Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚΡΙ ΚΡΙ: Επίθεση στις διεθνείς αγορές

Στην υλοποίηση επενδύσεων ύψους 11 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία, στην ενίσχυση της θέσης της στην ελληνική αγορά και στην περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων της στις διεθνείς αγορές εστιάζει η ΚΡΙ ΚΡΙ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΚΡΙ ΚΡΙ: Επίθεση στις διεθνείς αγορές
Στην υλοποίηση επενδύσεων ύψους 11 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία, στην ενίσχυση της θέσης της στην ελληνική αγορά και στην περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων της στις διεθνείς αγορές εστιάζει η διοίκηση της ΚΡΙ ΚΡΙ.

Στο πλαίσιο αυτό η εταιρία, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται το διάστημα αυτό στην αξιολόγηση πιθανών συνεργατών για την είσοδό της στην αγορά της Ρουμανίας. Η εμπορική επέκτασή της στη συγκεκριμένη χώρα τοποθετείται μέσα στο 2009 και θα γίνει με τη διάθεση προϊόντων γιαουρτιού, ενώ από τη νέα χρονιά στη γειτονική Βουλγαρία, όπου ήδη η γαλακτοβιομηχανία των Σερρών έχει παρουσία, θα ξεκινήσει και η διάθεση προϊόντων παγωτού.

Παράλληλα, η εταιρία διακρίνει ευκαιρίες για την ενίσχυση της παρουσίας της στις αγορές της Ιταλίας και της Γερμανίας. Έχοντας ήδη δραστηριότητα στην πρώτη, και συγκεκριμένα σε 250 σούπερ μάρκετ στη Ρώμη με προϊόν γιαουρτιού, η ΚΡΙ ΚΡΙ στοχεύει σε περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της. Επίσης σκοπεύει στην είσοδό της και στην αγορά της λιανικής της Γερμανίας, χώρα στην οποία ήδη δραστηριοποιείται στο κομμάτι του HORECA. Δυνατή είναι η παρουσία της εταιρίας και στα Σκόπια, όπου πρόθεσή της είναι η επέκταση των προσφερόμενων προϊόντων της.

--- Η ελληνική αγορά

Αναπτυξιακά πλάνα υπάρχουν και για την ελληνική αγορά. Στόχοι της επιχείρησης είναι η τοποθέτηση τουλάχιστον 1.000 ψυγείων το έτος και η κατάκτηση διψήφιου μεριδίου αγοράς στα βασικά της προϊόντα (γιαούρτι και παγωτό) από μερίδιο 7% που ελέγχει σήμερα πανελλαδικά. Σημειώνεται ότι τώρα διαθέτει τα προϊόντα της μέσα από δίκτυο 11.000 σημείων στην ελληνική αγορά και 2.000 σημείων στο εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά την επενδυτική της δραστηριότητα, έχει ήδη ολοκληρώσει το τριετές επενδυτικό της σχέδιο για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των μονάδων παραγωγής παγωτού και γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ για την υποστήριξη των αναπτυξιακών της πλάνων άρχισε τον σχεδιασμό νέου τριετούς επενδυτικού προγράμματος συνολικού προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ, που θα ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγική της δυναμικότητα.

Το μεγαλύτερο μέρος των προς επένδυση κεφαλαίων θα κατευθυνθεί στην επέκταση των αποθηκών (ψυκτικοί θάλαμοι), στον μηχανολογικό εξοπλισμό και στην ενίσχυση του δικτύου διανομής.

--- Τα μεγέθη

Σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών της μεγεθών σε επίπεδο εταιρίας, στο εννεάμηνο οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 17,8% και ανήλθαν σε 36,132 εκατ. ευρώ, τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 8,790 εκατ. ευρώ, από 7,923 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο έναν χρόνο πριν, ενώ τα καθαρά προ φόρων κέρδη της σημείωσαν άνοδο κατά 8,1% διαμορφούμενα σε 7,366 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο ομίλου, ο κύκλος εργασιών παρουσίασε βελτίωση κατά 16,7% διαμορφούμενος σε 37,350 εκατ. ευρώ, τα EBITDA ανήλθαν σε 8,909 εκατ. ευρώ από 8,149 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2007, τα καθαρά κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 7,393 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 7,7% και τα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας αυξήθηκαν κατά 5,8% και διαμορφώθηκαν σε 6,050 εκατ. ευρώ.

Για το σύνολο της χρήσης αναμένει ενοποιημένο κύκλο εργασιών ύψους 38 εκατ. ευρώ έναντι 33,742 εκατ. ευρώ το 2007 και ενοποιημένα κέρδη προ φόρων 3,500 εκατ. ευρώ έναντι 3,093 εκατ. ευρώ το 2007.

Με δεδομένη τη δυσκολία για πρόβλεψη του οικονομικού περιβάλλοντος, για τα επόμενα χρόνια, όπου καθοριστικό ρόλο στα αποτελέσματα της εταιρίας θα παίξουν η σημαντική αύξηση του επιπέδου στις τιμές των πρώτων υλών και των υλικών συσκευασίας, η συνέχιση των προσφορών, λόγω της επιθετικής πολιτικής για αύξηση μεριδίων αγοράς, και η συγκράτηση των τιμών πώλησης, εξαιτίας των τάσεων για ακρίβεια, η διοίκηση εξετάζει επίσης και την αναθεώρηση των προβλέψεων του επιχειρηματικού σχεδίου για τα έτη 2009 - 2010, μόλις υπάρξει ασφαλής δυνατότητα για πρόβλεψη του οικονομικού περιβάλλοντος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v