Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ideal: Η ΑΜΚ και οι κρίσιμες ισορροπίες

Αύξηση κεφαλαίου ύψους 15,64 εκατ. ευρώ δρομολογεί η Ideal, εκδίδοντας 4 νέες κοινές μετοχές για κάθε μία παλαιά, κοινή ή προνομιούχο, προς 1,44 ευρώ ανά μετοχή.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Ideal: Η ΑΜΚ και οι κρίσιμες ισορροπίες
Αύξηση κεφαλαίου ύψους 15,64 εκατ. ευρώ (μεγαλύτερη από το ύψος της κεφαλαιοποίησής της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας!) δρομολογεί η Ideal, εκδίδοντας 4 νέες κοινές μετοχές για κάθε μία παλαιά, κοινή ή προνομιούχο, προς 1,44 ευρώ ανά μετοχή.

Προορισμός των κεφαλαίων αυτών είναι:

• Η εξόφληση δανείου προς τη Citibank ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.
• Η εξασφάλιση κεφαλαίων κίνησης για την ανάπτυξη των πωλήσεων, για τη μείωση της εξάρτησης από τους προμηθευτές και για ενδεχόμενη καταβολή αποζημιώσεων σε δικαστικές διεκδικήσεις τρίτων (για το θέμα αυτό έχουν ήδη σχηματιστεί προβλέψεις 2 εκατ. ευρώ).

Εκτός από το δάνειο της Citibank, η Ideal είχε υποχρεώσεις προς την Κύπρου Factors ύψους 3,8 εκατ. ευρώ, λόγω προεξόφλησης απαιτήσεων της θυγατρικής της που δραστηριοποιείται στην εμπορία ηλεκτρονικών υπολογιστών και λοιπών ειδών πληροφορικής.

Ο δανεισμός λοιπόν μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλος, ωστόσο το πρόβλημα έγκειται στις μεγάλες οφειλές προς τους προμηθευτές της (19,7 εκατ. στις 31/3/2008) σε μια αγορά που χαρακτηρίζεται από μικρά περιθώρια κέρδους, κίνδυνο επισφαλειών και μεγάλα περιθώρια πίστωσης.

Το κρίσιμο όριο των 10 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Ideal, «το κεφάλαιο κίνησης σε ενοποιημένο επίπεδο δεν επαρκεί για την κάλυψη των τρεχουσών δραστηριοτήτων υπό τις παρούσες συνθήκες» και επίσης αν από τη δρομολογούμενη ΑΜΚ «αντληθούν λιγότερα από 10 εκατ. ευρώ, τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η εταιρία να μην είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της σε κεφάλαιο κίνησης»…

Κατά πόσο όμως είναι δυνατόν να αντληθούν τα 10 εκατ. ευρώ σε μια δύσκολη για το χρηματιστήριο περίοδο, από μία εταιρία που βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης και επίσης δεν διανέμει μέρισμα;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Πρώτον, ο βασικός μέτοχος της Ideal, η εταιρία Trush Investments του ομίλου Δαυίδ, έχει δεσμευτεί ότι θα καταβάλει τουλάχιστον το ποσό που της αναλογεί. Αυτό σημαίνει ότι έχει εξασφαλιστεί η κάλυψη τουλάχιστον του 41% της έκδοσης, δηλαδή γύρω στα 6,5 εκατ. ευρώ.

Δεύτερον, ο όμιλος Δαυίδ ελέγχει έμμεσα, μέσω άλλων εταιρικών σχημάτων, επιπλέον 12% περίπου των κοινών μετοχών της εταιρίας, σχετικά με το οποίο δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση για το ποια στάση θα τηρήσει.

Τρίτον, τρεις τράπεζες (Alpha Bank 7,1%, Citibank 5,7%, Eurobank 4,1%) κατέχουν συνολικά το 17% των κοινών μετοχών της Ideal, χωρίς ούτε αυτές να έχουν διευκρινίσει τη στάση που θα κρατήσουν.

Και τέταρτον, υπάρχει και το 36,6% των κοινών μετοχών, καθώς και το 2,9% των προνομιούχων που εντάσσονται στο λεγόμενο free float.

Καθώς λοιπόν τα 10 εκατ. ευρώ αποτελούν τα 2/3 της δρομολογούμενης έκδοσης, με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν αρκούν μόνο οι μέχρι τώρα δεσμεύσεις του βασικού μετόχου για να εξασφαλιστούν. Πρέπει είτε ο βασικός μέτοχος να βάλει «βαθύτερα το χέρι στην τσέπη» σε σχέση με αυτό για το οποίο έχει δεσμευτεί είτε τράπεζες και μικροεπενδυτές να συμμετάσχουν και αυτοί με αξιοσημείωτο ποσοστό στην έκδοση.

Ευνοούν οι όροι της έκδοσης

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι πολύ πιθανόν να επηρεάσουν θετικά το ποσοστό κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου οι όροι της έκδοσης, σύμφωνα με τους οποίους η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών είναι πολύ μικρότερη από την τρέχουσα χρηματιστηριακή και το ποσοστό των νέων μετοχών είναι τεράστιο (4ν/1π). Ο συνδυασμός αυτών των δύο μεγαλώνει κατά πολύ το κόστος της μη συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου, επειδή δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρξει επαρκής αγορά δικαιωμάτων προκειμένου να απορροφηθεί ολόκληρη η προσφορά.

Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα για τους μετόχους, πέρα από την άσκηση των δικαιωμάτων τους, να προεγγραφούν μέχρι και για το τριπλάσιο ποσό προκειμένου να αποκτήσουν το όποιο ενδεχόμενο αδιάθετο τμήμα της έκδοσης χωρίς να καταβάλουν κόστος για την απόκτηση δικαιώματος.

Τέλος, σε περίπτωση χαμηλής συμμετοχής των μικρομετόχων και κάλυψης του υπόλοιπου τμήματος από τον βασικό μέτοχο, τότε θα δούμε το ποσοστό του free float να περιορίζεται δραστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v