Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βγενόπουλος: Σκάνδαλο... ανεπάρκειας

Δείγμα ανεπάρκειας, αδιαφάνειας και πιθανής αθέμιτης στήριξης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τις τράπεζες ο Α. Βγενόπουλος. Τι είπε για τη διεθνή κρίση, το πολιτικό σύστημα και το νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης.

Βγενόπουλος: Σκάνδαλο... ανεπάρκειας
Το ν/σ για τις τράπεζες προωθεί την ολική αντιμετώπιση του προβλήματος με τρόπο που είναι αντιδεοντολογικός και άδικος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της MIG, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, κατά την οποία υπογράμμισε την ανεπάρκεια των ιθυνόντων που κατάρτισαν το νομοσχέδιο αλλά και τη χρεοκοπία του άκρατου παρεμβατισμού.

Χρειάζεται περισσότερο από ποτέ οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να επιδείξουν ευαισθησία, είπε ο κ. Βγενόπουλος.

Η κρίση και η Ελλάδα 

Ο ίδιος τόνισε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη κρίση στη σύγχρονη ιστορία. Για τους λόγους για τους οποίους κατέρρευσε η πρώην ΕΣΣΔ έχει καταρρεύσει και η πρόταση του άκρατου φιλελευθερισμού. "Στην Ελλάδα η κρίση βρίσκει την οικονομία με μεγάλα προβλήματα, όπως η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και οι πενιχρές επενδύσεις", είπε.

Όπως ανέφερε, "στις σημερινές συνθήκες απαιτείται επαναπροσδιορισμός της οικονομικής πολιτικής με την ευρύτερη κοινωνική συναίνεση. Χρειάζονται μέτρα για να ξεπεραστεί η κρίση από τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις".

Τα μέτρα που απαιτείται να ληφθούν δεν πρέπει να είναι πρόσκαιρα (π.χ. δίνουμε 1.000 ευρώ) αλλά βιώσιμα, είπε, ενώ τόνισε πως χρειάζεται διαφοροποίηση του κράτους από την κυβέρνηση. "Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι όχι τα σκάνδαλα, αλλά η έλλειψη επάρκειας".

Οι τράπεζες και το σχέδιο ενίσχυσης

"Έως σήμερα, για την αντιμετώπιση της κρίσης έχουμε ακούσει μόνο μέτρα για τις τράπεζες. Και αυτό είναι σωστό γιατί δεν μπορεί να υπάρξει λειτουργία της οικονομίας χωρίς τις τράπεζες. Ωστόσο, αρκετές τράπεζες έχουν δώσει δάνεια πάνω από τις καταθέσεις. Μιλάμε για ποσοστά 120%, 130%, 140% δανείων πάνω από τις καταθέσεις. Σε αρκετές επίσης χώρες υπάρχουν αρκετές δανειοδοτήσεις, ενώ δεν υφίσταται αντίστοιχη καταθετική βάση. Έτσι, κάποιες τράπεζες έχουν πρόβλημα ρευστότητας, αφού ζητούν από τη διεθνή αγορά ή από τον Έλληνα καταναλωτή τη ρευστότητα που τους λείπει. Ορισμένες τράπεζες έχουν κάνει ορθή διαχείριση κινδύνου". 

Επίθεση κατά του ν/σ για τις τράπεζες 

Το ν/σ προωθεί την ολική αντιμετώπιση του προβλήματος με τρόπο που είναι αντιδεοντολογικός και άδικος, είπε ο κ. Βγενόπουλος.

Ο Έλληνας φορολογούμενος θα βάλει κάποια χρήματα για να ενισχύσει το business plan των τραπεζών, χωρίς να έχει καμία ιδέα για το τι αυτό περιλαμβάνει και ποιους κινδύνους προϋποθέτει - κάτι που δεν συμβαίνει όταν μία εισηγμένη εταιρία επιδιώκει αύξηση κεφαλαίου.

"Δεν θα πήγαινα στο κράτος να του πω "για χρόνια καλά περνάγαμε, βγάζαμε υπερκέρδη,- κέρδη να δουν τα μάτια σας!- εκατοντάδες εκατομμυρίων, αλλά τώρα μήπως θα μπορούσε ο ελληνικός λαός να με βοηθήσει;". Αυτό δεν θα το έκανα".

"Yπάρχει και μία γενίκευση ότι όλες οι τράπεζες θα κάνουν χρήση και υπάρχει και μια επίσημη δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που λέει ότι αργά η γρήγορα όλες θα αναγκαστούν να κάνουν χρήση, κάτι το οποίο από τα δημοσιευμένα στοιχεία που γνωρίζουμε όλοι μας, όλη η επενδυτική κοινότητα, προς το παρόν δεν φαίνεται να δικαιολογείται", τόνισε ο κ. Βγενόπουλος

Η ισοπέδωση ότι "όλοι τα χρειάζεστε και όλοι θα τα πάρετε" είναι όχι μόνο ανεπαρκής αλλά και περίεργη, είπε, ενώ αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ΗΠΑ όπου γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στα διαφορετικά ιδρύματα, στο ρίσκο που έχουν αναλάβει και συνεπώς στη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του είπε πως "πριν δώσεις σε κάποιες τράπεζες ρευστότητα θα πρέπει να τις καλέσεις να σου εξηγήσουν για ποιον λόγο χρειάζονται τη ρευστότητα αυτή, και βάσει ποιου σχεδίου δεν θα υπάρξει το ίδιο πρόβλημα αργότερα. Αυτό γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες του κόσμου. Εδώ, έρχεται η κυβέρνηση και σου λέει: θα πάρεις κάποια λεφτά είτε τα χρειάζεσαι, είτε όχι".

"Γιατί δεν πηγαίνει μια τράπεζα στην Εθνική, όπως πήγε η Merrill Lynch στην Bank of America; Γιατί δεν γίνεται πρώτα αυτό και μετά να υπάρξει παρέμβαση του κράτους; Είναι πρωτοφανές εκεί όπου υπάρχουν μεγαλομέτοχοι να ζητούμε από τους πολίτες να σώσουν τους μεγαλομετόχους. Σαν το αστείο που λέμε: φτωχοί βοηθήστε μας να μη γίνουμε φτωχοί σαν κι εσάς".

Με το ν/σ το κράτος θα πάρει πίσω 150 εκατ. ευρώ, έχοντας δώσει 25 δισ. ευρώ. "Αυτό δεν είναι άδικο;", αναρωτήθηκε ο κ. Βγενόπουλος, προσθέτοντας: "Έχουμε μπει στην περίοδο του μερικού κρατικού ελέγχου και του παρεμβατισμού. Και επειδή δεν βλέπω νοοτροπίες και πολιτικές να μπορούν να αλλάξουν, θεωρώ ότι η χώρα θα περάσει σημαντική κρίση. Και ευτυχώς που είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλιώς, θα είχαμε την τύχη της Ουγγαρίας και της Ουκρανίας".

"Οι τράπεζες παραμένουν ιδιωτικές, θα ανήκουν στους σημερινούς τους μετόχους, στις σημερινές τους διοικήσεις και θα έχουν σκοπό την επιδίωξη του κέρδους σε ένα περιβάλλον όπου το κόστος του χρήματος είναι αυξημένο και όπου οι καταθέσεις που παίρνουμε όλες οι τράπεζες έχουν ένα κόστος 6%, 6,5%, 7% (έχουν αναφερθεί και παραπάνω ποσοστά) πώς είναι δυνατόν τα δάνεια που θα βγαίνουν να μην είναι 8%, 9%, 10%, 11%, κυρίως δε από τις ιδιωτικές τράπεζες που θα πάρουν αυτές τις χρηματοδοτήσεις ή θα πάρουν κεφάλαια που θα πρέπει να τα αποπληρώσουν με 10% τι θα κάνουν;".

"Από την επόμενη ημέρα θα αρχίζουν να δίνουν καταθέσεις υψηλές και θα δανείζουν χαμηλά; Αυτό είναι μία εξίσωση που μαθηματικά δεν βγαίνει. Και θα χρειαζόταν μία υπεύθυνη τοποθέτηση για το παράλογο του επιχειρήματος το οποίο αυτή τη στιγμή τίθεται εν όψει του Κοινοβουλίου".

Τα επιτόκια

Ερωτηθεις για το μελλοντικό ύψος των επιτοκίων στην Ελλάδα, είπε πως η τάση των επιτοκίων, λόγω και του νομοσχεδίου, είναι αυξητική. "Ο λόγος είναι απλός: το κόστος του χρήματος έχει αυξηθεί. Τα επιτόκια καταθέσεων αυξάνονται λόγω του έντονου ανταγωνισμού μεταξύ ιδιωτικών τραπεζών. Τα νέα όμως χρήματα που θα πάρουν οι τράπεζες δεν θα τα πάρουν για να τα δανείσουν, αλλά για να καλύψουν δικές τους δανειακές υποχρεώσεις".

Η κοινωνική ευθύνη στην πράξη 

Όπως είπε ο κ. Βγενόπουλος, δεν θα καταργηθεί καμία θέση εργασίας
στον όμιλο. Εμείς θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, είπε, προσθέτοντας ότι "ακόμα και αν οργανικές θέσεις θα έπρεπε να χαθούν, εμείς δεν θα βγάλουμε στον δρόμο αυτούς τους ανθρώπους". Η Marfin Egnatia Bank έχει αυξήσει τις θέσεις εργασίας από την αρχή του χρόνου κατά 16%, έχοντας κάνει περίπου 400 - 450 προσλήψεις, πρόσθεσε.  

Νωρίτερα, ο κ. Σεραφείμ Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στις ήδη αναληφθείσες κοινωφελείς δράσεις του ιδρύματος της Marfin. Οι πόροι του ιδρύματος προέρχονται από συνεισφορές των ιδρυτικών μελών τους, είπε ο ίδιος.

Από 10 εκατ. ευρώ προαφέρουν MIG και Marfin Popular Bank. Όλες οι εταιρίες που ανήκουν στη MIG τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να εκφράσουν την προθυμία τους.

*** Η ομιλία του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v