Τέσσερα "καυτά" μέτωπα για το Ιασώ

Τέσσερα "καυτά" μέτωπα έχει να αντιμετωπίσει το Ιασώ. Σε αυτά συγκαταλέγονται οι σχέσεις με Euromedica, η κίνηση ΡΕΑ, η ενδυνάμωση των Μητέρα-Λητώ και η επιστροφή κεφαλαίου. Τι προβλέπεται για τα μεγέθη 2008 και 2009.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Τέσσερα καυτά μέτωπα για το Ιασώ
* Οι αναλυτικοί πίνακες με τις προβλέψεις των οικονομικών επιδόσεων για το Ιασώ το 2008 και το 2009 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Σε ορισμένες εκθέσεις χρηματιστηριακών δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον μόνο οι τιμές-στόχοι που δίνονται και οι προβλέψεις των οικονομικών επιδόσεων μίας εταιρίας αλλά και οι σχολιασμοί των αναλυτών γύρω από θέματα, τα οποία αφορούν στη στρατηγική ανάπτυξή της, στις σχέσεις της με τον ανταγωνισμό, στις εκτιμήσεις για επιστροφή κεφαλαίου κ.λπ.

Μία τέτοια έκθεση είναι και αυτή της Εθνικής - P&K Securities για το Ιασώ, από την οποία παρουσιάζουμε ορισμένα επιλεγμένα αποσπάσματα.

* ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ EUROMEDICA: Ο ελληνικός οίκος δεν φαίνεται να αναμένει κάποια άμεση εξέλιξη στο θέμα, καθώς σε κανένα σημείο της έκθεσης δεν αναφέρεται σε πιθανή συνεργασία των δύο πλευρών, ενώ επιπλέον δεν δείχνει να αναμένει στο άμεσο μέλλον ρευστοποίηση του ποσοστού αυτού:

"Η Euromedica κατέχει περίπου το 12,2% του Ιασώ, δηλαδή 6.455.976 μετοχές με μέσο κόστος κτήσης τα 10,36 ευρώ. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι αν η διοίκηση της Euromedica αποφάσιζε να πουλήσει το ποσοστό της, δεν θα το έκανε σε επίπεδο τιμών που θα οδηγούσε σε κεφαλαιακές ζημίες"...

* Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ: Η Εθνική - P&K Securities αμφιβάλλει για το αν η Ιασώ θα προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου έως το τέλος του 2009, λόγω των υψηλών αναγκών σε επενδύσεις που απαιτεί το Ιασώ Θεσσαλίας. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση του Ιασώ Θεσσαλίας και στην περίπτωση που δεν προχωρήσει το project της κλινικής στα νότια προάστια της Αθήνας, θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί επιστροφή κεφαλαίου μέσα στο 2010. Σύμφωνα με τον ελληνικό οίκο, η κεφαλαιακή δομή του ομίλου αφήνει περιθώρια για κεφαλαιακές επιστροφές στο μέλλον.

* ΤΟ IASO GENERAL: Ο όμιλος αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στη θυγατρική Iaso General στο τέλος του 2007, με σκοπό να ενισχυθεί η συμμετοχή των γιατρών. Τα αποτελέσματα δεν ήταν ανάλογα με τις προσδοκίες του management, καθώς η συμμετοχή των γιατρών διατηρήθηκε σε χαμηλά επίπεδα (περίπου στο 3%).

Σύμφωνα με την Εθνική - Ρ&Κ Securities, εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, τότε η διοίκηση θα μπορέσει να εξετάσει τη δυνατότητα να δημιουργήσει διαγνωστικά κέντρα προκειμένου να εξασφαλίσει αυξημένη ροή εξωτερικών ασθενών.

* Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ: Επί του παρόντος η Ιασώ δεν αντιμετωπίζει απειλές από τον δημόσιο τομέα, λόγω των χαμηλών δαπανών για τη δημόσια υγεία. Επισημαίνεται, ωστόσο, η άνοδος άλλων μονάδων του ιδιωτικού χώρου και ιδιαίτερα εκείνων του ομίλου Υγεία.

Ο ανταγωνισμός θα μπορούσε επιπλέον να οξυνθεί και από μη εισηγμένες εταιρίες, όπως από την Ευρωκλινική (ελέγχεται πλέον από την Global Finance), καθώς και από νέες νοσοκομειακές μονάδες (ΡΕΑ). Ο ελληνικός οίκος, επίσης, εκτιμά ότι κάποια πιθανή μελλοντική συνεργασία με τη ΡΕΑ θα εξάλειφε τον κίνδυνο απώλειας μεριδίων αγοράς στα νότια προάστια της Αθήνας.

* ΤΟ ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Το Iaso General αντιμετώπισε ορισμένα προβλήματα κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, αλλά από εδώ και στο εξής αναμένεται να επιτυγχάνει θετικά κέρδη ανά μετοχή. Ο ελληνικός οίκος προβλέπει ότι το Ιασώ Θεσσαλίας δεν θα χρειαστεί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα -όσο χρειάστηκε το Iaso General- προκειμένου να περάσει στην κερδοφορία, λόγω του ότι οι γιατροί ήδη κατέχουν σημαντικό ποσοστό (30%) στη συγκεκριμένη θυγατρική. Οι προβλέψεις της χρηματιστηριακής εταιρίας αναφέρονται σε κερδοφορία έπειτα από τρία χρόνια. 

* Η ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ: Ο όμιλος κατέχει σημαντική ακίνητη περιουσία, την οποία δεν έχει εκμεταλλευτεί πλήρως μέχρι σήμερα.

* Οι αναλυτικοί πίνακες με τις προβλέψεις των οικονομικών επιδόσεων για το Ιασώ το 2008 και το 2009 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v