Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Ζητείται νέο θεσμικό πλαίσιο για ενέργεια

Διακομματική συναίνεση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της αγοράς ενέργειας επιχείρησε να εξασφαλίσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Ζητείται νέο θεσμικό πλαίσιο για ενέργεια
Διακομματική συναίνεση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της αγοράς ενέργειας επιχείρησε να εξασφαλίσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος.

Μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Σταύρου Καλαφάτη, ο κ. Αθανασόπουλος εστίασε στην ανάγκη δημιουργίας ενός σωστού θεσμικού περιβάλλοντος, προκειμένου να λειτουργήσει η ΔΕΗ και στην κατάργηση των ρυθμιζόμενων τιμολογίων, τα οποία, όπως υποστήριξε, συνιστούν πολύ μεγάλο κόστος για την Επιχείρηση.

Ο κ. Αθανασόπουλος, ο οποίος είχε ζητήσει να ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής για τις αιτίες των δυσμενών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ κατά το 2008, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό από το ΥΠΑΝ, επισήμανε για πολλοστή φορά ότι το ισχύον θεσμικό περιβάλλον δεν είναι σωστό, υποστηρίζοντας ότι "η χώρα μας χρειάζεται εθνικό φορέα ενέργειας και η ΔΕΗ μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο αν δεν απαξιωθεί".

Αναφερόμενος ειδικότερα στην οριακή τιμή του συστήματος, εξέφρασε την άποψη ότι ως μεθοδολογία είναι σωστή, αλλά εφαρμόζεται σε μια στρεβλή και διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά. Σε συνδυασμό με την ύπαρξη παλαιών μονάδων της ΔΕΗ, καταλήγει, κατά την άποψη του κ. Αθανασόπουλου, να είναι εις βάρος της Επιχείρησης, η οποία έχει επιφορτιστεί και με την υποχρέωση του τελευταίου καταφυγίου, δηλαδή να προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια όποιον το ζητήσει, ακόμη και αν είναι ο ίδιος παραγωγός ή εισαγωγέας. Ειδικότερα, για τα ΕΛΠΕ και τη μονάδα της ΑτΕ, ο κ. Αθανασόπουλος ζήτησε από την ελληνική πολιτεία να μη θεωρείται η ΔΕΗ τελευταίο καταφύγιο.

Ο ίδιος κατέστησε γνωστό ότι η διοίκηση της Επιχείρησης έχει αποστείλει στο ΥΠΑΝ τις θέσεις της για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, τις οποίες, όπως είπε, μελετά το υπουργείο. Παράλληλα, για το ίδιο θέμα ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί και η ΡΑΕ.

Στην εισηγητική του ομιλία ο κ. Αθανασόπουλος επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της ΔΕΗ για την εμφάνιση ζημιών κατά την τρέχουσα χρήση, η οποία, όπως είπε, θα κλείσει με "σημαντικά αρνητικά αποτελέσματα", χωρίς όμως να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Ο ίδιος επέμεινε ότι η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή τα χαμηλότερα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη και πλην της Επιχείρησης και των μετόχων της κανείς άλλος δεν έχει πληγεί από την απώλεια της κερδοφορίας της. "Από τα 32 διαφορετικά τιμολόγια που έχει η ΔΕΗ τα 28 είναι ζημιογόνα", είπε ο κ. Αθανασόπουλος. Χωρίς να θέτει άμεσα θέμα αύξησης των τιμολογίων, ωστόσο, μίλησε για την ανάγκη εξορθολογισμού, όπως είπε, των τιμολογίων "ώστε να αντανακλούν το πλήρες κόστος, συν ένα εύλογο κέρδος για επενδύσεις και απόδοση του μετοχικού κεφαλαίου".

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το γεγονός ότι στις παρεμβάσεις των βουλευτών-μελών της επιτροπής που θέλησαν να μάθουν αν θα υπάρξουν μειώσεις στα τιμολόγια, στο πλαίσιο της εφαρμογής της ρήτρας καυσίμων από 1/1/2009, καθώς πέφτουν οι τιμές του πετρελαίου, απάντησε: "Σας λέω ότι τα τιμολόγια είναι χαμηλά και εσείς μιλάτε για μείωση".

Κατά την άποψη του κ. Αθανασόπουλου, η αρνητική πορεία της ΔΕΗ μπορεί να αντιστραφεί αρκεί να υπάρξει αύξηση της αποδοτικότητας, εξορθολογισμός των τιμολογίων και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, που θα εξασφαλίζει, όπως είπε, ενιαίους κανόνες για όλους τους συμμετέχοντες. Αν μάλιστα, όπως υποστήριξε, δεν υπήρχαν οι εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, τότε η Επιχείρηση το 2008 θα εμφάνιζε κέρδη τουλάχιστον 386 εκατ. ευρώ.

Αναγνώρισε, εξάλλου, ότι μεγάλη ευθύνη για την αποδοτικότητα της Επιχείρησης φέρει και η σημαντική υστέρηση στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της. Όπως είπε, υπάρχουν από το 1994 μόνον δύο αποφάσεις του Δ.Σ. για τη δημιουργία νέων μονάδων, ενώ η διοίκησή του χρειάστηκε 10 μήνες προκειμένου να καταρτίσει επενδυτικό σχέδιο για πέντε νέες μονάδες.

Υποστήριξε επίσης ότι με τις δύο νέες λιγνιτικές μονάδες που προγραμματίζονται και με τις δύο λιθανθρακικές θα επιτευχθεί μείωση της εκπομπής CO2 μέχρι το 2015. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΔΕΗ, το οποίο θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα, προβλέπει επενδύσεις της τάξεως των 4 - 5 δισ. ευρώ μόνο για το ηπειρωτικό σύστημα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, υποστήριξε ότι δεν έχει κανέναν σύμβουλο, παρότι η θέση του προβλέπει 5 συμβούλους, είπε ότι ο διευθυντής παραγωγής κ. Μιζάν αποπέμφθηκε γιατί δεν παρήγε έργο στους ρυθμούς που επιβάλλει η νέα διοίκηση και παραδέχτηκε ότι έγινε διαρροή του ερωτηματολογίου για τις συνεντεύξεις που καθιερώθηκαν ως νέο εργαλείο πρόσληψης.

Για τη διενέργεια των συνεντεύξεων, όπως είπε, επιλέχθηκαν 200 στελέχη της ΔΕΗ από μια δεξαμενή 400 ατόμων, τα οποία εκπαιδεύτηκαν. Ανέφερε ότι εμφανίστηκαν υποψήφια για πρόσληψη άτομα στις συνεντεύξεις τα οποία παπαγάλιζαν απαντήσεις, κάτι το οποίο, κατά την άποψη του κ. Αθανασόπουλου, ήταν εμφανές σε σχέση με άλλους που απαντούσαν αυθόρμητα.

Αναφερόμενος, τέλος, στις σχέσεις του με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, είπε ότι σε προσωπικό επίπεδο είναι άριστες, αλλά σε θεσμικό "δεν είναι καλές" και κατέκρινε το συνδικάτο γιατί "επιχειρεί παρέμβαση στα της διοίκησης της ΔΕΗ".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v