

Αν συμβούν τα παραπάνω, η Ελλάδα θα αποτελέσει τη χωροταξική βάση των συγκεντρώσεων των φορέων έρευνας και τεχνολογίας, ώστε να δημιουργούν, να απορροφούν, να ολοκληρώνουν την καινοτομία και να τη μετασχηματίζουν σε οικονομική ανάπτυξη. Ανάπτυξη, η οποία θα τεκμηριώνεται, είτε σε όρους ποσοτικούς (απασχόληση, προσφορά θέσεων εργασίας), είτε σε όρους ποιοτικούς (ενδογενής βιομηχανία εντάσεως τεχνολογίας, ένταση καινοτομικών δραστηριοτήτων).

Ο κ. Λ. Λαυρεντιάδης αναφέρθηκε στην εμπειρία του ομίλου Λαυρεντιάδη υπογραμμίζοντας ότι η άντληση τεχνογνωσίας και δωρεάν γνώσης από τους πολυεθνικούς του συνεργάτες πέτυχε να αναλάβει σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων τους στην περιοχή της Ν. Α Ευρώπης και παράλληλα να αναπτύξει το δικό του ερευνητικό σκέλος.
 
«Ξεκινώντας από ένα απλό συνεργάτη πολυεθνικών με πωλήσεις 8 εκατομμύρια ευρώ το 2000 ο όμιλος θα έχει το 2008 πωλήσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη άνω των 240 εκατομμύρια ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαυρεντιάδης.

Σημείωσε δε ότι ο όμιλος του κατέχει μία θέση μεταξύ των 5 κορυφαίων εταιρειών στον κόσμο, οι οποίες παράγουν ρητίνες για επιστρώματα πούδρας (καινοτόμο οικολογικό προϊόν με τεράστια ζήτηση) συμπληρώνοντας ότι στον όμιλο απασχολούνται σήμερα 50 άτομα στον τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v