Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alapis: Σε ποια χαρτοφυλάκια πήγαν οι μετοχές

Στα χαρτοφυλάκια των Fortis, Santander και Commerzbank κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, περί το 80% της διάθεσης των 137.377.968 μετοχών Alapis που πούλησε την Παρασκευή ο βασικός της μέτοχος κ. Λ. Λαυρεντιάδης.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Alapis: Σε ποια χαρτοφυλάκια πήγαν οι μετοχές
Στα χαρτοφυλάκια των Fortis, Santander και Commerzbank κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, περί το 80% της διάθεσης των 137.377.968 μετοχών Alapis (το 14% του μετοχικού κεφαλαίου της)  που πούλησε την περασμένη Παρασκευή ο βασικός της μέτοχος κ. Λ. Λαυρεντιάδης.

Οι τρεις τράπεζες, οι οποίες αποτελούν τους μεγαλύτερους μετόχους των εταιριών του κ. Λ. Λαυρεντιάδη κατά τα τελευταία χρόνια (ήταν ήδη μέτοχοι της Alapis), απορρόφησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, περί το 11% από το 14% των μετοχών της Alapis που πουλήθηκαν από τον βασικό της μέτοχο. Το υπόλοιπο 3% της διάθεσης απορροφήθηκε από έξι - επτά ευρωπαϊκά χαρτοφυλάκια πελάτες της Sal Oppenheim.

Εφόσον οι πληροφορίες ευσταθούν, οι δύο εξ αυτών θα ανακοινώσουν εντός των προσεχών ημερών ότι κατέχουν έκαστος πάνω από το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, ενώ ο τρίτος θα ανακοινώσει την κατοχή ποσοστού υψηλότερου του 10%.

Fortis, Santander και Commerzbank την ίδια ημέρα (σ.σ. Παρασκευή 9/5) πούλησαν τις μετοχές Νεοχημικής που κατείχαν στο Carlyle Group εξασφαλίζοντας ιδιαίτερα υψηλή απόδοση καθώς ήταν οι μεγαλύτεροι και παλαιότεροι μέτοχοι μετά την οικογένεια Λαυρεντιάδη.

Τα υψηλά κέρδη που αποκόμισαν από την επένδυσή τους στη Νεοχημική εξηγούν την τοποθέτηση επιπλέον κεφαλαίων της τάξης των 210 εκατ. ευρώ για την αγορά 11% ακόμη (αθροιστικά) του μετοχικού κεφαλαίου της Alapis. Η επένδυσή τους εκτιμάται ότι θα έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα όπως ακριβώς και στη Νεοχημική.

Υπό το πρίσμα αυτό εξηγείται πιθανώς και το discount με το οποίο πουλήθηκε το 14% από τον κ. Λαυρεντιάδη, καθώς η μεταβίβαση του πακέτου διενεργήθηκε στο 1,90 ευρώ με την τιμή της μετοχής να κλείνει τη συνεδρίαση της Παρασκευής στα 2,10 ευρώ, αμετάβλητη σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση.

Σημειώνεται ότι οι τρεις τράπεζες διαθέτουν το πλεονέκτημα να εμφανίζουν από τις αρχές του έτους θετικό ισοζύγιο εισροών - εκροών στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια, χάρη στις σχέσεις τους με κρατικούς επενδυτικούς οργανισμούς πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v