Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλ. Κρήτης: Φουλ επίθεση για ενίσχυση μεριδίων

Αμετάβλητο παρά την κρίση παραμένει το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου Πλαστικά Κρήτης για τη διετία 2008-09 με τη διοίκησή του να προσδοκά ότι θα αντισταθμίσει την πτώση της ζήτησης με ενίσχυση των μεριδίων του.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Πλ. Κρήτης: Φουλ επίθεση για ενίσχυση μεριδίων
Αμετάβλητο παρά την κρίση παραμένει το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου Πλαστικά Κρήτης για τη διετία 2008-09 με τη διοίκησή του να προσδοκά ότι θα αντισταθμίσει την πτώση της ζήτησης με ενίσχυση των μεριδίων του στις διεθνείς αγορές.

Διαθέτοντας ισχυρά ίδια κεφάλαια (101,1 εκατ. ευρώ), χαμηλό δανεισμό  (καθαρός δανεισμός 27,5 εκατ. ευρώ) και δραστηριοποιούμενη σε αμυντικούς κλάδους (πλαστικά φύλλα για αγροτικές χρήσεις), η Πλαστικά Κρήτης επιδιώκει να αξιοποιήσει τη συγκυρία για να ενισχύσει τη θέση της στις διεθνείς αγορές.

Ήδη, Ευρωπαίοι ανταγωνιστές της παραπαίουν (η τουρκική Verim Plastics), ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης και η άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ ευνοεί και πάλι τις εξαγωγές προς τις δολαριακές αγορές από τη μονάδα του Ηρακλείου.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της διετίας για την Πλαστικά Κρήτης, συνολικού ύψους πέριξ των 10 εκατ. ευρώ, προβλέπει τρία νέα εργοστάσια στις χώρες Ρουμανία, Τουρκία και Ρωσία και επεκτάσεις παραγωγικής ισχύος στις μονάδες της στην Πολωνία και στην Κίνα.

Η θυγατρική της Πλαστικά Κρήτης στη Ρουμανία, Romcolor 2000 S.A., προχώρησε κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου στην πώληση του ιδιόκτητου ακινήτου της στο Βουκουρέστι αντί του ποσού των 2.600.000 ευρώ. Εκ της πωλήσεως προέκυψαν κέρδη περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Για τη δημιουργία νέου εργοστασίου η Romcolor 2000 S.A. υπέγραψε προσύμφωνο για την αγορά έκτασης 38 στρεμμάτων στα νότια προάστια του Βουκουρεστίου, αξίας 1.300.000 ευρώ.

Παράλληλα, η Romcolor θα προχωρήσει εντός του 2009 σε παραγγελία 2 ακόμα νέων γραμμών παραγωγής, που προβλέπεται να εγκατασταθούν με την έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας στα τέλη του 2009. Το σύνολο της επένδυσης αναμένεται να κινηθεί στα 3 - 4 εκατ. ευρώ.

Νέο εργοστάσιο προβλέπεται και για τη Senkroma A.S., τουρκική θυγατρική της Πλαστικά Κρήτης. Η Senkroma αναζητά χώρο για την κατασκευή, την διετία 2009-2010 ιδιόκτητου εργοστασίου. Εναλλακτικά εξετάζεται η εξαγορά τοπικού ανταγωνιστή της που διαθέτει ήδη ιδιόκτητες παραγωγικές εγκαταστάσεις.

Στη Ρωσία η θυγατρική της Πλαστικά Κρήτης εμφανίζει ακόμα οργανωτικά προβλήματα και ζημίες. Η Πλαστικά Κρήτης προέβη στην πρόσληψη του κ. Σ. Παπαδόπουλου, για τη θέση του γενικού διευθυντή, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Οκτώβριο. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της παρουσίας του στη ρωσική, αγορά ο όμιλος προέβη στη σύσταση νέας θυγατρικής στη Ρωσία, της Modern Plant, με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 10 χιλ. ρούβλια.

Η εταιρία είναι 100% θυγατρική της κυπριακής θυγατρικής του Rainbow Technologies Ltd. και έχει ως σκοπό την αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων στην Αγία Πετρούπολη και τη δημιουργία σύγχρονου εργοστασίου, το οποίο θα ενοικιαστεί στην έτερη θυγατρική της Rainbow Technologies Ltd. ( κατά 99%) στη Ρωσία Global Colors zao. Η Global Colors λειτουργεί από το 2006 και παράγει πρώτες ύλες για βιομηχανία πλαστικών.

Πέραν όμως των νέων εργοστασίων, προωθούνται και επενδύσεις για την παραγωγική ενίσχυση των μονάδων σε Κίνα, Πολωνία και Ηράκλειο Κρήτης. Το εργοστάσιο στην Κίνα έφτασε πλέον να δουλεύει σε πλήρη παραγωγική ισχύ (10.500 τόνους ετησίως) εξ ου και η Πλαστικά Κρήτης προχώρησε σε παραγγελία νέας γραμμής παραγωγής, η οποία θα αυξήσει το συνολικό του capacity στα πλαστικά φύλλα στους 15.000 τόνους ετησίως, ήτοι κατά 50%.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2009.

Στην Πολωνία ολοκληρώνεται η εγκατάσταση 2 νέων γραμμών παραγωγής, που θα επιτρέψει στην εκεί θυγατρική της Πλαστικά Κρήτης, GCP, να αυξήσει τις πωλήσεις και την κερδοφορία της. Το σύνολο της επένδυσης -μαζί με τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις- θα προσεγγίσει το 1 εκατ. ευρώ

Στο Ηράκλειο το 2009 θα εγκατασταθεί σύστημα αυτόματης ενσάκισης και παλλετοποίησης masterbatches με χρήση ρομποτικής. Επιπλέον, στην Κρήτη προβλέπεται να εγκατασταθούν εντός του 2009 τρεις φωτοβολταΐκοί σταθμοί ισχύος 80 ΚW έκαστος για τα οποία έλαβε πρόσφατα έγκριση από την ΡΑΕ. Αυτόν τον μήνα αναμένει την απόφαση για τη μεγάλη επένδυση των 4 MW στο Κιλκίς

Η θυγατρική στη Γαλλία, η Agripolyane, εξακολουθεί να εμφανίζει ζημίες. Η Πλαστικά Κρήτης εξετάζει την έναρξη παραγωγής γεωμεμβρανών για την τοπική αγορά μια και δεν υπάρχει άλλος παραγωγός και μέτρα για την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Βάσει της επίδοσης του 9μήνου η διοίκηση της εταιρίας θεωρεί εφικτό τον στόχο των ενοποιημένων πωλήσεων 145 εκατ. ευρώ για το σύνολο της χρήσης, παρά τη μείωση της ζήτησης που παρατηρήθηκε -και για τεχνητούς λόγους- το δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου.

Η Πλαστικά Κρήτης έχει ήδη επιτύχει τον στόχο κερδών χρήσης στο 9μηνο λόγω και των έκτακτων κερδών από πώληση ακινήτου. Αν δεν συνυπολογιστούν τα έκτακτα έσοδα, ο στόχος για την κερδοφορία πιστεύεται ότι θα επιτευχθεί στο σύνολο της χρήσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v