Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαστικά Κρήτης: Αύξηση 11% στα κέρδη του 2001

Αύξηση παρουσιάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας Πλαστικά Κρήτης τόσο σε επίπεδο μητρικής όσο και σε ενοποιημένο. Η εταιρία ολοκληρώνει το νέο της εργοστάσιο στη Σαγκάη ενώ ετοιμάζεται να διαθέσει στην αγορά ένα νέο προϊόν.

Τα οικονομικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2001 παρουσίασε η εταιρία Πλαστικά Κρήτης. Συγκεκριμένα σε ενοποιημένο επίπεδο ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 60,7 εκ. ευρώ (20,7 δισ. δρχ.) σημειώνοντας αύξηση 18 % σε σχέση με το προηγούμενο έτος ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν από 6,2 εκ. € σε 6,9 εκ. € (αύξηση 11 %).

Στα ενοποιημένα αποτελέσματα εκτός από τη μητρική εταιρία περιλαμβάνονται οι θυγατρικές εταιρίες στο εξωτερικό Romcolor, Senkroma & GCP, οι οποίες διαθέτουν παραγωγικές μονάδες στη Ρουμανία, Τουρκία & Πολωνία αντίστοιχα, και η εξαγωγική εταιρία ΕΤΕΠΛΑ.

Ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρίας ενισχύθηκε κατά 11 % σε σχέση με το προηγούμενο έτος και έφτασε τα 55,5 εκ. € (18,9 δισ.δρχ.) ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν από 6,09 εκ. € (2,07 δισ.δρχ.) σε 6,25 εκ. € (2,13 δισ.δρχ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, σημαντική ήταν η αύξηση των εξαγωγών που από 21,7 εκ. € (7,4 δισ.δρχ.) το 2000 έφθασαν το 2001 τα 26,7 εκ. € (9,1 δισ.δρχ.) σημειώνοντας άνοδο 23 %. Η εικόνα του ισολογισμού της εταιρίας αποτυπώνει την υγιή χρηματοοικονομική της διάρθρωση, με δείκτη ιδίων κεφαλαίων προς σύνολο ενεργητικού 69 % και δείκτη ρευστότητας στο 1,9 παρόλο που κατά τη χρήση 2001 πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 6,5.εκ. € (2,2 δισ.δρχ.).

Οσον αφορά τις θυγατρικές, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, τη μεγαλύτερη συμβολή στα αποτελέσματα είχε η Romcolor στη Ρουμανία, η οποία λειτουργεί παραγωγικά από το 1997, και πέτυχε θεαματική αύξηση μεγεθών της με πωλήσεις 5,5 εκ. € (αύξηση 123 % έναντι του 2000) και κέρδη προ φόρων 1,04 εκ. € (αύξηση 545 %).

Η Τουρκική Senkroma εξαγοράστηκε στις αρχές του 2001 μεσούσης της νομισματικής και οικονομικής κρίσης στην Τουρκία και παρόλα αυτά επέτυχε θετικό αποτέλεσμα, ενώ η GCP στην Πολωνία άρχισε τη δραστηριότητά της μόλις τον Ιούνιο και είχε αρνητικό αποτέλεσμα εξαιτίας του χρόνου και των εξόδων που χρειάστηκαν για την οργάνωση και το ξεκίνημά της. Τόσο η Senkroma όσο και η GCP αναμένεται να συμβάλλουν πολύ θετικά στην ανάπτυξη και την κερδοφορία ήδη από το 2002.



Επίσης συνεχίζονται, οι εργασίες κατασκευής του εργοστασίου της θυγατρικής της Πλαστικά Κρήτης στη Σαγκάη, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού και να λειτουργήσει εντός του έτους, παράγοντας πλαστικά φύλλα για κάλυψη θερμοκηπίων. Παράλληλα, αναμένεται σύντομα η νέα γραμμή παραγωγής φύλλων θερμοκηπίων που θα εγκατασταθεί στο εργοστάσιο της εταιρίας στο Ηράκλειο αυξάνοντας κατά 50% τη δυναμικότητα της μονάδας.

Μέσα στους επόμενους μήνες σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, θα τεθεί σε εμπορική διάθεση νέο πλαστικό κάλυψης θερμοκηπίων, αποτέλεσμα μακρόχρονης έρευνας από το Τμήμα Ερευνας & Ανάπτυξης της εταιρίας, που θα δώσει σημαντικότατα πλεονεκτήματα στους καλλιεργητές (αυξημένη αντοχή, βελτίωση του κλίματος στο θερμοκήπιο, μείωση ασθενειών των φυτών, μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων, καλύτερη ποιότητα παραγόμενων προϊόντων κ.ά.).

Τέλος, προχωράνε τα έργα υποδομής για τη δημιουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 6 MW στην Ανατ. Κρήτη, που αναμένεται να λειτουργήσει το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.



Η εταιρία Πλαστικά Κρήτης είναι βιομηχανία παραγωγής πλαστικών φύλλων για αγροτικές χρήσεις και masterbatches (πρώτες ύλες για χρωματισμό και προσθήκη χρήσιμων ιδιοτήτων στα πλαστικά προϊόντα), μία από τις σημαντικότερες παραγωγούς σωλήνων πολυαιθυλενίου για τη γεωργία και τα τεχνικά έργα, η μοναδική παραγωγός στη χώρα μας γεωμεμβρανών για στεγανοποίηση λιμνοδεξαμενών και χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων ενώ λειτουργεί και σύγχρονη μονάδα ανακύκλωσης πλαστικών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v